Este o veche temă a scriitorilor de povestiri științifico-fantastice, la un moment dat mașinile vor prelua controlul și ne vor conduce. Sau ne vor distruge.
Exact asta s-a întâmplat și acum, niște declarații inteligente, mai inteligente decât cei care le-au creat, au preluat controlul și o mulțime de oameni au rămas neasigurați, cu toate că sistemul de sănătate a primit de la aceștia banii pentru asigurare.
Nu discutăm aici de o simplă eroare birocratică, acestor oameni, pentru că nu sunt asigurați, li se refuză chiar acum asistența medicală dacă au nevoie de așa ceva.
Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva?
Pentru a înțelege este necesar să analizăm puțin care este sistemul de raportare al asiguraților către sistem:
Undeva, la fiecare instituție din țară, fie că e vorba de o butică cu un angajat, fie că e o corporație cu mii de angajați, o fundație sau o instituție bugetară, un contabil face niște calcule ale salariilor. N ore x atâția lei = un anumit salariu brut.
Din acel salariu brut se scad taxele și impozitele, pentru fiecare salariat în parte, atâți lei pentru impozit, alți lei pentru sănătate etc.
Se obține un tabel cu cei asigurați, Ionescu are de plătit 250 de lei, Georgescu are de plătit 128 de lei iar Popescu are de plătit 200 de lei.
Sumele astea se contabilizează obținându-se și un total care este înscris într-un anumit cont după care urmează partea a doua, întocmirea declarației inteligente.
Pentru această declarație ar fi ajuns să se transmită un tabel în format txt, formatul txt este mic, simplu, nimic nu ar putea merge rău în cazul unui text.
Dar s-a preferat un sistem mult mai complicat, un document în format pdf, nu un simplu pdf, ci un pdf inteligent.
În felul acesta întocmirea declarației devine mai complicată, documentul este mult mai mare, astfel că se consumă mai mult internet pentru a-l transmite șî atât la întocmire cât și pentru interogare este nevoie de mașini mult mai puternice.
Plus că dacă nu merge ceva, nu le mai repară nimeni, pentru că, așa cum am spus, pdf-ul este mai inteligent decât idioții care l-au conceput.
Ce ar trebui făcut ca aceste lucruri să nu se mai întâmple?
Nimic altceva decât revenirea la simplitate și bun simț, asta ar însemna marele proces de informatizare a patriei.
Cu aceiași bani, probabil fără investiții sau doar investiții în reconfigurarea sistemului, care de altfel ar fi foarte simplu, s-ar putea obține rezultate mult superioare celor de acum.
Un astfel de sistem a fost descris, studiat și apreciat de mii de oameni de specialitate, inclusiv de Corneliu Grama, cel despre care se vorbește în articolul de mai sus, descrierea se află pe siteul maisimplu.gov.ro și nu trebuie decât să fie aplicat.
***
Pentru că judecătorii Curții Constituționale nu au produs niciodată nici măcar un leu prin propriul efort, este necesar să li se ofere o lecție minimală de economie.
Să presupunem că salariul minim pe economie va fi crescut la 2700 de lei.
Asta înseamnă că în fiecare lună este nevoie de o sumă mai mare pentru a plăti salariile muncitorilor.
Oare de unde vor proveni acești bani, îi va aduce patronul de acasă?
În nici un caz, micul patron nu prea a putut să strângă nimic, decât dacă a furat, iar la marile întreprinderi patronii sunt acționari, poate niște bogătani sau poate milioane de cetățeni, inclusiv români, care cotizează la un fond de pensii care la rândul său investește în acțiuni, ăștia nu renunță nici la un leu din profit așa cum nici dumneavoastră nu ați renunța la un anumit procent din pensie pentru că țării îî este greu..
Va da statul patronatelor niște bani să plătească salariile mărite?
Niciodată, statul pur și simplu nu are de unde să dea, statul nu produce nimic, ci ia de la alții care fac câte ceva.
În consecință, pentru că nimeni nu îi dă, dar el trebuie să plătească salarii mărite, care, atenție, nu sunt acoperite printr-o productivitate proporțional mai mare, investitorul își va scumpi produsul.
Salariul va fi de 2700 de lei, dar și pâinea va fi cu un leu mai scumpă, și curentul se va scumpi, gazul la fel, grădinița, chiriile, mâncarea, totul va fi mai scump.
În final, dacă se va face un total, se va constata că lunar se cheltuie ceva mai mult decâț înainte de creșterea salariului minim, probabil mai mult decât cei 2700 de lei cât reprezintă acesta.
