Adevărul este că Mark Zuckerberg ar fi putut alege altă cale. Elon Musk a refuzat să urmeze ordinele, iar Pavel Valeryevich Durov a decis și el să meargă împotriva curentului impus. Acești oameni de afaceri și lideri ai unor platforme de influență globală au avut ocazia să joace după regulile dictate de alții, dar au ales să nu o facă. În esență, au pus în față principiile lor și viziunea lor despre libertatea de exprimare și independență în mediul digital.
Și în România am văzut astfel de decizii care au demonstrat integritate și curaj. Unii ziariști s-au complăcut în a difuza dezinformări și materiale de propagandă, transformându-se în vehicule de manipulare a opiniei publice. Alții au preferat să rămână tăcuți, să nu deranjeze statu-quo-ul și să-și păstreze pozițiile fără să își asume vreun risc. Dar au fost și cei care, în numele adevărului și al conștiinței lor profesionale, au ales să își piardă locul de muncă pentru a-și menține coloana vertebrală dreaptă și a nu deveni parte a acestei mașinării de manipulare.
Însă, la baza acestor evenimente, au existat persoane și grupuri care au orchestrat această manipulare organizată, atât pe tema pandemiei și a măsurilor legate de „covizi”, cât și pe alte subiecte sensibile, cum ar fi laptopul lui Hunter Biden. Toate acestea nu au fost simple coincidențe sau greșeli de informare, ci o încercare deliberată de a manipula și de a controla opinia publică într-o direcție dorită.
Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este că participanții la această conspirație, cei care au pus în mișcare aceste ordine și au impus narațiuni, vor scăpa, cel mai probabil, nepedepsiți. Indiferent de daunele aduse democrației, transparenței, sau libertății de exprimare, acești actori nu vor răspunde pentru acțiunile lor. Manipularea organizată a populației, care a afectat în mod direct încrederea publicului în instituțiile democratice și în mass-media, va rămâne, din păcate, o amintire amară a unei perioade în care adevărul a fost sacrificat pe altarul agendelor ascunse.
*
Marcel Ciolacu propune să se reînființeze dispensarele la sate. „Experții” susțin că acest lucru nu e posibil, pentru că nu există medicii necesari.
Eu cred că primul pas pe care ar trebui să-l facă domnul Ciolacu este să renunțe la „experții” din diversele ministere.
În ceea ce privește medicii, soluția este destul de simplă: înainte de a fi acceptat la o facultate finanțată de stat, adică din banii noștri, ar trebui să semnezi un contract prin care te obligi ca, după absolvire, să lucrezi pentru o perioadă de timp, să spunem 5 ani, acolo unde te trimite statul. Alternativa ar fi să-ți plătești singur studiile, iar în acest caz poți să te angajezi unde dorești.
*
În momentul în care a devenit președinte al AEP, Toni Greblă a semnat mai multe ordine, inclusiv unul prin care și-a stabilit indemnizația, bazându-se pe interpretări greșite ale legii, semnate de diverși șefi de direcții din cadrul instituției al cărei șef este. Cu toate acestea, când s-a descoperit că salariul său a fost mărit ilegal, Greblă nu a considerat că ar trebui să demisioneze, ci a procedat la corectarea situației prin restituirea treptată a sumelor încasate necuvenit. Mai mult, a declarat că este „în legalitate” și că așteaptă formalizarea situației de către Curtea de Conturi.
Bineînțeles că dacă nu ar fi observat nimeni această situație personajul nostru ar fi rămas cu banii, așa cum se întâmplă în multe alte cazuri.
Această situație reflectă o realitate românească profundă: atunci când cineva este prins că încalcă legea, nu este neapărat tras la răspundere, ci poate „intra în legalitate” printr-un simplu angajament de a da banii înapoi. Fără sancțiuni suplimentare sau urmări serioase, aceste practici perpetuează ideea că abuzurile de putere și corupția pot fi reparate prin returnarea prejudiciilor, fără a afecta cariera sau poziția celor vinovați.
Cazul lui Toni Greblă este doar un alt exemplu de cum, în România, cei care ar trebui să dea un exemplu de integritate se folosesc de lacunele legislative și de pozițiile lor pentru a se eschiva de la răspundere. Hoțul neprins este om cinstit, iar hoțul prins, dacă dă banii înapoi, devine din nou „cinstit”. Astfel, sistemul continuă să funcționeze după reguli nescrise care subminează încrederea publicului în instituțiile statului și în justiție.
***
Mark Zuckerberg recunoaște că Facebook a „ucis” povestea laptopului lui Hunter Biden
Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a dezvăluit că Facebook a eliminat povestea laptopului lui Hunter Biden, după ce Biroul Federal de Investigații (FBI) l-a avertizat asupra unei „potențiale operațiuni de dezinformare rusească”. El a recunoscut că „nu ar fi trebuit să retrogradez povestea”.
