Pentru că așa am fost învățați la școală, mulți dintre noi ne imaginăm că evoluția este ceva terminat, bătut în cuie, care va rămâne pe vecie așa.
Maimuța a coborât din copac, a devenit om, în decursul a milioane de ani, și cu asta s-a terminat și evoluția, omul e om și maimuța e maimuță.
Câinele e câine, ursul e urs…
Pentru că așa am învățat la școală, și dacă se spune la școală, trebuie să fie adevărat, un timp și eu am crezut că e așa.
Am mai învățat la școală, cred că tot în clasa a V-a, că diferența dintre oameni și animale este că noi folosim unelte.
Dar, după un timp, am observat niște lucruri. Undeva, într-un număr din Stiință și Tehnică, am citit despre o cioară care arunca niște pietre într-un borcan cu apă pentru a ridica nivelul apei pe care plutea ceva care o interesa. Sau niște maimuțe, foloseau niște bețe pentru a scoate furnicile din cuib. Sau, mai mult, niște maimuțe au învățat să folosească o piatră pentru a sparge niște nuci. Și-au făcut chiar și un fel de nicovală, prevăzută cu o mică adâncitură, pentru ca nuca să nu sară de acolo când este lovită.
Și atunci am început să fiu mai atent.
Am observat că animalele evoluează. Știți cu toții despre câinii care au învățat să stea la semafor sau de ciorile care aruncă nucile în calea mașinilor pentru ca acestea călcând pe ele să el spargă. Sau ursoaica care stă la marginea șoselei, însoțită de pui, și cerșește ceva de mâncare.
Și oamenii evoluează. Uitați-vă atenți în jur, e vară, așa că puteți să-i vedeți mai bine. Unii din ei au picioare mai scurte, groase, ușor curbate. Alții le au mai lungi și drepte. Unii au jumătatea de sus a corpului mai lungă și mai dezvoltată, pieptul mai puternic, decât alții. Unii au fruntea mai teșită, sau ceafa mai lată. Unii au fundul mai jos, alții mai sus.
Unii sunt într-un stadiu mai apropiat de maimuță decât alții.
Evoluția are loc și la nivel intelectual, indiferent de înfățișare unii sunt mai primitivi, alții sunt mai evoluați, percep mai bine legăturile între diferite fenomene și unul din efecte este că au mai multă compasiune față de alte forme de viață.
În copilăria mea era ceva normal ca bunicile să meargă la piață, să cumpere o găină, să o aducă acasă spânzurată cu capul în jos, după care să îi pună gâtul pe un butuc și să-i taie capul cu o toporișcă. Sau mielul ăla plângea ca un copil și bărbatul familiei îi tăia gâtul cu cuțitul în timp ce râdea.
Bunica făcea din astea, mama nu prea. Cred că aveam vreo 14 ani când o femeie m-a rugat să-i tai găină. Și am tăiat-o. Au trecut aproape 50 de ani de atunci, dar mai am și acum mustrări de conștiință. Acum mă uit pe stradă unde calc, să nu calc pe un gândăcel, ceva.
Era ceva normal în copilăria mea ca atunci când cățeaua sau pisica fătau puii să fie înecați.
Acum te cam pândește pușcăria dacă faci așa ceva.
Sau, e și acum destul de răspândită mentalitatea celor aflați într-un stadiu intermediar al evoluției ”câinele trebuie să stea în lanț” (și femeia, care e un fel de animal care face copii și mâncare, în bucătărie).
Mai avem și acum maimuțe între noi, în diferite stadii de evoluție, unii vor să omoare urșii, alții ne interzic să-i hrănim, alții ne interzic să hrănim păsările sau câinii comunitari. Mai sunt și vânătorii, dar ăștia nu sunt numai subevoluați, ci sunt niște accidente genetice care ar trebui corectate chirurgical.
E păcat, pentru că în felul ăsta vor muri niște ființe, și nimic nu este mai important decât viața.
Pedeapsa lor va fi că urmașii lor vor fi mai evoluați și vor manifesta mai multă compasiune față de celelalte forme de viață.
Și le va fi rușine de ceea ce au făcut părinții și bunicii lor pentru niște bani sau pur și simplu din prostie.
Sute de persoane au protestat miercuri la Paris față de introducerea unui „permis sanitar” pentru unele activități și față de vaccinarea obligatorie anti-Covid a angajaților din sănătate, măsuri prin care guvernul francez încearcă stăvilirea celui de-al patrulea val de infecții cu coronavirus în Franța, relatează Reuters.
