Voi ați observată că în acest an zilele săptămânii sunt exact ca în ‘89?
17 duminică, 18 luni, 19 marți, 20 miercuri, 22 vineri.
Până și vremea e cam la fel, nu e de loc frig cu toate că suntem în Decembrie.
Doar oamenii nu mai sunt la fel, ăia care au făcut atunci ceva pentru țara asta au îmbătrânit, iar cu oameni care au fost crescuți cu manele, fără cărți, cu tunele dacice și religie la școală omenirea nu prea evoluează. Cu toate că eu tot încerc să fac ceva în sensul ăsta.
Astăzi nu prea avem știri așa că o să vă demonstrez din nou cât de proști sunt cei din Guvern și cât de deștept sunt eu.
Pensia medie lunară a ajuns la…
De fapt nici nu mai contează la cât a ajuns.
Eu aș fi curios la cât a ajuns pensia minimă lunară pentru pensionarii standard, cei care au un stagiu de cotizare complet.
Asta ar fi un indicator care ne-ar spune cu ceva adevărat interesant.
Că așa, în condițiile în care unii pensionari primesc incredibil de mult și alții primesc foarte puțin, și facem o medie, nu prea putem să ne ne dăm seama cât de bine o duc pensionarii ăia mulți, care au construit țara asta, că nu au construit-o cei cu pensii mari. Ăia sunt în general oameni de pe urma cărora societatea nu prea a beneficiat cu nimic, sunt doar persoane care au profitat de sistem.
Guvernul luptă cu evaziunea fiscală. Și dăi, și dăi.
În timpul ăsta vom vedea, începând cu anul viitor, adică peste fix 11 zile, poate 16 că nu începe să lucreze nimeni înainte de Sfântul Ion, că țara va intra în haos, pe de o parte, și că mai cresc niște viluțe la marginea orașelor, pe de altă parte.
Să nu se înțeleagă că sunt împotriva combaterii evaziunii fiscale, că aș fi vreun libertarian, nici pe departe.
Dar ceea ce critic este modul în care se face acest lucru.
Înnebunim contribuabilii cu tot felul de declarații redundante, cu e-facturi, cu modificări legislative de ultim moment și alte măsuri care nu fac decât să complice lucrurile.
Eu, dacă aș fi Șeful Miniștrilor, Conducătorul, aș fi făcut altfel:
Hai să luăm ca exemplu o pâine, din aia pe care o cumpărăm în fiecare zi.
În primul rând pentru a obține o pâine trebuie să avem un teren. Adică o cheltuială.
După aceea avem niște utilaje care vor lucra acel pământ. Altă cheltuială. Avem motorina care este folosită la acele utilaje.
Avem salariile oamenilor. Alte cheltuieli.
Trebuie să semănăm grâul. Trebuie să irigăm terenul. Să folosim îngrășăminte.
Mai cheltuim și cu recoltatul grâului
Cheltuim cu transportul grâului.
Avem cheltuieli cu silozarea.
Trebuie să avem și un agronom care ne învață ce să facem.
Un contabil care contabilizează toate operațiunile astea. Alte cheltuieli.
Grâul este vândut unui producător de pâine.
Ăla are o fabrică care și ea presupune niște cheltuieli, amortizarea clădirii, amortizarea utilajelor, salarii, energie electrică, apă și câte și mai câte. Chiar și hârtia igienică folosită de angajați este o cheltuială. Încă un contabil și specialiști în fabricarea pâinii cărora li se plătesc salarii.
După aceea pâinea trebuie transportată la vânzător.
Ala are și el cheltuielile lui, sediul magazinului, salariile vânzătorului și câte și mai câte.
Și în final vindem pâinea.
La fiecare pas din ăsta, și nu i-am înșirat aici pe toți, se face niște birocrație, o mulțime de birocrație care scumpește prețul produsului, prin care se stabilește care este cheltuiala și cât este venitul.
Și astea se raportează statului prin niște declarații, nenumărate declarații.
Și fiecărui pas îi corespund niște impozite și taxe.
Dar fiecare pas reprezintă o mică portiță prin care se pot sifona niște bănuți.
