Protestele în Franța continuă, în ultimele 24 de ore la acestea s-au alăturat și studenții.
Nici protestatarii din Israel nu se lasă, iar cei din Marea Britanie se pregătesc și ei de proteste.
Lumea se schimbă și revoltele acestea sunt semnele schimbării. Tot acest fenomen nu a început de acum, a început încă în urmă cu câțiva ani, amintiți-vă de vestele galbene sau de “Black Lives Matter”. Atunci fenomenul a suferit o întrerupere temporară din cauza pandemiei de Covid, dar asta nu înseamnă că lucrurile s-au stins definitiv.
Finlanda și Țările Baltice s-au gândit să facă și ei o mânărie cu niște armament și să sifoneze niște bănuți, de la noi, toți cetățenii Europei. Și astfel de dovedește că nici ăștia nu mai sunt chiar atât de cinstiți pe cât spunea legenda.
Într-un articol autorul se întreabă cum va fi criza asta de acum, la fel ca cea din 1929 sau ca în 2008. Probabil că mai curând va fi ceva asemănător cu cea din 1929. Pentru că, ceea ce s-a întâmplat în 2008 a fost doar o scurtă etapă, care face parte dintr-un ciclu cu o durată mult mai lungă, de vreo 50-60 de ani.
Și nu e numai un colaps bancar, schimbările vor fi mult mai profunde.
Consiliul de Securitate a respins o solicitare prin care se cere înființarea unei comisii internaționale de anchetă privind sabotarea gazoductului North Stream. Făcând pe naivul mă întreb de ce. Că dacă toți sunt cinstiți, de ce i-ar supăra descoperirea adevărului.
Creșterea numărului de SUV-uri îi costă pe australieni 13 miliarde de dolari în plus.
De fapt nu îi costă numai pe australieni, îi costă pe toți cei care folosesc așa ceva. Un SUV din ăla, datorită formei care nu are nimic în comun cu aerodinamicitatea este mai puțin eficient din acest punct de vedere decât o Dacie din aia comunistă. La asta se mai adaugă și greutatea, motorul mult prea puternic pentru circulația în oraș și înstabilitatea datorată înălțimii mult prea mari în comparație cu lățimea. De fapt, așa cum spun și australienii, nu există nici un avantaj al SUV-urilor față de un alt gen de mașină, ci dimpotrivă, există o mulțime de dezavantaje. Da, dacă stai la țară și trebuie să te deplasezi în locuri unde drumul nu este foarte bun, sau pe țarină, sau trebuie să-ți transporți uneltele, sau poate ai de cărat și un porc sau o oaie, o mașină de teren (nu un SUV, pentru că un SUV nu este decâț o imitație de mașină de teren) este minunată. Dar nu la oraș.
Ministrul Sănătății, domnul Rafila, se gândește să îngreuneze vânzarea antibioticelor. Cred că ar fi cea mai mare greșeală pe care ar putea să o facă.
În presa locală am găsit un articol care mi-a atras atenția nu datorită informației din conținut, ci datorită faptului că este un exemplu de manual despre cum puteți fi păcăliți cu ajutorul unui titlu, fără că cel care a scris articolul să poată fi acuzat că a difuzat o știre falsă.
Titlul este cam așa: “Într-un cartier din Timişoara, câinii periculoşi sunt dresaţi şi plimbaţi printre blocuri, iar şeful poliţiei locale n-are nimic împotrivă”.
De fapt, dacă citim articolul aflăm că o doamnă spune că:
“Subsemnata Pricop Aurora, domiciliată în Timișoara, strada (…) sesizez următoarele. În zona Ana Ipătescu, Fructelor 6, pe spațiul verde îngrijit de către locatarii din zonă vin proprietarii cu câini să își facă nevoile fizice, pe care nu le strâng bineînțeles. Poliția locală, deși cunoaște problema de ani de zile, nu se deranjează să eradicheze această <modă>, dacă ar aplica amenzi usturătoare și i-ar trimite la canisite, unde e locul câinilor, nu pe spațiul verde, atunci orașul ar fi mai curat și spațiul verde, iarba ar fi a copiilor, nu plină de excremente”
Deci, nici pomeneală de câini periculoși, este vorba despre niște stăpâni de câini care sunt nesimțiți și nu strâng mizeria lăsată de câinii lor. Cu totul altceva. Dar asta am văzut eu, pentru că am fost curios să văd cine sunt câinii ăia, majoritatea cititorilor nu vor ajunge să citească informația în sine, ci vor citi doar titlul.
