Nicoleta C. March 27, 2022

 

Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely celebrează Ziua Mondială a Teatrului cu o premieră care aduce laolaltă două orașe ce vor fi, în același an, Capitale Culturale ale Europei. Spectacolul Bánk, montat de tânărul regizor Markó Róbert, este o coproducție Timișoara- Veszprém și va avea premiera duminică, 27 martie 2022, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Maghiar Csiky Gergely. La fel ca mii de alți spectatori din întreaga lume, publicul premierei va asculta, înaintea spectacolului, Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului, transmis în acest an de Peter Sellars, regizor de operă și teatru din SUA.

 

O nouă premieră de Ziua Mondială a Teatrului la Teatrul Maghiar din Timișoara! Sub semnul parteneriatelor ce creează punți între epicentre culturale și al strategiei de expansiune a arealului stilistic, ineditul proiect teatral repovestește scenic cea mai faimoasă dramă națională a dramaturgiei și a culturii maghiare, Banul Bánk, de Katona József.

Bánk este a treia coproducție din stagiunea 2021/2022 a Teatrului Maghiar Csiky Gergely, după Orașul paralel și Cenușăreasa, fiecare spectacol fiind parte a programului instituției de pregătire pentru anul 2023, când Timișoara va fi Capitala Culturală a Europei. Partenerii teatrului timișorean în proiectul Bánk, sunt două teatre din Veszprém, oraș din Ungaria care va deține tot în anul 2023 titlul de Capitală Culturală a Europei, respectiv Teatrul de Păpuși Kabóca și Teatrul Petőfi.

De la publicarea sa, în 1819, şi până astăzi, ”Banul Bánk” al scriitorului Katona József s-a impus în cultura europeană teatrală ca unul dintre marile texte ale dramaturgiei maghiare, o dramă cu puternic filon istoric, ale cărei personaje de legendă au provocat imaginația regizorilor și au generat montări în teatru, operă și film. Palpitanta poveste a Banului Bánk și a soției sale Melinda se desfășoară la sfârşitul anului 1213, într-un context istoric tulbure, învolburat de rebeliuni, drame pasionale şi intrigi politice. Povestea medievală surprinde lupta patrioților maghiari pentru libertate, în revers cu atmosfera otrăvită a Curții rămase fără Rege, unde colcăie trădări, pasiuni, ambiții, jocuri periculoase de putere. Piesa originală, un text greu cu un limbaj arhaic aparte, a fost adaptată și rescrisă de dramaturgul Szabó Borbála care, împreună cu regizorul Markó Róbert și echipa de actori din cele trei instituții, a reușit să construiască un spectacol intens, interesant, plin de umor, cu un mesaj percutant, în orice secol, epocă sau regim politic. Distribuția o compun actorii Balázs Attila, Éder Enikő, Miller Patrik, Sebestyén Hunor, Taba Dorottya Lucia, Aszalos Géza, Molnos András Csaba, Bandi András Zsolt,, Csörögi Gábor, Benkő Zsuzsanna, Berta Csongor și Tokai Andrea. Echipa de creație a regizorului Markó Róbert este întregită de Árvai György (décor), Szűcs Edit (costume), Markó-Valentyik Anna (coregrafie), Nagy Orsolya (dramaturgie), Cseri Hanna (muzică).

Citește și:  Distracție pe Bega la concursul cu bărci din PET-uri și alte materiale reciclabile. VIDEO

 

 

Premiera va avea loc în 27 martie 2022, de ziua Mondială a Teatrului, în Sala Mare. A doua reprezentație se va desfășura în 28 martie 2022, de la ora 19, iar încasările din biletele acestei reprezentații vor fi donate Uniunii Ucrainenilor din România, pentru a-i ajuta pe refugiații de război din Ucraina. Biletele (24/ 12 lei) sunt disponibile pe portalul tm-t.biletmaster.ro și la Agenția Teatrului Maghiar. Toate spectacolele Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara sunt traduse în limba română.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*