Sunt șanse foarte mari ca astăzi, probabil în cursul dimineții, să ploaie. În restul zilei vom avea un amestec de perioade înnorate cu altele însorite Temperatura maximă va ajunge la 9°C.
Calitatea aerului este mai bună decât media anuală.
Cine e curios să vada calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.
E-Distribuție anunță că astăzi, între orele 9-17, se va întrerupe furnizarea energiei electrice pe strada Nicolae Stoica de Hateg.
Colterm anuntă că astăzi între orele 9-17 se va întrerupe furnizarea căldurii și a apei calde pe străzile Coriolan Brediceanu, Balta Verde, Reg. 6 Artilerie Grea, Mircea cel Bătrân, Martir Petre Domășneanu, Deportații din Bărăgan, Martir Spiru Blănaru, Iancu Brezeanu, Macilor, Circumvalațiunii, Mendeleev, Pavel Rotariu, Dinu Lipatti, Acad. Sextil Pușcariu, Popa Laurențiu, Suceava, Zenit, Cascadei, Cetății, Mart. Remus Tășală, Gh. Lazăr, J.S. Bach, Madrid, Salciei
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9248/Euro, 4.6225/USD, 4.9864/CHF și 5.7268/GBP.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Câteva sute de pușcași marini ar fi desfășurat misiuni sub acoperire într-un „mediu extrem de sensibil” înainte de începerea războiului și în timpul războiului din Ucraina pentru a evacua diplomați și apoi pentru…
Pe 14 decembrie 1989 Securitatea comunistă reușea să înăbușe la Iași prima tentativă de revoltă populară împotriva regimului dictatorial represiv.
Cred că acest articol ar trebui salvat undeva și predat în școlile de ziariști ca un exemplu a ceea ce înseamnă rescrierea periodică a istoriei.
Ce aflăm din textul de mai sus?
Că la Timișoara de fapt nu s-a făcut mare lucru și că adevărata revoluție s-a făcut la Iași, un adevărat nucleu revoluționar. Că nu le-a ieșit pentru că nimeni nu a ieșit în stradă să strige “jos Ceaușescu” este altă poveste, dar nu asta este important, intenția contează.
De fapt, pentru că am memorie destul de bună, hai să vă povestesc de unde a apărut toată această poveste cu “Revoluția de la Iași”:
La un moment dat cândva la începutul anilor ‘90, a fi fost revoluționar a devenit o afacere destul de bună, că se dădeau burse care îți permiteau să trăiești până la sfârșitul zilelor fără să mai muncești, se dădeau și terenuri, se dădeau și spații comerciale. Și într-o seară au apărut la televizor niște băieți, parcă vreo 4, care spuneau că ei au încercat să organizeze un protest la Iași. Au făcut un fel de manifeste în care anunțau că în data de 14 Decembrie va fi revoluție într-o piață de la ei, le-au băgat în cutiile de scrisori și cam asta a fost tot, nu a venit nimeni în piață aia să răstoarne regimul. Ghinion.
S-au întâmplat și aici, la Timișoara, lucruri de genul ăsta în anii ‘80, la un moment dat eram în magazinul Bega când de undeva de sus, în dreptul scărilor, a început să ploaie cu niște bilețele scrise pe foi de caiet de matematică, pe care scria că jos regimul și alte lucruri de genul acesta. Dar aia nu a fost revoluție, așa cum nu a fost nici aia de la Iași, pentru că revoluție înseamnă că se schimbă ceva, nu că mârâie unul sau scrie bilețele.
Era la modă pe atunci, constat că și acum, să minimalizezi ce s-a întâmplat la Timișoara, sau chiar să-i ataci pe cei de aici. Se arunca cu bolovani în mașinile care treceau Carpații, a doua zi după ce s-a citit Proclamația de la Timișoara s-a citit în Parlamentul României și “Proclamația de la Podul Înalt”, cel care a citit-o, un avocățel de prin Moldova a fost răsplătit mai târziu cu postul de judecător la Curtea Constituțională, au mai fost și altele.
Acum după 30 de ani băieții ăia 4 au ajuns să fie o mișcare de masă moldovenească formată din mii de oameni organizați în ceva despre care acum se spune că se numea “Frontul Popular Român” și care au încercat să strige “Jos Ceaușescu”, dar nu prea au reușit. Deci nu au strigat nimic. Probabil au primit și diplome și burse din alea de revoluționar.
Pe de altă parte articolul conține și unele adevăruri.
Este cât se poate de adevărat că în cazul evenimentelor de la Timișoara nu au existat lideri. Liderii au apărut mai târziu, după 20 Decembrie, când s-a trecut de la etapa de revoltă reprimată violent la următoarea etapă, cea de mișcare de masă. Și când s-a trecut la împărțirea cărnii de pe ciolan.
Revoluția, să fie clar, că eu nu vă mint, au făcut-o vecinii mei din Calea Girocului sau Zona Soarelui, alți concetățeni din Calea Lipovei, sau Aradului sau din alte cartiere ale orașului. A făcut-o o mare parte dintre cetățenii orașului, oamenii simpli care au ieșit în stradă pentru că și vecinul și colegul de serviciu au ieșit și ei.
Pe toți oamenii ăștia nu i-a chemat vreun șef să meargă la revoluție, că dacă s-ar fi întâmplat așa, l-ar fi considerat pe omul ăla provocator și i-ar mai fi tras și o bătută.
