Nicoleta C. August 29, 2020

 

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență prin care părinții vor beneficia de zile libere în vederea supravegherii copiilor dacă se închid școlile ca urmare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

Zilele libere plătite cu 75% din brut se acordă în baza cererii depuse de către unul dintre părinți la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Cererea trebuie să fie însoțită de o declarație pe proprie răspundere din partea celuilalt părinte cum că nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi, că nu are contractul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului, de o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor sau a documentului care atestă calitatea prevăzută la art. 1 alin.(3) în care solicită zilele libere, precum și, dacă este cazul, copia certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului ori adultului în vârstă de până la 26 ani.

 

„Acordarea zilelor libere pentru angajații din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, comerț alimentar, producție și distribuție medicamente și echipamente sanitare, distribuție carburanți, personalul din cadrul unităților farmaceutice, se realizează doar cu acordul angajatorului”, se mai arată în textul actului normativ aprobat de Guvern.

 

Indemnizația pentru fiecare zi liberă acordată este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr.6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat, cu modificările ulterioare.

Citește și:  Stejar istoric din centrul Timișoarei pus la pământ de drujba primăriei

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*