Era, este încă, o lume ideală, în care toți oamenii erau contabili, manageri și influenceri. Dimineața începea, desigur, cu fiecare locuitor al acestui univers perfect calculându-și cu grijă bugetul personal. La prânz, toți postau pe rețelele sociale despre „cât de bine se descurcă la job”, iar seara… ei bine, seara aveau sesiuni de coaching motivațional cu alți manageri.
Dar, într-o zi, universul a fost zdruncinat de o problemă majoră: undeva s-a spart o țeavă!
Bineînțeles, fiecare dintre aceste minți luminate a încercat să își calculeze exact cât de gravă e situația: „Dacă adunăm pierderile de apă și le împărțim la prețul mediu al metrului cub de apă potabilă…” a început un contabil cu ochii roșii de la prea multă analiză. Influencerii, între timp, și-au făcut selfie-uri lângă apa care curgea, sperând la un nou viral: „#crisislife #țeavafailed”. Iar managerii… ei bine, managerii au format rapid un comitet pentru „optimizarea procesului de gestionare a urgenței”.
Dar țeava… continua să curgă. Și, oricât de multe rapoarte și analize au făcut, apa a ajuns până la tavan. Panica a cuprins întreaga comunitate.
Din fericire, într-o zi ploioasă, a apărut un personaj necunoscut, cu o trusă ciudată în mână. Îmbrăcat într-o salopetă de muncitor, cu o cheie franceză în buzunar, instalatorul și-a făcut apariția. Toată lumea s-a oprit din conferințele lor pe Zoom pentru a-l privi. Oare era acesta un erou dintr-un roman fantasy, cu zâne, extratereștri și unicorni?
„Stați deoparte!” a spus instalatorul cu calm. În 10 minute, țeava era reparată, iar lumea și-a putut relua ședințele și analizele.
Instalatorul nu a așteptat nici aplauze, nici like-uri pe Instagram. Doar și-a șters mâinile pe salopetă și a plecat. Unii spuneau că a fost doar un mit, alții, că instalatorul a fost trimis de o agenție de management de criză extrem de bine organizată, acea agenție creată cu cele 500 de milioane de dolari împrumutați Guvernul României de la BERD pentru managementul riscului de dezastre.
Și, cu toate că acest episod a fost uitat repede de influencerii care postează despre noi „metode de succes”, ceva s-a schimbat.
Într-un colț îndepărtat al acelei lumi perfect organizate, un tânăr și-a dat seama că nu vrea să fie influencer, contabil sau manager. El visa să devină… un reparator de calculatoare! „Ei bine, cineva trebuie să știe cum să instaleze un Windows când apar probleme,” spunea el colegilor săi care discutau despre ultimul raport financiar.
Și uite așa, încet-încet, comunitatea a început să înțeleagă că nu toți pot fi experți în PowerPoint și Excel. Aveau nevoie și de cineva care știa cum să deschidă o ușă încuiată, să repare un televizor stricat sau, da, chiar să ajute la organizarea ultimelor momente de rămas bun pentru cei dragi.
Generația Z începe să înțeleagă un lucru simplu: lumea nu poate funcționa doar cu „influenceri de succes”, „CEO de tineret” sau „artiști” care fac statui din spumă de montaj. Fără electricieni, sudori, instalatori și oameni care să ne repare calculatorul când Windowsul refuză să pornească, viața ar fi mult mai complicată. Și poate că adevărații eroi ai zilelor noastre sunt cei care vin fără fanfară, fără postări pe rețelele sociale, dar care, cu o simplă cheie sau o șurubelniță, repară lumea din jurul nostru, bucată cu bucată.
E un semn bun, omenirea începe să-și revină la normal.
*
În ultimele zile, am avut ocazia să asistăm la o serie de mici discursuri din partea candidaților care și-au înregistrat candidatura pentru alegerile prezidențiale. Fiecare a încercat să se facă remarcat prin mesajele transmise și, desigur, prin retorica specifică. În zilele următoare, probabil că vom fi martori și la discursurile celorlalți pretendenți la funcția supremă în stat.
Până în acest moment, Kelemen Hunor a ieșit în evidență prin coerență și stăpânirea limbii române.