Adică, Curtea Constituțională, prin măsura pe care a impus-o, a generat inflație.
Cu inflația asta e o mare problemă, nu are rost să explic aici de ce, dar întotdeauna inflația ia de la cei care au puțin și le dă celor care au mai mult.
Deci, rezultatul acțiunii impusă de Curtea Constituțională se dovedește a fi exact opusul a ceea ce s-a declarat, nu se va face protecție socială ci săracii vor fi mai săraci și bogații vor fi ceva mai bogați.
***
Cine ar fi crezut.
De o săptămână o mulțime de specialiști inteligenți (sau ce o fi însemnând că fac parte din “inteligence”), personalități militare și politice din SUA & Comp, analiști, ziariști, specialiști în est și vest, ne explică cum rușii s-au împrietenit brusc cu talibanii și le dădeau acestora bani ca să omoare militari americani.
Nu se spunea de ce ar fi făcut o asemenea prostie.
Și acum aflăm că totul a fost despre o găină care naște pui vii.
Ați lucrat vreodată într-un birou cu mai mulți colegi?
Dacă da, probabil ați avut un coleg care venea dimineață, se apuca de lucru, nu prea participa la mesele comune sau la pauzele în care se povestea filmul de aseară, când se făcea o glumiță zâmbea scurt și politicos după care își vedea de treabă.
Ați avut și colega sau colegul care glumea toată ziua, o oră după ce venea la serviciu își bea cafeaua și povestea filmul de aseară, ce a făcut vecina de vis-a-vis, cine cu cine și-a mai pus-o.
Și tot acest coleg-colegă era cea care se plângea ce mult muncește, cât de stresat(ă) este, ce mult are de lucru, cât de exploatat(ă) e de șefi…
Așa ca acest coleg stresat sunt și serviciile secrete, și cele americane, și cele românești, toate.
Existența și utilitatea acestor oameni nu este justificată decât în situații de conflict.
Și dacă conflictul nu există, trebuie să-l inventeze, altfel cineva și-ar putea da seama că le dă leafă degeaba.
Astfel aflăm că rușii vor să atace România, că ăia de la Huawei au băgat spioni mititei în telefoane, China a atacat America cu viruși și în consecință a fost nevoie ca americanii să trimită 3 nave de luptă pentru a intercepta microbii (chiar le-au trimis, nu este o glumă), chestii din astea.
Dacă nu am avea servicii secrete, nu am mai afla toate aceste lucruri și atunci chiar că nu ar mai fi nimic de citit în ziare.
***
De câte ori spun că poate nu o fi chiar așa sunt întrebat “Bine, dar cine profită?”
Păi uite cine profită, că doar nu era să dea ajutoarele astea de Covid celor care au fost concediați, sau micilor firme care au falimentat din cauza isteriei, le-au dat derbedeilor ălora cu antiavortul, cei care au fost și pe la noi și s-au aliat cu ticăloșii locali ca să ne facă referendumuri cu familia.
***
Eu nu spun să nu-i ajutăm, să ajutăm pe toți dacă se poate.
Dar și fermierii ăștia parcă sunt prea loviți de soartă, în fiecare an de secetă, le mănâncă cormoranii producția, când nu e secetă e grindină…
Și să nu se creadă că e vorba despre niște sărmani, cum ne sugerează poza care însoțește articolul, fermierii ăștia sunt oameni care au în proprietate sau administrare sute sau mii de hectare de pe care scot mai mult sau mai puțin profit.
Și primesc tot felul de bani europeni și românești, practic ar putea să trăiască destul de bine numai din banii ăia, fără să mai facă ceva.
Practic, plătim odată fermierilor pentru că există, după aceea mai plătim încă odată pentru produsele importate, ca să avem ce mânca.
În timpul ăsta, alții nu primesc nimic, eu de exemplu am firma asta de 20 de ani, am dat gratuit sau aproape gratuit softuri la mii de firme și rezultatul a fost că întotdeauna am dat statului, nu mi-a dat țara asta românească un leu să mă ajute, chiar dacă nu mi-ar fi stricat o mână întinsă.
La fel, nici reparatorul de televizoare de lângă mine nu a primit nimic, nici cei cu butica de vis-à-vis, nici sute de mii de alte mici firme care fiecare din ele fac tot felul de lucruri utile pentru cei din jur.
Dar nu există nici măcar un agricultor care să nu fi primit bani în fiecare an pentru a i se recompensa ineficiența și incapacitatea de a trăi pe propriile picioare.