Ăla cu grâul, de exemplu, poate să spună că el nu a recoltat 8000 kg/hectar ci numai 7000. Asta e, agricultura nu e farmacie. Nu poate să-l contrazică nimeni.
Și vinde producătorului de pâine 7000 de kilograme cu acte și 1000 fără acte. Ala face mai multă pâine, și face și el niște bănuți pe care nu plătește impozite și taxe. Sau mărește cheltuielile, în fond cine poate să demonstreze că Apple-ul ăla scump a fost folosit de contabila firmei și nu de fiica patronului?
În felul ăsta statul e fentat cu niște bănuți.
La rândul său și ăla care face pâinea spune că nu a făcut decât din 7000 de kg, dar el a făcut 8000. Alte impozite și taxe fentate.
Cum s-ar putea face?
Păi, simplu, dacă folosim bunul simț:
Nu mai luăm impozite și taxe nici de la cel care cultivă grâul, nici de la cel care produce pâinea, nici de la muncitorii care lucrează la aceștia. Nici nu mai am nevoie de contabil la firmă, decât eventual pentru bucătăria ta internă. Nu mai depune nimeni nici un fel de declarații la ANAF.
Dar recuperăm toată de la cel care cumpără pâinea, de la dumneavoastră, de la mine, de la fiecare cetățean care mănâncă pâine, cumpără pamperși sau perfuzii pentru bătrâni sau orice altceva.
Din moment ce se mai plătesc 50% taxe și impozite la fiecare agent economic din lanț prețul grâului va fi mai ieftin cu 50%, mai ieftin cu 50% va fi și prețul pâinii.
Iar la pasul final, acolo unde vânzătorul de la brutărie încasează banii pe pâine, aplicăm suma acestor taxe și impozite, așa că pâinea va ajunge la același preț ca și acum.
Doar că nu ne-am mai complicat cu toată birocrația și, neexistând taxe și impozite pe lanț nici nu prea mai ai ce fura.
Singura posibilitate de a trișa ar fi la vânzătorul final, pentru că ăla colectează toate taxele și impozitele. Acolo, la casieria magazinului se finalizează tot lanțul, fie că e oțelul produs de o țară, cărbunele și petrolul extras, litiul din baterii, curentul produs de hidrocentrală sau orice altceva.
Iar aici problema este aproape rezolvată, când ați cumpărat ultima oară ceva fără a primi bon fiscal?
Și, cel mai important, în felul ăsta fiecare din noi am plăti taxe și impozite, fără nici o excepție, fie că banii noștri provin din muncă sau sunt contravaloarea unei mașini pe care am furat-o din Germania și am vândut-o Ministrului Muncii.
Chiar și dacă nu aplicăm metoda destul de revoluționară de mai sus, există și alte metode, mai puțin revoluționare dar care ar putea reduce povara birocratică, și implicit costul vieții. Și astea s-ar putea aplica chiar și de la 1 ianuarie, nu trebuie decât un ordin, ceva.
În bucătăria internă a fiecărui agent economic există o contabilitate. Pentru fiecare pas, că ai cumpărat un utilaj, sau o clădire, sau o sticlă de detergent de vase pentru ca să-ți speli ceașca de cafea, există un cont creditor, unul debitor și o sumă.
Într-un sistem ultramodern nu ar trebui decât ca toate aceste perechi de conturi și sume să fie raportate la ANAF o dată pe lună. De fapt documentul există deja, se numește „Registrul Jurnal”, dar nimeni nu-l cere pe ăsta, probabil pentru că e cu conturi și mai nou nici contabilii nu mai știu conturile alea, ci toată lumea cere tot felul de declarații care sunt de fapt un total din acest document, dar din care nu poți extrage datele originale, așa cum nu poți să afli dacă 10 este compus din 2+8 sau din 5+5.
Dacă domnii de la ANAF și de la Finanțe ar ști meserie ar ști și că datele alea originale sunt mai importante decât totalurile.
Iar domnul ANAF și doamna Finanță ar avea absolut toate datele din care să constate care sunt impozitele și taxele care trebuie plătite, pot să-și facă pe baza lor niște bilanțuri sau statistici și orice altceva doresc.