Ca o paranteză, trebuie să-i aduc la cunoștință doamnei căreia nu-i plac câinii, poate ne citește, că acel spațiu pe care dânsa se pare că îl consideră un fel de spațiu privat, este de fapt spațiu public. Iar în Timișoara, la fel ca și în restul României, ba chiar și al întregii Europe, plimbarea câinilor pe spațiul public este permisă și în centru, și între blocuri, și în parcuri, peste tot. Mai nou și cu tramvaiul sau în unele magazine. Și în curând, nu știu dacă reglementările respective au fost deja legiferate, și în instituții, de exemplu în Primărie sau în sediul Poliției Locale.
Și în al doilea rând, canisita este o facilitate, ceva similar cu locurile de joacă pentru copii, și nu o pușcărie în care aceștia trebuie neapărat închiși. Dacă vreau să-mi duc copilul la joacă să se dea pe tobogan sau ce mai este în acel loc de joacă, pot să-l duc. Dar asta nu înseamnă că sunt obligat să-l duc acolo de câte ori îl scot din scara blocului. La fel se întâmplă și cu câinii.
Occidentul aplică ”duble standarde” atunci când vine vorba despre încălcările drepturilor omului în lume, lucru evidenţiat în special prin răspunsul dur şi rapid la invazia rusă din Ucraina, relevă raportul anual al organizaţiei neguvernamentale Amnesty International, prezentat luni, transmit Reuters şi AFP.
Franța – a 10-a zi de proteste violente, cu sectoare economice și sociale blocate
Circa 450.000 de oameni manifestau marți seară numai la Paris, în cea de-a 10-a zi de proteste, conform sidicatului CGT. În total, 516.000 de oameni manifestau marţi, în întreaga Franţă, la ora locală 17.00 (18.00, ora României), potrivit prefecturilor şi poliţiei, scrie Le Figaro. Un număr semnificativ mai mic decât joia trecută, când ar fi […]
Finlanda și Balticele decontează la UE armament sovietic la preț de armament modern
Ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, aliații Kievului s-au grăbit să ofere ajutor militar. Într-o premieră istorică, țările UE au primit rambursări parțiale pentru armamentul livrat Ucrainei. Plățile au fost făcute dintr-un fond comun, numit Facilitatea europeană pentru pace (EPF), la care națiunile membre contribuie în funcție de dimensiunea […]
Misiunea ONU acuză UE că a ajutat crimele împotriva umanității în Libia
Misiunea de stabilire a faptelor spune că forțele de securitate de stat și grupurile armate de miliție au comis o gamă largă de crime.
Cercetătorii chinezi au descoperit o sursă neașteptată de apă pe Lună
Suprafaţa Lunii conţine apă în „mărgele de sticlă” formate în urma impactului violent cu roci spaţiale, conform unui studiu bazat pe probe prelevate de sonda selenară chineză Chang’e 5, relatează agențiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Protestatarii din Israel promit să continue până la dispariția „reformei” judiciare
Declarația de luni a premierului Benjamin Netanyahu nu i-a liniștit pe cei care se opun dorinței sale percepute de a controla sistemul judiciar.
Israel: primele negocieri privind proiectul de reformă a justiției
O primă întâlnire între partidele din majoritate și opoziție pe tema proiectului de reformă a justiției s-a încheiat marți seara, a anunțat biroul președintelui israelian Isaac Herzog, adăugând că aceasta „s-a desfășurat într-un spirit pozitiv”, potrivit AFP.
Omenirea, în pragul colapsului sistemului bancar. Va fi ca în 1929 sau ca în 2008?
Criza financiară din 2008 şi marea depresiune din 1929 au fost două evenimente economice dramatice care au afectat întreaga lume, dar au avut şi unele diferenţe semnificative. Una dintre aceste diferenţe este legată de cauzele şi declanşatorii celor două crize.
