Economia românească deschide noul an cu o veste dureroasă pentru șoferi. De la începutul anului, prețul carburanților cunoaște o ascensiune considerabilă, alimentată de mărirea accizelor. Avertizarea economiștilor este clară: se anunță o serie de creșteri de prețuri pe diverse segmente.
Accizele cresc, prețurile urcă
Data de 1 ianuarie marchează o creștere a accizelor, reflectată imediat în prețurile benzinei și motorinei. Șoferii vor resimți o creștere de până la 11%, afectându-le bugetele pe termen lung. Într-un simplu plin de benzină de 50 de litri, costul adițional este de 14,5 lei, iar pentru motorină, majorarea ajunge la 13 lei.
Impactul majorării accizelor
Specialiștii avertizează că această mărire a accizelor este, de fapt, o recuperare a ceea ce nu s-a aplicat în 2023. Creșterea anului anterior a fost minimă, dar acum, în 2024, se resimte pe deplin în buzunarele șoferilor.
Creștere continuă în 2024
Litrul de benzină a ajuns la 6,83 lei de la 6,55 lei în ultima zi a lui 2023. Și aceasta nu este sfârșitul, deoarece o nouă lovitură pentru șoferi se profilează din vara acestui an, când litrul de benzină va costa cu încă 43 de bani, iar cel de motorină cu 40 de bani mai mult.
Inflație dificil de ținut sub control
Economiștii prevăd că inflația în 2024 va fi mai dificil de ținut sub control decât în 2023, oscilând în jurul valorii de 6%. Scăderea ratei inflației devine o provocare, iar evoluția prețului barilului pe parcursul anului va influența direct și prețurile la pompă.
Măsuri fiscale și în trafic
Pe lângă scumpiri la combustibili, intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale aduce și modificări în domeniul circulației rutiere. Punctul de amendă crește la 5% din salariul minim brut pe țară, ajungând la 165 de lei, față de 145 de lei în anii precedenți.
Șoferii sunt sfătuiți să-și ajusteze bugetele, iar economiștii recomandă o atenție sporită asupra inflației în acest an, considerat a fi mai dificil decât precedentul.