Șapte galerii din România și Republica Moldova aduc la Timișoara o expoziție colectivă curatoriată de Diana Marincu, parte din programul colateral al Bienalei Art Encounters 2025. Deschiderea are loc sâmbătă, 31 mai, la PALTIM.
Timișoara devine din nou centrul artei contemporane începând de sâmbătă, 31 mai, odată cu deschiderea expoziției „There were times I wanted to change the world” la PALTIM. Evenimentul reunește lucrările a 26 de artiști și este organizat de șapte galerii din România și Republica Moldova, sub coordonarea Galeriei Jecza din Timișoara.
Expoziția va putea fi vizitată între 31 mai și 13 iulie 2025, de joi până duminică, între orele 12:00 – 20:00. Publicul este invitat în primul weekend, sâmbătă și duminică (31 mai și 1 iunie), de la ora 18:00, la tururi ghidate și întâlniri directe cu artiștii și galeriștii.
Evenimentul face parte din programul colateral al Bienalei Art Encounters 2025, una dintre cele mai importante manifestări culturale dedicate artei contemporane din Europa de Est.
Galeria Jecza este inițiatoarea proiectului, care aduce împreună alte cinci galerii din România – /SAC, Mobius, Sector 1, Suprainfinit, Himera – și galeria Lutnița din Republica Moldova.
Curatoarea Diana Marincu a construit expoziția în jurul unor teme actuale, precum ideea de monstruos, oglinda ca metaforă și simulacrul.
„Ideea monstruosului ca o expresie a hibridității uman-nonuman a traversat întreaga istorie a cunoașterii, de la filosofia pre-platoniciană și sistemele elenistice de a înțelege natura, sau mai exact natura umană, până la teoriile actuale non-normative despre alteritatea radicală”, explică Diana Marincu.
Lucrările selectate aparțin unor artiști consacrați și emergenți: Andreea Anghel, Robert Andacs, Apparatus 22, Marius Bercea, Anca Brânzaș, Michele Bressan, Diana Cepleanu, Alina Cioară, Mihaela Coandă, Suzana Dan, Norbert Filep, Andrei Gamarț, Ana Ionescu, Jesse Kase, Daria Koltsova, Tincuța Marin, Andrei Nuțu, Radu Oreian, Dan Palade, Lucian Popăilă, Marius Rițiu, Salt Salome, Ioana Tocoaie și Roman Tolici.
Expoziția propune o reflecție asupra reprezentărilor vizuale și asupra modului în care arta poate construi, deconstrui și reconstrui percepțiile despre realitate.
„Deconstrucția realului, ca strategie a artistului de a transforma o percepție sau o fantezie în imagini, este o variantă de a atinge monstruosul, acea combinație de elemente incompatibile”, mai spune curatoarea.
Proiectul este realizat cu sprijinul Băncii Transilvania și în parteneriat cu PALTIM, care oferă spațiul de desfășurare a expoziției.