Trofeul Festivalului – Concurs „Gelu Stan”, ediția a VII-a, a fost câștigat de Simina Popescu, o solistă de 19 ani din Gorj. Evenimentul, organizat la Lugoj, a premiat tineri interpreți din întreaga țară și a adus pe scenă artiști consacrați ai folclorului românesc.
Trofeul Festivalului – Concurs „Gelu Stan” 2025 ajunge în Gorj
Simina Popescu, o solistă de 19 ani din Gorj, a câștigat trofeul ediției a VII-a a Festivalului – Concurs „Gelu Stan”. Finala a avut loc la Lugoj, în cadrul unui spectacol de gală cu invitați de marcă ai folclorului românesc.
Evenimentul, dedicat memoriei dirijorului și muzicologului Gelu Stan, a fost organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și finanțat de Consiliul Județean Timiș.
Tineri din toată țara au urcat pe scena de la Lugoj
Șaisprezece finaliști au participat la competiție, aducând în fața publicului cântece autentice din zone precum Vlașca, Valea Târnavelor, Banatul de câmpie și de munte, Bihor, Mehedinți și Maramureș.
„Cântecele lor, talentul, pasiunea pentru folclorul autentic și ambiția artistică alcătuiesc o lume care reconstituie o hartă etnofolclorică vie și captivantă”, au transmis organizatorii.
Premii pentru tineri talentați din mai multe județe
Pe lângă trofeul adjudecat de Simina Popescu, juriul a desemnat și alți câștigători:
- Premiul I – Alexandra Georgiana Pințu (Giurgiu – Vlașca)
- Premiul II – Daria Costea (Alba – Valea Târnavelor)
- Premiul III – David Crișan (Timiș – Banatul de Câmpie)
- Mențiunea I – Oana Ștefania Berdie (Bihor)
- Mențiunea II – Sorin Cheva (Caraș-Severin – Banatul de Munte)
- Mențiunea III – Alexandru Brundean (Caraș-Severin – Banatul de Munte)
Premiul Special Radio Timișoara, susținut de Asociația Culturală Floarea Dorului din Conop, a fost acordat Mariei Ioana Șaptebani din Mehedinți.
Premiul „Tinereții”, oferit de familia maestrului Gelu Stan, a ajuns în Maramureș la Geo Ionuț Filip.
O gală plină de emoție și folclor autentic
Spectacolul de gală a fost prezentat de Iuliana Tudor și acompaniat de Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, sub bagheta dirijorului Sebastian Roșca.
Coregrafia a fost semnată de Brândușa și Nicolae Stănescu, alături de Denis Chira.
Pe scenă au urcat și artiști consacrați precum Petrică Miulescu Irimică, Ciprian Roman, Robert Târnăveanu, Dumitru Stoicănescu și Vlad Lință, laureatul ediției din 2024.
„Au oferit momente de neuitat, în care folclorul românesc și-a dezvăluit toată frumusețea”, au precizat organizatorii despre artiștii invitați.
Recunoaștere pentru Ansamblul Profesionist Banatul
Primarul municipiului Lugoj, Călin Dobra, a acordat o diplomă Ansamblului Profesionist Banatul, „în semn de apreciere pentru cei 55 de ani de excelență artistică, pentru păstrarea vie a tradițiilor autentice bănățene și pentru promovarea cu măiestrie a folclorului românesc pe marile scene ale lumii”.
Eveniment de tradiție dedicat memoriei lui Gelu Stan
Festivalul – Concurs „Gelu Stan” poartă numele dirijorului și muzicologului născut la Lugoj, care a condus Ansamblul Profesionist Banatul timp de două decenii și a câștigat de cinci ori premiul I național ca dirijor.
„Personalitatea sa remarcabilă și impactul său asupra zecilor de generații de soliști sunt un adevărat exemplu de inspirație, iar sfaturile sale au contribuit semnificativ la promovarea culturii tradiționale timișene”, au transmis organizatorii.
Festivalul este coordonat de Liliana Laichici, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, și s-a desfășurat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.
Premiile totale acordate au depășit valoarea de 12.000 de lei.