V.V. September 13, 2022

 

Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței în sezonul rece se acordă începând de anul trecut după prevederile unei noi legi, și anume, Legea consumatorului vulnerabil. Cei care au dreptul să primească ajutorul pentru încălzire în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023 trebuie să depună cererile până în 15 octombrie.

 

Potrivit Legii 226/2021 a consumatorului vulnerabil, ajutorul pentru încălzire se acordă pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire folosit. Actele se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari, la primăria localității de domiciliu, de regulă, până în 15 octombrie.

Pot cere ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei.

 

Valoarea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire folosit, nu poate fi mai mică de:

 

  • 250 lei/lună, pentru gaze naturale
  • 500 lei/lună, pentru energie electrică
  • 320 lei/lună, pentru combustibili solizi și/sau petrolieri

 

Stabilirea dreptului de acordare a ajutorului pentru încălzire pe parcursul sezonului rece se face prin dispoziție a primarului.

Fondurile necesare pentru plata acestui ajutor se asigură din bugetul de stat și/sau, după caz, din bugetele locale.

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*