Este tot atât de adevărat și faptul că Laszlo Tokes nu a fost un lider al revoluției. Meritul său a fost că a spus, cu nume și prenume, că în România este frig și nu avem de mâncare. Și meritul ăsta nu i-l poate contesta nimeni. E adevărat că mulți dintre noi spuneam lucrurile astea, dar le spuneam între prieteni, nu prea au fost mulți viteji în România care să le spună tare și răspicat. Și e tot atât de adevărat că a spus oamenilor adunați în față bisericii sale să plece acasă, asta în timp ce încăperea de la fereastră căreia vorbea era ticsită de tot felul de persoane cu stele pe umăr. Dar la sfârșit a spus și că “Dumnezeu nu doarme”, iar cei destul de inteligenți au înțeles ce era de înțeles.
Grupul Enel anunță că Public Power Corp (PPC), cea mai mare companie de energie electrică din Grecia, a semnat un acord de exclusivitate pentru o posibilă achiziție a activelor Enel România. Până…
Nu pot să nu mă întreb de ce nu a făcut chiar Statul Român o astfel de ofertă, că nu ar fi o afacere rea. Mai facem și noi niște profit, iar din profitul ăla mai acoperim niște găuri.
Armata va fi dotată cu peste 1.000 de noi blindate de tip uşor
Guvernul a adoptat miercuri o Hotărâre privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul primei etape a programului de înzestrare a Armatei cu Autovehicule…
Instituțiile în care românii au cea mai mare încredere: Biserica și Armata, în continuare în topul clasamentului.
Vedeți voi, asta e problema. Ca niște dobitoci avem încredere exact în cei care au tras în propriul popor de câte ori au avut ocazia, sau în niște escroci. Când percepția asta se va schimba, ne va fi mai bine.
COMENTARIU Lelia Munteanu: „Şi Titanicu-a fost mare/ Şi s-a scufundat, măi, Doamne”
Obligativitatea montării repartitoarelor de căldură a fost amânată cu încă un an
Ministerul Energiei are un an pentru a rezolva definitiv problema montării repartitoarelor de căldură pentru cei care sunt racordați la sistemele centralizate de încălzire, anunță senatorul Ștefan Radu…
Chestia asta cu repartitoarele ar cam trebui eliminată complet.
Furnizorul de încălzire și apă caldă are niște contoare la intrarea în imobil. În funcție de acelea emite factura. Ce se întâmplă după acele contoare nu prea mai este treaba statului sau a altcuiva, cum își împart oamenii de acolo între ei valoarea acelei facturi este strict treaba lor, nu e celor care dau legi idioate pentru ca vreun prieten să-și vândă repartitoarele din stoc.
ANRE trebuie să găsească formula de soluţionare a acestei probleme, spune premierul Nicolae Ciucă, întrebat despre prevederea legală potrivit căreia toţi consumatorii de energie electrică trebuie să depună…
Pentru că cei din Parlament nu prea au obiceiul cititului nu sunt în stare nici să scrie un text coerent, chiar dacă sunt cu toții înarmați cu niște diplome impresionante.
Și pentru că nu știu să scrie, au făcut o lege pe care nu prea a înțeles-o nimeni.
Dacă citiți în presa de ieri articolele despre acest subiect veți vedea că, în opinia autorilor, se acoperă toate variantele, de la cea în care nimeni nu trebuie să dea nici o declarație, până la cea în care fiecare din noi trebuie să declarăm ceva.
Nu a înțeles nici Ciucă așa că a pasat rezolvarea problemei la alții.
Ca să nu mai stați treji la noapte gândindu-vă cum să faceți declarația aia, hai să vă spun cum e cu povestea asta:
Majoritatea noastră nu trebuie să dăm nici o declarație, dacă consumăm până în 100 de KW plătim 68 de bani, dacă consumămm mai mult, asta e, plătim mai mult.
Însă cei care au probleme, fie că au mulți copii, fie din alte motive nu pot să se încadreze în suta aia de kilowați, și motivele astea țin de protecția socială, nu că au ei casă cu 10 camere care trebuie încălzite cu aer condiționat, ăia vor completa o declarație și atunci, chiar dacă depășesc 100 de KW vor plăti tot 68 de bani.
TIMISOARA. In 2021, cand tocmai expira contractul de intretinere a site-ului primariei, administratia Fritz a incercat, fara succes, sa gaseasca oameni care sa faca aceasta treaba gratis.
Mă întreb dacă s-a gândit cineva din primărie să angajeze pe cineva să se ocupe de siteul ăla. Că în fond e un site, nu coduri pentru trimis rachete pe Marte.
Așa, ai omul tău care face tot ce este necesar, va fi timp să se ocupe și de partea aia de managenent al documentelor, poate face și siteul mai frumos.
Și nici nu costă atât de mult cât ar costa o firmă.
Viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău, a anunțat miercuri pe Facebook că au fost eliminate două treimi din posturile de la Societatea Metropolitană de Transport Timișoara.
Ce facem astăzi, 15 decembrie 2022, în Timișoara?
Ziua de joi, 15 decembrie, începe la Timișoara cu comemorarea evenimentelor din 1989, iar spre seară vă puteți bucura de un spectacol coral în Piața Victoriei, piese de teatru, filme sau vernisaje și…