***
Chitaristul Eric Clapton spune că va ANULA spectacolele în locuri care „discriminează” prin necesitatea vaccinării
Reacționând la guvernul britanic care solicita permise de vaccinare Covid-19 pentru accesul la locurile live și la cluburile de noapte, muzicianul Eric Clapton a spus că va anula spectacolele în locuri care discriminează persoanele nevaccinate.
Spunând că se simte „onorat să îmi fac un anunț”, după ce premierul Boris Johnson a anunțat trecerea vaccinului pe 19 iulie, Clapton a spus că „nu va concerta pe nicio scenă în care există un public discriminat. Cu excepția cazului în care există dispoziții pentru participarea tuturor persoanelor, îmi rezerv dreptul de a anula spectacolul. ”
***
Rusia folosește INGINERIA CLIMATICĂ pentru a combate incendiile de pădure, însămânțând iod de argint în nori din avion pentru a face să plouă peste foc
Lucrătorii de urgență care au răspuns la vaste incendii forestiere într-o regiune îndepărtată a Rusiei au dezvăluit că folosesc tehnologia de inginerie climatică pentru a declanșa nori de ploaie și a ajuta la combaterea infernului care se întinde pe mii de hectare.
Sediul regional al serviciilor de urgență din Yakutia, o regiune din Orientul Îndepărtat, cu dimensiuni mai mari decât țări precum Argentina sau Mexic, a declarat miercuri că fac tot posibilul pentru a aborda flăcările din aer. „De aproape o lună, 800 de salvatori echipați cu parașute … oferă asistență pentru stingerea incendiilor”, au spus oficialii.
Potrivit autorităților, aceste operațiuni au implicat și utilizarea unui avion de transport Antonov An-26, echipat cu un ventilator pentru a dispersa cartușele de iodură de argint în nori. „Semănarea” aerului cu substanța chimică este considerată a provoca căderea ploii, lucrătorii de salvare sperând că precipitațiile vor facilita combaterea incendiilor de pe sol.
***
COMENTARIU Marius Oprea: Statul de drepţi în România
În România nu există niciun mecanism, legal sau instituţional, de apărare a libertăţii presei. Există în schimb o legislaţie stufoasă, un CNA, un CNCD şi legi care te apără, ca jurnalist, de tine însuţi şi de libertatea de a spune ce crezi. Şi mai ales bani, din publicitate guvernamentală sau de la diferite autorităţi ale statului, centrale sau locale, care te leagă cu cătuşele de catifea ale ”publicităţii”, ştiindu-se prea bine că nici măcar ”cîinele de pază al democraţiei” nu muşcă mîna care îl hrăneşte.
***
UDMR a câștigat lupta cu ursul – Guvernul a adoptat OUG care ”descentralizează” decizia de împușcare
Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanța de Urgență care reglementează intervenția în cazul atacurilor urșilor. UDMR a avut ca obiectiv politic modificarea legislației care permite vânarea…
***
Agent Green: OUG-ul aprobat de Guvern va duce la executarea imediată a sute de urși nevinovați
OUG-ul aprobat miercuri de Guvernul României va duce la executarea imediată a sute de urși nevinovați, susține Agent Green care anunță că va folosi toate căile legale pentru a opri acest OUG. Petiția „STOP vânătorii de trofee” lansată de Agent Green a adunat până acum aproape 80.000 de semnături din cele 100.000 necesare.
***
Ministerul Mediului propune dublarea sau triplarea amenzilor pentru cei care hrănesc urşi
Ministerul Mediului va propune dublarea sau chiar triplarea amenzilor pentru persoanele neautorizate care hrănesc urşi.
***
PSD a cerut Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională ordonanța de urgență adoptată miercuri de Guvern privind intervenția imediată în cazul atacurilor urșilor. Social democrații acuză Guvernul că nu a încercat să ia anumite măsuri pentru a opri urșii din a mai ajunge în zonele locuite, ci a trecut direct la „a da drumul la împușcarea liberă” a acestora. „Decimarea în masă a urșilor bruni este de astăzi legiferată de Guvern”, susține PSD.
***
Veniturile judecătorilor Curţii Constituţionale au crescut în 2020, şeful Valer Dorneanu fiind la un pas să încaseze un milion de lei, adică peste 200.000 de euro, jumătate din aceşti bani fiind reprezentaţi de pensia specială.