Poate la un moment dat, nu acum, cândva, ar trebui să ne gândim că dacă tot sunt mai ieftine și mai bune roșiile din Olanda și pepenii din Nicaragua, oare nu ar fi mai bine să renunțăm complet la agricultură și să facem acolo păduri și chestii turistice, că am ieși mult mai ieftin și barem am avea și mai mult aer curat.
***
Din când în când firmele, dar nu numai, organizează niște evenimente la care este invitat câte un speaker.
Este vorba de exemplu despre un congres al prelucrătorilor prin așchiere.
Speakerul bineînțeles că nu știe ce e aia prelucrare prin așchiere, el sau ea când aud termenul “așchiere” se gândesc la tepușa care le-a intrat odată sub pielea degetului de a trebuit bunica să o scoată cu un ac de cusut.
Dar totuși speakerul se urcă pe scenă, plin de sine, și începe să bată câmpii cu grație.
Ceea ce spune nu are absolut nici o legătură cu subiectul pentru care s-au adunat acolo oamenii ăia, dar asta nu are nici o importanță, important e ca el să vorbească exact timpul prevăzut în contract, de obicei 10-15 minute.
După care își ia banii și pleacă.
Așa și ăștia din articol, nici o legătură cu subiectul:
Ca reprezentant al industriei de petrol şi gaze pot spune că trebuie digitalizate operaţiunile offshore, dar mai important este să digitalizăm operaţiunile onshore! Ne referim la tehnologii precum „Cloud”, „Big Data” şi „Cloud Computing” etc.
Nici măcar nu știa despre ce vorbește.
Dar a luat câteva milioane de la fraieri?
A luat.
***
Da, măi, patronatelor, bulgarii, grecii și turcii sunt de vină că a ajuns un șezlong din ăla să coste pe zi mai mult decât ar costa dacă l-ai cumpăra de la Dedeman, o vacanță de o săptămână la mare e mai scumpă decât un apartament la Palm Beach și un cucuruz fiert costă mai mult decât o porție de sparanghel cu trufe la Monte Carlo.
Ia încercați voi să aveți puțin mai mult bun simț, să obțineți un profit, nu mic, dar onest, nu mai mare de vreo 20%, să vă dresați personalul să le zâmbească și celor care nu au ochelari Ray-Ban și genți Versace, o să vedeți cum nu o să mai meargă lumea la greci ca să-și pozeze mâncarea de pe masă pentru a arăta ce realizați sunt.
***
Să ne înțelegem, dreapta, inclusiv cea liberală, nu are nimic de-a face cu iarba verde pentru marea masă a cetățenilor, binele public și alte lucruri de genul acesta.
Dreapta apără proprietatea privată și interesul privat, eventual al unui grup format din persoane private care au convingeri de dreapta.
Cu cât privata e mai mare, cu atât e mai apărată.
După revoluție, de exemplu, dreapta a militat pentru ca pădurile și terenurile să fie proprietate privată, nu un bun al tuturor ca să se plimbe cine vrea cu rucsacul în spate pe ele, cum a fost pe vremea comuniștilor,
Înțeleg că terenul ăla este al cuiva, care probabil l-a obținut prin filiera MEBO, nu mai contează.
Important este că e privat, iar domnul primar Robu, ca om politic de dreapta ce este, apără proprietatea privată a acelui cetățean și ar apăra-o indiferent că acolo e teren de fotbal , grădiniță, plantație de nuci sau sanctuar pentru urși.
Asta e politica lui, dacă ar face altfel, colegii săi, domnul Ben Oni Ardelean, domnul Falcă, domnul Bolojan și ceilalți domni și doamne fruntași liberali, toți oameni cu frică de Dumnezeu, l-ar exclude din partid.
Și nu se poate spune că domnul primar nu este consecvent în această privință, țin minte că am citit în urmă cu câțiva ani despre un teren defrișat pentru că era proprietate privată, chiar în cartierul meu, pe Aleea Sănătății un teren privat a fost complet defrișat cu toate că e definit ca fiind plantație de protecție, în Calea Lipovei sau Aradului, nu mai țin minte, un parc a fost desființat pentru ca un privat să construiască acolo un bloc, se bârfește că în curând și Stadionul CFR, un obiectiv de care au beneficiat de a lungul multor zeci de ani o mulțime de persoane, va dispare pentru ca acolo cineva să construiască niște blocuri private, și probabil că mai sunt multe alte exemple
Asta înseamnă liberalismul.
Dacă doriți terenuri ale comunității, spații verzi și alte asemenea lucruri, atunci trebuie să votați pe altcineva