Într-un peisaj politic unde unii candidați par să își însușească doar câteva fraze-cheie pe care le repetă obsesiv, Hunor a reușit să mențină un discurs coerent.
De exemplu, nu l-am auzit spunând de trei ori în aceeași frază „voi fi un președinte”, ceea ce, sincer vorbind, este o performanță notabilă în peisajul actual.
Rămâne de văzut dacă ceilalți competitori vor reuși să se ridice la același nivel de eleganță lingvistică sau dacă vom continua să auzim aceleași fraze reciclate, livrate cu entuziasm forțat.
*
Scăderea numărului de contracte de muncă plătite cu salariul minim este prezentată ca o mare victorie a economiei românești.
Desigur, în teorie, acest lucru ar putea părea un pas înainte, un semn că oamenii sunt recompensați mai bine pentru munca lor.
Însă, realitatea nu este chiar atât de simplă și frumoasă pe cât ar dori unii să o prezinte.
În primul rând, există numeroase funcții care, prin natura lor, nu justifică un salariu mai mare. Să fim sinceri, nu toate posturile cer competențe deosebite sau implică un nivel de responsabilitate ridicat.
În astfel de cazuri, este firesc ca salariul să fie mai aproape de nivelul minim. Un loc de muncă de bază, care implică sarcini repetitive sau cu un grad redus de dificultate, nu poate fi comparat cu un post care necesită calificare, experiență și răspundere crescută.
Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că salariul nu este ceva care este adus de acasă de către patron sau de către director, pentru a-l recompensa pe salariatul care e frumos și deștept și mai și vine la servici.
De fapt, salariatul este cel care trebuie să-și câștige salariul. Și mai trebuie să producă destul pentru a acoperi și costurile cu impozitele și contribuțiile aferente acestuia. Nu în ultimul rând este necesar să producă și un profit oarecare, pentru că în fond profitul este scopul unei activități economice.
Dar există și angajați care, din diverse motive, nu își demonstrează competențele sau nu performează la un nivel care să justifice o creștere salarială semnificativă. Unii pur și simplu nu vor, sau nu pot, să depună efortul necesar pentru a evolua.
În aceste cazuri, este discutabil dacă acestora ar trebui să le crească salariul, în condițiile în care într-o economie sănătoasă creșterea salariului nu ar trebui să fie făcută în funcție de reglementări ci ar trebui să fie în strânsă relație cu creșterea productivității.
*
Michael Dell, cel cu computerele Dell, și-a lichidat acțiunile, preferând să își păstreze averea sub formă de cash.
Știe el ce știe.
*
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut oficial că Julian Assange a fost deținut politic, iar tratamentul la care a fost supus a creat un precedent periculos și descurajant pentru toți jurnaliștii din lume.
Acest act de recunoaștere, deși întârziat, scoate la iveală nu doar drama personală a unui om care a expus abuzuri de stat, ci și o problemă mai gravă.
Din păcate, se vede cu ochiul liber cum, în loc să protejeze libertatea presei, majoritatea ziarelor europene, inclusiv cele românești, au devenit niște subunități militare obediente, care execută ordine fără să pună întrebări.
Majoritatea jurnaliștilor, cei care ar trebui să fie gardienii democrației, au fost transformați în soldați care urmează directive.
Este drăguț că s-a recunoscut, dar ce urmează?
Ce se va întâmpla acum, după această recunoaștere?
Se vor schimba lucrurile?
Ce se întâmplă cu judecătorii care au contribuit la sentințele împotriva lui Assange? Nimeni nu vorbește despre responsabilitatea lor. Acești magistrați, care au legiferat nedreptatea, vor fi ei vreodată trași la răspundere pentru deciziile lor?
***
Pace cu orice preț
Aceste oribile măcelării, în care bărbați, femei și copii ai poporului mor cu milioane, în mod atroce, și la capătul cărora, locurile de existență ale popoarelor săi, magnifice înainte de război, nu sunt altceva decât câmpuri de ruine, care atestă apocalipsa şi mediocritatea distructivă a oamenilor . Genocide din care bineînțeles cei care le-au început mereu scapă. Diavolul! Ca lupii care (se pare) nu se mananca unii pe altii, la fel este si cu fazanii. Acești paraziți care ne „sug” sângele în toate sensurile cuvântului, adevărații criminali de război care sunt cei mai răufăcători pe care îi numesc aici „puternicii”, și anume, mafia planetară a ultra-bogaților autoproclamați „Noua Ordine”. Lume”, trage sforile din culise, cu ajutorul marionetelor lor politice dedicate acestui scop.