2020: Pandemie de propagandă, frică și izolare (episodul 10)
Cum vor fi percepuți anii Covid peste 25, 50 sau 100 de ani? Ca contemporan al acestei perioade, dacă ar fi să le descrii, care ar fi abordarea ta?
Cercetătorii spanioli susțin că persoanele mai sărace sunt cele mai afectate de căldurile extreme din Europa
Premierul britanic, Keir Starmer, declară că e exclusă revenirea țării sale în UE, în cadrul unei vizite la Berlin
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (28 august) – „Radiojurnal” – Realizator: Laurențiu Văduva – Premierul britanic, Keir Starmer, a exclus încă o dată, în mod categoric, revenirea țării sale în Uniunea Europeană. Miercuri, la Berlin, în cadrul unei conferințe de presă cu cancelarul german, Olaf Scholz, Starmer a declarat că Regatul Unit dorește un nou început în […]
Fost analist CIA: Rusia a obținut libertate deplină de acțiune în Donbass după ce Kievul și-a trimis la moarte în Regiunea Kursk cele mai bune trupe
Vehicul ONU lovit de tiruri israeliene în Gaza. „Este total inacceptabil”, a denunţat organizația mondială
După ce unul dintre vehiculele sale a fost lovit de tiruri israeliene, Programul Alimentar Mondial (PAM) a anunţat miercuri, 28 august, că suspendă „până la un nou ordin” deplasările personalului său în Gaza, relatează AFP.
În Franța, din ce în ce mai mulți șefi de IMM-uri ajung șomeri
O creștere alarmantă a numărului de lideri de afaceri care s-au găsit șomeri în prima jumătate a acestui an confirmă tendința.
Guvernul mexican și-a întrerupt relația cu ambasadele SUA și Canadei
Marcel Ciolacu promite să readucă dispensarele la țară. Soluție salvatoare sau o iluzie? Ce spun experții
Guvernul român va aproba crearea de centre de permanență cu cel puțin cinci medici în zone izolate, pentru a îmbunătăți accesul la servicii medicale. Deși inițiativa promite să aducă o soluție pentru pacienții defavorizați, experții sunt șceptici.
Au murit așa cum au trăit
Nu se-ncheie doar un ciclu electoral, ci și istoria unui partid care, în sfârșit, va putea fi scrisă fără eroice fantasme brătieniste și fără mituri sacrificiale. Ne place sau nu, cărțile alegerilor ce vin și chiar ale guvernării viitoare…
Alegerile prezidenţiale din România costă 1,39 miliarde de lei. Calendarul complet
ANALIZĂ Economedia. IT-iștii nu mai sunt vânați de angajatori. Candidații pot aștepta chiar și 6 luni până să își găsească un nou loc de muncă și numărul de interviuri prin care trec a crescut semnificativ
Toni Greblă dă banii înapoi după scandalul privind mărirea „ilegală” a salariului său de la AEP: „Am intrat în legalitate”
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat după izbucnirea scandalului privind mărirea „ilegală” a salariului său de la AEP, că a sesizat Curtea de Conturi după ce a fost „înştiinţat” că indemnizaţia preşedintelui ar fi fost stabilită, „interpretând eronat legea”.
Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă se ocupă cu cumpărături scumpe
Marea digitalizare pară să meargă ca pe roate, cum se zice, iar ANOFM-ul va face, în sfîrșit, trecerea de la hîrtie și abac la calculatorul performant și, mai ales, scump. Că, știut fapt, fiecare funcționărache din instituție are nevoie de cîte o rachetă pe birou, una cu care să poată lucra în orice program care cere resurse multe.
Deunăzi, mai exact pe 1 august, instituția din subordinea doamnei Bucura-Oprescu a pus-o de o mică sesiune de cumpărături, anume 2.170 de computere de birou și 300 de laptop-uri, să ajungă oamenii de acolo prezentul din urmă. Ei bine, pentru această mică achiziție au fost puși la bătaie un purcoi de bani, iar licitația, una pe stil românesc, a mers brici, cu un singur ofertant, care a și cîștigat.