Iar dacă au puțină minte pot să stabilească cu destul de mare precizie și unde se face evaziune.
Făra declarații, fără nervi, fără milioane de contabili și experți contabili, fără oameni care se chinuie cu tot felul de e-facturi sau cine știe ce alte prostii inutile.
Asta ar fi trebuit să facă domnul Ciolacu și domnul Ministru de Finanțe, tot uit cum îl cheamă, nu contează că oricum nu o să stea mult pe acolo.
***
COMENTARIU Lelia Munteanu: „Bombele stupide” nu salvează ostateci
După uciderea celor trei ostateci, Şeful Statului Major al Armatei a transmis un mesaj trupelor: în cazul în care inamicii „depun armele şi ridică mâinile, îi capturăm, nu îi împuşcăm”. Abia acum spui asta, generale Halevi? Recunosc, întrebarea sună ca o glumă amară.
Blue Origin lansează cu succes racheta New Shepard
Racheta suborbitală New Shepard a lui Blue Origin a decolat din Texas, marți (19 decembrie), în prima sa misiune, după ce un eșec de anul trecut a dus la o „împământare” de 15 luni, potrivit Reuters. Un stream live al companiei a arătat că New Shepard decolează de pe locul de lansare, îndepărtat al Blue […]
Singurul proiect acreditat din Occident privind construirea reactoarelor modulare mici este mort, titrează ziarul britanic The Telegraph, amintind de eșecul din Idaho (SUA) al dezvoltatorului nuclear american NuScale Power. Conceptul arăta excelent pe hârtie, însă au apărut întrebări serioase cu privire la punerea sa în practică, mai arată The Telegraph. Planul inițial era ca România să dezvolte aceste SMR-uri după SUA. În condițiile în care proiectul a picat în SUA, ministrul energiei Sebastian Burduja spune acum că România ar putea fi prima țară din lume care va avea astfel de reactoare modulare mici (SMR). Între timp, alte țări europene sunt interesate de tehnologia altor dezvoltatori.
Peste 20 de profesori de la Facultatea de Jurnalism a Universității București au semnat o scrisoare de solidaritate cu jurnalista Emilia Șercan, în care le cer președintelui Klaus Iohannis și premierului să nu rămână pasivi în fața unui „grav abuz al sistemului de justiție din România cu repercusiuni asupra profesiei de jurnalist și a democrației românești”.
Care vor fi noile măsuri de combatere a evaziunii fiscale
Camera Deputaţilor a aprobat Proiectul privind măsurile de combatere a evaziunii fiscale, un act normativ inițiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. Actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combatere a evaziunii fiscale. Noile prevederi stabilesc drept infracţiune nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor, pedepsite cu închisoare de la 1 an […]
Pensia medie lunară a ajuns la 2.117 lei, în trimestrul 3
Pensia medie lunară a ajuns la 2.117 lei, în trimestrul al treilea al anului în curs, în creştere cu 0,4% faţă de trimestrul precedent, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Pensia medie lunară a fost determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc. – plătite de […]
În anul 2022, cei mai mulţi cetățeni UE care locuiesc în alte state membre ale uniunii au fost cetățenii români (3,1 milioane sau 23,3% din totalul cetățenilor UE care locuiesc într-o altă țară UE), urmat de cetățenii polonezi (1,5 milioane sau 11,6%), italieni (1,5 milioane sau 11,1%) și portughezi (969 mii sau 7,3%), arată o cercetare publicată marți de Institutul Național de Statistică.
Ion Cristoiu: Cum a lucrat Securitatea pentru Istoricii postdecembrişti
Mai multe personalități din cultura timișoreană, propuse pentru titlul de Cetățean de Onoare
Mai multe proiecte de hotărâre pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al Municipiului Timișoara au fost supuse astăzi la vot în consiliul local, la propunerea primarului. „Titlul de «Cetăţean de Onoare» reprezintă cea mai înaltă distincţie acordată de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi se decernează categoriilor de personalităţi care, prin realizările lor […]