Cu toate acestea, oamenii, în adevăr, sunt cei puternici . Cel puțin ar trebui să fie. Dar, care nu mai sunt de fapt, doar pentru că au uitat că au fost. Manipulați, păcăliți de secole de conducătorii lor. Casta „aristocratică” aflată la putere, aș spune, a fost ridicată la noua nobilime pe care se pretinde oficial că este, de la plasarea „Tinerilor conducători” în fruntea țărilor occidentale.
COMENTARIU Lelia Munteanu: Creşte temperatura propagandei în Orientul Mijlociu
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost recunoscut ca „deținut politic” de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei: Tratamentul la care a fost supus acesta a avut un „efect descurajant de periculos” asupra tuturor jurnaliștilor
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și-a exprimat, într-o rezoluţie adoptată miercuri, „îngrijorarea profundă” cu privire la „tratamentul disproporționat de dur” cu care s-a confruntat Julian Assange și a spus că acesta a avut un „efect descurajant periculos”, care subminează protecția jurnaliștilor și avertizorilor de integritate din întreaga lume, relatează AFP.
Semne de criză? Unul dintre cei mai importanţi miliardari americani din tech şi-a lichidat acţiunile şi acum stă pe un munte de peste două miliarde de dolari cash
Macao inaugurează un nou pod de trecere a mării pentru a spori conectivitatea
NASA a găsit dioxid de carbon pe Charon, luna lui Pluto
Producerea apei din aer: revoluția științifică a paladiului
O echipă de cercetători de la Universitatea Northwestern a reușit recent o performanță neașteptată: producerea apei din simpli atomi de hidrogen și oxigen cu ajutorul unui metal rar numit paladiu. Această descoperire ar putea transforma modul în care avem acces la această resursă vitală, în special în medii extreme precum spațiul cosmic.
Avioanele invizibile pot fi detectate cu ajutorul semnalelor din satelit, după un experiment reușit al Chinei
Oamenii de ştiinţă chinezi au reuşit să folosească cu succes, în timpul unui experiment derulat în Marea Chinei de Sud, semnalele unui satelit Starlink, pentru a detecta un aparat de zbor invizibil, informează News.ro.
Suedia. Dispute pe scena politică, după ce guvernul și-a anunțat intenția de a interzice cerșetoria. Este acuzat că vrea “să facă o infracțiune din sărăcie” și că o astfel de lege ar încălca drepturile fundamentale ale omului.
Generația Z se reorienteză în câmpul muncii. Tinerii vor să devină instalatori și sudori
Într-un prezent tot mai sumbru privind meseriile importante pentru societate, precum sudori, instalatori, electricieni, generația Z pare să înțeleagă faptul că societatea nu se poate lipsi de acești muncitori. Ultimul raport arată că numărul tinerilor care sunt clasificați ca făcând parte din generația Z și se îndreaptă către meseriile „clasice” crește, arată New York Post.
Kelemen Hunor şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale: Să nu credeţi că sunt un jucător la loto care revine
„Să nu credeţi că sunt un jucător la loto care revine de fiecare dată şi crede că la un moment dat totuşi va avea noroc”, spune Kelemen Hunor despre candidatura sa la alegerile prezidenţiale.