UE a aprobat, luni, interzicerea vânzării autovehiculelor noi pe benzină și motorină din 2035, precum și a celor hibride, fiind permisă doar comercializarea mașinilor electrice, anunță Reuters.
Consiliul de Securitate al ONU a respins o solicitare venită din partea Rusiei prin care se cere înființarea unei „comisii internaționale independente de anchetă” privind sabotarea gazoductului Nord Stream din septembrie 2022. Rezoluția cere Secretarului […]
Alibaba anunță o restructurare istorică
Grea chineză a tehnologiei Alibaba Group Holding Ltd a anunțat marți că își va împărți afacerea în șase unități principale, cea mai mare restructurare din istoria de 24 de ani a companiei.
China a înregistrat un număr record de cereri de brevet european în 2022
Companiile și inventatorii chinezi au depus un record de 19.041 de cereri de brevet la Oficiul European de Brevete (EPO) în 2022, a dezvăluit marți indicele de brevete 2022 al oficiului.
Exclusiv: Thinktank spune că popularitatea mașinilor „mari și prostuțe” este emisiile de turboalimentare și nu are sens într-o țară atât de urbanizată
Exclusiv: miniștrii care se confruntă cu mânia tot mai mare din partea consilierilor conservatori din cauza utilizării hotelurilor în circumscripțiile lor
Ministerul de Interne intenționează să folosească nave de croazieră dezafectate pentru a găzdui solicitanții de azil, pe fondul furiei crescânde din partea conservatorilor din spate față de utilizarea hotelurilor în circumscripțiile lor.
Miniștrii analizează posibile nave, inclusiv o fostă navă de croazieră din Indonezia, care ar urma să fie ancorată în sud-vestul Angliei, a înțeles The Guardian.
Disputa care poate paraliza unul dintre cele mai ambițioase planuri ale UE. Tabăra în care e România
Ţările Uniunii Europene nu se înţeleg dacă să permită sau nu ca energia nucleară să contribuie la îndeplinirea obiectivelor lor în materie de energie regenerabilă, iar disputa ameninţă să întârzie una dintre principalele politici climatice ale UE, relatează Reuters.
MIRCEA PLATON: „Facultățile care acceptă repetenți ca studenți produc ticăloși“
Poate că liceele proaste produc repetenți. Dar facultățile care acceptă repetenți ca studenți produc ticăloși. Și mulți oameni politici.
PressOne relatează cazul unor copii din județul Mureș care au fost puși de școală și Biserică să militeze împotriva avortului.
Cum am ratat “funcția” de releu de presă
A fi jurnalist independent nu e o acțiune ușoară. Presa liberă a fost arestată, demult, în majoritatea țărilor lumii. Mai rezistă o serie de insulițe media, doar cu un imens consum de energie.
Cunoscutul om de televiziune, Robert Turcescu, a vorbit recent despre modul de comandă al presei cu epoleți. “Există în spațiul public un Releu real, nu virtual,” a spus în direct la o emisiune de radio. Acesta are rolul de a transmite un mesaj, a mai explicat el, „iar armata de acoperiți ai serviciilor secrete amplifică semnalul. Lumea bună s-a prins. Doar 26 % dintre români mai au încredere în presă.”
Locuiești în apropierea unei șosele zgomotoase? Ce riscuri sunt pentru sănătate
Zgomotul motoarelor care huruie și al sirenelor pe care le suportă persoanele care locuiesc în apropierea șoselelor aglomerate crește riscul unor afecțiuni precum hipertensiuena arterială. Noi studii susțin această teorie.
Martor la procesul „deputatului AKM” Cătălin Rădulescu: „Surprizele neplăcute au apărut la audiere”
Corneliu Vaida, primul purtător de cuvânt al Armatei în Timișoara, din decembrie 1989, a fost citat ca martor, deși nu ar fi dorit să ajungă la București pe banii săi. Astfel, a acceptat să fie dus cu mandat, de Jandarmerie.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat marți, 28 martie, că se gândește „foarte serios” la o reglementare așa încât antibioticele să nu mai poată fi eliberate „eventual nici măcar pe bază de reţetă simplă”.
