Capitala Voievodinei, Novi Sad, a predat vineri ștafeta Capitalei Europene a Culturii orașului de pe Bega, Timișoara. Trecerea în noul an, pe stil vechi, a fost marcată prin festivitatea de înmânare a titlului onorific în cadrul a peste 40 de evenimente, concerte și expoziții de artă.
Sara Vuletic, directorul pentru Acțiuni Culturale în cadrul Asociației Capitală Culturală Novi Sad, a declarat pentru echipa de jurnaliști venită din Timișoara că în decursul întregului an, dar și în anii de pregătire a fost o muncă extenuantă în ceea ce privește întregul program, pentru că în spatele proiectului există o implicare fără pauze. Cu toate acestea, ea i-a încurajat pe timișoreni să rămână puternici, să aibă întotdeauna un plan de rezervă și să sprijine mereu echipa din spate, deoarece va urma un an solicitant. Nu a stat pe gânduri și a spus că ei își doresc să îi susțină pe vecinii din Timișoara, atât cu experiența acumulată în 2022, cât și cu prezența.
În anul Capitalei Culturale Europene, s-au alocat 30 de milioane de euro pentru cultură, fostele fabrici din Novi Sad au fost transformate în opt centre culturale, trei poduri care au fost distruse în timpul războiului au fost refăcute și clădirile vechi din centrul orașului au fost restaurate. Colaborările nu au ezitat nici ele să apară, existând cooperări atât naționale, cât și internaționale și asta s-a putut observa în creșterea turismului, care a fost mai mare față de ani precedenți.
Djula Ribar, șef relații internaționale în cadrul Asociației Novi Sad Capitala Europeana a Culturii 2022 a afirmat că s-a înregistrat o creștere cu aproximativ 40% a vizitatorilor comparativ cu anul 2021.
Directorul de programe al Novi Sad, Capitală Culturală Europeană 2022, Sara Vuletic, a mai precizat că cea mai mare satisfacție este schimbarea imaginii în bine, oameni din toată lumea, oameni de artă, mari interpreți au acum altă părere despre Serbia, diferită de cea după bombardamentele NATO, din timpul războiului din Kosovo.
La festivitatea de închidere a Novi Sad Capitală Europeană a Culturii 2022, din partea Timișoarei au participat oficialii Ovidiu Megan, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, cât și Jose Miguel Vinals Arino, consul onorific al Spaniei la Timișoara și membru al boardului Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.
Novi Sad a fost primul oraș din Serbia care a primit titlul de Capitală Europeană a Culturii, în anul 2022. Orașele Esch-sur-Alzette din Luxemburg și Kaunas din Lituania au completat lista celor trei selecții pentru 2022. Capitala Voievodinei a închis anul cu spectacole de celebrare a culturii, a muzicii și a artei, așa cum l-a și inaugurat.
După o întârziere de doi ani, din cauza pandemiei de coronavirus, orașul de pe Bega va fi desemnat oficial Capitală Europeană a Culturii în 17 februarie 2023. Împreună cu Timișoara vor purta titlul de Capitale Europene ale Culturii și orașele Elefsina, aflat la 20 de km de capitala Greciei, Atena, dar și Veszprém, orașul maghiar situat la aproximativ 15 km de Lacul Balaton.
Proiectul Capitală Europeană a Culturii a fost realizat pentru a valorifica diversitatea culturilor, dar și pentru a strânge legăturile dintre europeni.
Anca-Maria Chihaie
foto: Constantin Duma și Anca-Maria Chihaie