România este pe primul loc în topul celor mai scumpe piețe de energie din UE
România și Ungaria au fost principalii exportatori de energie către Ucraina, grav afectată de bombardamentele rusești Suntem pe primul loc, în ceea ce privește cel mai ridicat preț la energia spot din Uniunea Europeană, în ciuda scăderii prețurilor din ultimele 2 luni de pe piață, unde se tranzacționează o cantitate echivalentă cu 40% din consumul […]
Ceașcometrul. Ciucă, Ciolacu și Simion, față-n față cu viitura: cât de bine au reușit să-l imite, în timpul inundațiilor, pe Nicolae Ceaușescu
Radu Nicosevici: „Iohannis a distrus mitul neamţului serios, gospodar, om de cuvânt, metodic”. Cum vede poziţia PNL-ului în Timişoara
Stabilitate, că-i mai scumpă decât toate
Din noiembrie 2021 România se chinuie să supraviețuiască în zodia stabilității. Stabilitatea politică inaugurată odată cu preluare funcției de prim-ministru de către gângavul general Ciucă, pe 25 noiembrie 2021 a venit după 6 ani în care Klaus Iohannis, președintele României ales în noiembrie 2014, a căutat mai degrabă un guvern al lui decât o guvernare stabilă pentru România. Doar că „guvernele lui” au avut viață scurtă, fiind formate prin negarea rezultatelor alegerilor generale și bazate doar pe ambiția bolnăvicioasă a unui om care a dovedit că, de fapt, nu are vreun plan în care să aibă nevoie și de un guvern.
Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim, în picaj: Noile reglementări au dus numărul contractelor plătite cu salariul minim pe economie la cea mai mică valoare din ultimii cinci ani. Salariile au depăşit minimul, dar cu cât?
Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a ajuns la aproape 1,09 milioane în luna septembrie a acestui an, cea mai mică valoare din ultimii cinci ani, conform datelor transmise de Inspecţia Muncii, la solicitarea Ziarului Financiar.
Gândim Timișoara pentru viitorii 50 de ani?
Ați observat că, la precedentele alegeri locale, niciun candidat la Primăria Timișoarei nu a avut o cât de firavă idee despre cum ar trebui să arate orașul peste, să zicem, minimum 50 de ani? De ce peste minimum 50 de ani? Pentru că, în actuala dinamică a dezvoltării societale, 50 de ani nu înseamnă mai mult de 10-15 ani: apariția Inteligenței Artificiale, schimbările climatice, emergența energiilor verzi sunt cele mai clare exemple despre cum lumea se schimbă tot mai accelerat. Amețitor de accelerat, de la o zi la alta.
De ce minimum 50 de ani? Fiindcă anul 2074, din păcate, nu începe în 1 ianuarie 2074, ci, culmea, chiar în aceste luni pe care le pierdem cu inconștiența unor persoane ce moțăie indiferente la dinamica vremurilor. De fapt, neatente la dinamica tot mai agresivă a vremurilor.
34 de măsuri de implementat în următorii 5 ani în Timișoara pentru un oraș verde
Planul de Acțiuni pentru un Oraș Verde a fost discutat azi, la Primărie, de primarul Dominic Fritz, viceprimarul Ruben Lațcău, reprezentanți ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și experți. „Este un plan de bătaie în mod evident. Noi, în România, suntem învățați să avem foarte multe strategii și acțiuni în multisectoriale, pe mediu, […]
Volumul de colecție „Pro Musica – Logica timpului”, lansat la Timișoara. O incursiune în istoria și impactul cultural al formației
Cartea „PRO MUSICA Logica Timpului – Texte”, semnată de Doru Eugen Iosif, Ilie Stepan, Ștefan Dandu și Marian Odangiu va fi lansată miercuri, la Timișoara. Aceasta cuprinde texte create special pentru compozițiile celebrului grup timișorean, în cele patru etape esențiale din evoluția acestuia.
German Fest – Zilele Culturale ale Germanilor din Banat va avea loc în acest weekend
O serie de evenimente, predominant culturale, dar și concerte de muzică de cameră, de jazz sau rock, vor avea loc în ultimele zile ale acestei săptămâni la Timișoara, reunite sub numele de German Fest – Zilele Culturale ale Germanilor din Banat. Organizatorii evenimentului sunt Asociația social-culturală Vergissmeinnicht împreună cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat. […]
Organizația World Monuments Fund, cu sediul la New York, se implică în salvarea Sinagogii din Fabric
“De Bergerac”, prima premieră a stagiunii, la Naţionalul timişorean
Spectacolul De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano, de Michele Santeramo, este prima premieră a stagiunii 2024 – 2025 a Teatrului Național din Timișoara. Regia este semnată de Roberto Bacci, colaborator al lui Jerzy Grotowski, dar și al lui Peter Brook. Spectacolul…