Actualul prefect al Capitalei, Toni Greblă, a fost votat marți, 28 martie, pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, reușind să strângă 251 de voturi „pentru”. În urmă cu trei săptămâni, PNL s-a opus numirii deoarece voiau pe cineva integru. Acum au votat în favoarea lui.
Șoferii care nu își plătesc AMENZILE de circulație ar putea rămâne fără permisul de conducere
Șoferii care încalcă Codul Rutier și sunt amendați de poliție ar putea rămâne fără permisul de conducere dacă nu achita contravaloarea acestora în termen de 60 de zile, potrivit unui proiect de lege depus la […]
Dincolo de trei miliarde de euro pierdute, pensiile speciale sunt o problemă de (in)justiţie socială
În problema pensiilor speciale statul român a capitulat sau mai corect spus ar fi că a fugit ruşinos de pe câmpul de luptă. Şi când zic stat nu mă refer la vreo formă abstractă, ci la exact actuala coaliţie de guvernare cu Klaus Iohannis moţ deasupra. Se întâmplă la peste două decenii de când un…
Lunile martie, aprilie şi mai reprezintă perioada plantărilor de arbori, arbuşti si perene, o campanie pe care SC Horticultura a demarat-o în urma unui plan făcut în colaborarea cu Direcţia Infrastructură verde din Primăria Timişoara. Potrivit planului, pe aliniamente, parcuri, scuaruri şi pieţe din zona centrala, vor fi plantaţi 548 arbori si arbuşti, dintre care…
Două cărți despre istoria Banatului, lansate simultan la Timișoara
Fundația Politehnica Timișoara organizează în data de 29 martie, începând cu ora 13:00, în sala mare a Senatului UPT, o dublă lansare: „Banatul otoman. Studii istorice” și „Scurtă istorie a Banatului medieval, secolele X-XVIII”, semnate de istoricii Ioan Hațegan și Alexandru Kósa, cercetători la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” ai filialei Timișoara a Academiei […]
Nicu Covaci a depus contestație după ce a picat examenul la Uniunea Compozitorilor și a rămas fără pensie. Marele compozitor susține că nu se lasă învins. Decizia de a depune contestație vine după ce Horia Moculescu a declarat că a fost persecutat de Uniune. Covaci a obținut potrivit celor de la Uniunea compozitorilor la examenul de admitere doar nota 7.60, iar nota de promovare este de 8.
„Am depus o contestație. M-am dus acolo și am predat-o. Mi-au spus că va dura până să îmi răspundă. Între timp, Moculescu și-a dat arama pe față și a făcut o greșeală. A destăinuit că, de fapt, eu am fost pedepsit. Și, anume, pentru faptul că, în \”77, când am plecat din țară, Sergiu Nicolaescu m-a scos de pe genericul filmului în care toată muzica este a mea – “Nemuritorii”. 20 de ani au băgat banii în buzunar, acești compozitori consacrați”, a declarat Nicu Covaci.
Per ansamblu, scena muzicală din Timișoara se confruntă cu o serie de probleme. Orașul nostru, care în deceniile trecute a fost considerat kilometrul zero al muzicii românești, are o serie de lacune. Lipsa unor locații adecvate desfășurării unor concerte de amploare sau modul netransparent și discreționar prin care autoritățile împart bănuții înglobați în programul Capitală […]
După o primă expoziție în care au fost prezentate lucrări ale sculptorului Octavian Maxim, dispărut în urmă cu doi ani, demersul plastic „Amintiri necesare” inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, dedicat maeștrilor Timișoarei, care se va desfășura de-a lungul întregului an cu prezentarea unor artiști marcanți ai orașului care trebuie să rămână în memoria […]
Ce facem astăzi, 29 martie 2023, în Timișoara?
Miercuri, 29 martie, la Librăria La Două Bufnițe au loc discuții și dezbateri despre piața de carte franceză. Continuă Conferința Națională de Criminalistică. Mai puteți merge și la film la Cinema Victoria.