***
De ce sună diferit muzica înregistrată pe discul de vinil?
Muzica înregistrată pe discuri de vinil s-a bucurat de o revenire spectaculoasă în rîndul audiofililor, dar muzica în format digital este mult mai accesibilă, așadar, este mult mai ascultată.
***
Ce este boala de reflux gastroesofagian, care sunt simptomele și în ce constă tratamentul
Astăzi vorbim despre una dintre cele mai frecvente boli digestive, boala de reflux gastroesofagian. Simptome precum arsuri şi dureri în piept pot fi semnele acestei patologii întâlnite mai ales la tineri. Despre diagnostic şi tratament ne spune mai multe dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie.
***
De la 1 august, medicii vor acorda pacienţilor concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă în două etape. În prima etapă, concediul poate dura cel mult trei zile. Dacă după aceste trei zile, medicul decide dacă va elibera certificatul de concediu medical în continuare, în funcţie de răspunsul pacientului la tratamentul prescris şi de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat, reiese din proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare, obţinut şi analizat de Economica.net. De aceeaşi dată intră în vigoare obligaţia medicilor să facă planuri de recuperare pentru majoritatea pacienţilor cărora le eliberează concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă. Economica.net vă prezintă detaliile şi structura acestui plan, aşa cum sunt definite în proiectul antemenţionat.
***
***
Proiectul celui de-al treilea Mall din Timișoara, Prima Shops, vândut către un un mare grup polonez
Grupul polonez Scallier a preluat parcul de retail Prima Shops din Timișoara de la dezvoltatorul de proprietăți imobiliare Oasis Retail Development & Consulting, pe care îl va opera sub brandul „FunShop Park”
Oasis Retail Development & Consulting, deținut de oamenii de afaceri Klaus Reisenauer și Kurt Wagner, operează o rețea de parcuri de retail sub brandul Prima Shops.
Proiectul Prima Shops din Timișoara a fost demarat în 2019, dar nu a fost finalizat.
***
Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în vizită la Timișoara
Cristian Ghinea (USRPLUS), ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), va sosi vineri, 23 iulie, la Timișoara pentru întâlniri de lucru și discuții privind derularea proiectelor pe fonduri europene și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ministrul Ghinea are pe agendă o întâlnire de lucru la Primăria Timișoara, în cursul dimineții zilei de vineri. De asemenea, va vizita locația viitoarei maternități care va fi construită prin PNRR, și șantierul pentru reabilitarea liniilor de tramvai și pentru regenerarea urbană din zona Bogdăneștilor, proiect în execuție pe Programul Operațional Regional. Ministrul va fi însoțit de către colegii săi de partid, primarul Timișoarei și președintele USRPLUS Timiș, Dominic Fritz, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, și vicepreședintele consiliului județean, Cristian Moș.
***
***
Fostul campion german de tenis Boris Becker a fost acuzat de sexism pentru că, în calitate de comentator BBC, cînd a văzut-o pe ecran pe Anett Boszormenyi, iubita tenismanului Martin Fucsovici, a făcut remarca: „Ei spun că au cele mai frumoase femei în Ungaria. Nu știu asta, dar cu siguranță este foarte drăguță”.
***
Piață liberă și miniștri dezamăgiți
Știm ca pe „Tatăl nostru“ interminabila poezie a dreptei românești cu asistații care stau cu mâna întinsă, așteptând milă de la stat. Lucrurile au scăpat de sub control. Acel control penibil, plin de jenă în care stau ele de 30 de ani de zile: ministrul Muncii se roagă de companiile private să mărească salariile muncitorilor. „Vedem o creștere nejustificat de mare a contractelor cu plata minimă. Tocmai de aceea reiau apelul către angajatori pentru o decizie pragmatică, de a accepta […]
***
„România educată“ și-a pregătit cumpărăturile pe bani inexistenți
Cu două luni înainte de a lansa, pentru a patra sau a cincea oară, proiectul său de suflet, „România educată“, președintele Iohannis a avut grijă ca acest proiect să fie cuprins în PNRR, de unde ar trebui să vină 3.606.000.000 de euro. Programul „România educată“, prezentat public doar sub formă de sinteză, a fost criticat de mai toată lumea care are un cuvânt de spus în educația românească, dar asta nu a contat. Administrația Prezidențială a ales să țină la […]
***