Trencadis Corp SRL, firmă deținută, de anul trecut, de Marian Murguleț, fost director IT pe la Guvern, va livra toate aceste multe și scumpe computere. Mai exact, cele 2.170 de computere de birou costă 17.264.520 de lei plus TVA, adică 7.956 de lei bucata. Plus TVA, desigur. În ce privește laptop-urile, cele 300 achiziționate vor scoate din conturile Agenției nu mai puțin de 2.385.000 de lei, anume 7.950 de lei bucata, plus TVA. Ieftin ca braga, cum se zice, însă de-a dreptul necesar, căci nu mai poți lăsa funcționarii, în 2024, să-și umple timpul cu demodatul Solitaire
Procurorul „6 dimineața” de la Caracal, spălat de CSM și albit de colegii de la Parchetul Craiova, leafă de 20. 000 de lei pe lună
Unul dintre cei mai controversați procurori din România, care a devenit „vedetă” în 2019, odată cu descoperirea crimelor de la Caracal, Cristian Ovidiu Popescu își etalează leafa uriașă încasată de la stat, în ultima sa declarație de avere, completată și depusă pe portalul Agenției Naționale de Integritate. 20.000 de lei pe lună, în 2023, într-o perioadă în care a reușit să scape, cu sprijinul Secției de Procurori de la CSM, atât de sancționarea disciplinară cerută de Inspecția Judiciară, dar și cu ajutorul colegilor de la Parchetul Curții de Apel Craiova de o inculpare penală pentru modul în care a acționat pentru găsirea și salvarea uneia dintre adolescentele ucise de Gheorghe Dincă. În această primăvară, Înalta Curte de Casație și Justiție a desființat decizia CSM și l-a sancționat pe Popescu cu diminuarea indemnizației cu 25%, timp de un an. Acest verdict venea la trei luni după ce CSM îl avansase, temporar, drept șef al Secției Judiciare în cadrul Parchetului Tribunalului Olt.
Pentru cine ne vom omorî între noi înainte de turul II?
Cozmin Gușă s-a retras din cursa prezidențială înainte de a începe măcar strângerea de semnături. Ca el mai sunt, probabil, mii de români, care, deși au visat cel puțin într-o noapte că vor fi președinții României, și-au retras candidaturile, cu mult bun-simț, înainte chiar de a anunța pe cineva că au de gând să candideze.
Nu trebuie, însă, să intrăm în panică. Mai avem timp, aproximativ o lună și jumătate, până în momentul în care vom avea lista completă a candidaților la prezidențiale. Data-limită a depunerii candidaturilor este 5 octombrie. De-abia din acea zi încolo vom putea vorbi despre certitudini în ceea ce privește candidații. Până atunci putem doar specula, în baza dorințelor exprimate de către diverse persoane și partide. Există, ca în fiecare an, posibilitatea de a avea un număr mult mai mare de candidați decât ne așteptăm, cum există, de asemeni, posibilitatea ca unii dintre candidații dați ca siguri în acest moment să nu mai apară și pe buletinele de vot de pe 24 noiembrie, ziua turului I al alegerilor prezidențiale.
În cele 39 de zile dintre 28 august și 5 octombrie (inclusiv), candidații la prezidențiale, fie ei susținuți de partide sau independenți, trebuie să strângă 200.000 de semnături valide de susținere a candidaturii. Partidele mari, cu sute de mii de membri, au timp. Ceilalți ar fi trebuit să înceapă campania de strângere de semnături de acum câteva luni. Deși în ultimii ani s-au rezolvat și lucrurile astea. Partidele și candidații mai leneșe(i) și fără structuri în teritoriu contractează firme care pur și simplu vând baze de date, lucru facilitat și de faptul că un cetățean poate susține mai mulți candidați. Nici birourile electorale și nici AEP nu-și mai bat capul cu verificarea la sânge a listelor de semnături. În linii mari este o fraudă acceptată tacit, ca să fie, vorba lui Hagi, bine, să nu fie, cumva, rău.
INTERCEPTĂRI „Poate să vină și ministrul, nu mă interesează”. Pusă politic, directoarea unei instituții din Ministerul Educației a angajat un consilier școlar cu condiția să-i dea lunar mită 30% din salariu
Interceptările din dosarul instrumentat de procurorii DNA într-un caz din Mehedinți arată cum directoarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), Andreea Florentina Bădescu, închidea ochii atunci când afla că persoana pe care o angajase consilier școlar nu se prezenta la ore. Singura nemulțumire era legată de neprimirea mitei promise. Când a observat că persoana care se angajase să îi ofere lunar 1.000 de lei din salariul de 3.500 nu îi mai dădea mita, a anunțat-o că o va lăsa fără ore.
Oncolog la Spitalul Municipal Timişoara, prins luând mită
Un oncolog de la Spitalul Municipal Timişoara a fost prins luând mită. Suspecţii sunt şapte medici şi o asistentă. Sumele găsite la percheziţii sunt foarte mari, de ordinul zecilor de mii de lei şi euro.
Atacul Clovnilor la Timișoara începe joi
4 spectacole de circ si clovni vor avea loc pentru 2 zile, în spații neconvenționale din Timișoara, la inițiativa Asociației LOGS din Timișoara, în cadrul proiectului Timișoara Refugee Art Festival – Ediția 8 sustinuta de Centrul de Proiecte a Municipiului Timișoara. Spectacolele vor fi susținute de trupa Clown Me In din Liban, fondată in 2008 […]