Există o dispută privind aplicația „Tranzy”.
Unii spun că aceasta s-ar fi blocat zilele trecute, cei de la STPT spun că a funcționat impecabil, fără nici o întrerupere.
Adevărul cred că este undeva la mijloc, de fapt s-a blocat pentru câteva ore sistemul acela de afișare a timpilor de sosire din stațiile mijloacelor de transport în comun.
Nu știu precis dacă este același lucru.
Dar, dă-o în mă-sa de aplicație, nimic nu e perfect.
Eu la altceva aș dori să îmi răspundă cineva, cât se poate de cinstit și cu lux de amănunte:
S-a făcut bucla aceea de la capătul liniei 5, după care s-a anunțat că linia 5 este funcțională și că pe aceasta vor circula tramvaie.
Rămăsese o mică problemă, la acea buclă din Ronaț era necesar ca tramvaiele să circule pe bateriile alea minunate pe care le au în dotare.
Dar uitându-mă mai atent la tramvaiele astea am observat că toate tramvaiele 5 circulă de la Balta Verde până la Ciocanul pe linia 4, iar pe linia 5, spre Ronaț, circulă autobuze sau microbuze.
Sunt tare curios care o fi cauza acestui mister și sper că cineva competent îmi va răspunde.
Se pare că și Geoană a plagiat puțin cu docoratul ăla.
Eu cred că nu plagiatele astea sunt problema, problema este instituția doctoratului din România în sine.
Doctoratele astea ar trebui să fie niște lucrări care reprezintă o contribuție semnificativă și valoroasă la cunoașterea dintr-un anumit domeniu de studiu.
Din păcate în România nu se întâmplă așa, iar rezultatul este că doctoratele sunt ceva asemănător cu diplomele alea de absolvire acordate unor studenți dintre care două treimi nu știu Teorema lui Pitagora.
Ceea ce nu ne poate duce decât la concluzia că o mare parte a doctorilor ăștia, chiar dacă nu au plagiat, sunt un fel de hoți care profită de căcaturile alea de hârtii ca să obțină niște folosase necuvenite.
A crescut salariul minim, dar se scumpesc carburanții și gazele și altele. Va crește și TVA-ul, accizele și alte impozite și taxe.
Singurii avantajați sunt cei care încă calculează prețurile în milioanele alea de dinainte de 2005. In curând nu vor mai trebui să tot adauge sau să scadă mental cele 4 zero-uri la prețuri, zero-urile vor fi imprimate pe bancnote.
Ca să vezi, și alții spun că Ministrul de Finanțe minte în legătură cu e-factura aia.
Că eu tot mi-am uzat tastele de vreo 2 ani spunând acest lucru la fiecare două zile.
De fapt nu a fost niciodată vorba despre vreo directivă UE, nu a fost vorba nici măcar despre evaziune fiscală, că de când s-au introdus toate aceste măsuri evaziunea a mai crescut puțin în loc să scadă.
Scopul e-facturilor și a e-TVA-ului și a SAF-T și a caselor de marcat legate la ANAF nu a fost și nu este decât favorizarea unor firme care au implementat aceste aplicații, pe bani mulți, a altora care au oferit consultanță pentru așa ceva, tot pe bani mulți, a celor care au vândut milioane de semnături electronice și tot felul de programe. Și gândiți-vă că pe astea nu le cumperi și ai terminat ci este vorba despre niște abonamente care tot aduc periodic o cărută de bani în buzunarele unora.
Mi se întâmplă aproape în fiecare zi, merg pe străzile adolescenței mele, prin Circumvalațiunii, și mă uit la trecători, poate văd o colegă de care eram îndrăgostit la vârsta de 14-15 ani, sau poate vreun coleg.
Si abia apoi realizez că fătucele alea pe care sper să le întâlnesc sunt acum niște babe care poate au nepoți. Dacă nu or fi murit.
Și nici băieții nu cred că au întinerit între timp.
La fel mă miram că nu-l mai văd pe bărbatul acela cu un început de chelie și favoriți imenși pe care-l întâlneam din când în când pe stradă, tot în Circumvalațiunii.
Acum văd în poza de mai jos că el semăna în ultimul timp mai mult cu Emil Cioran decât cu Ion Ionescu cel pe care-l știam eu.
Și sunt puțin trist, s-a mai dus o bucățică din Timișoara aia a mea.
***
Șeful armatei franceze confirmă natura militară a cenzurii
Un punct de vedere de Norbert Häring (Germania)
Șeful armatei franceze a oferit o confirmare oficială a tezei conform căreia cenzura și manipularea excesivă a opiniei se află în centrul eforturilor NATO de a-și menține pregătirea psihologică pentru război. Un raport privind o campanie anti-vaccinare a armatei americane arată că lupta împotriva presupusei dezinformări vizează geopolitica, nu adevărul și știința <1>.
Recent, în două articole consecutive, am prezentat și fundamentat teza naturii militare a presupusei lupte împotriva știrilor false și a dezinformării. Printre altele, am arătat că măsurile juridice și de altă natură utilizate în acest scop se armonizează bine cu recomandările din documentele de strategie ale NATO.
De asemenea, am subliniat faptul că un expert din armata SUA ajută la supravegherea unei instituții germano-austriece de cenzură și propagandă, finanțată de stat, numită GADMO, care utilizează un cadru militar american în activitatea sa.
Cu mici excepții, documentele de strategie și GADMO vorbesc doar despre apărarea împotriva campaniilor de dezinformare, dar este nevoie de puțină imaginație pentru a presupune că armata nu poartă războiul pentru minți doar defensiv, ci și activ – atât în țară, cât și în străinătate.
Ne așteptăm la creșterea TVA la 21% de anul viitor, la majorarea accizelor și taxelor pe proprietate / ANAF are nevoie de încă un an pentru a trece la taxarea progresivă
„În timp ce premierul Marcel Ciolacu continuă să nege că TVA-ul va crește, cel puțin la alimente și medicamente, ne așteptăm la o creștere a cotei TVA (cu două puncte procentuale pentru cota principală) și la majorarea accizelor și a impozitelor pe proprietate”, arată un raport al UniCredit
Dacă adăugăm și o creștere mult mai mică a pensiilor prevăzută pentru anul viitor, acest lucru ar putea reduce deficitul bugetar până la aproape 5% din PIB în 2025, cu condiția ca arieratele (plățile amânate) Guvernului să nu fie prea mari, precizează documentul, semnat de Dan Bucșa, economistul șef pentru Europa Centrală și de Est al UniCredit.
Autoritatea fiscală (ANAF )va avea nevoie de încă un an pentru a-și pregăti sistemele pentru trecerea la un impozit progresiv pe venit (probabil pentru 2026), care ar contribui la scăderea deficitului bugetar, mai arată documentul citat
A crescut salariul minim brut, începând de ieri, dar se scumpesc carburanții și gazele ceea ce va duce la o scumpire în lanț pentru toate produsele
Începând cu 1 iulie 2024, o serie de schimbări fiscale majore vor influența economia românească. Salariul minim brut pe economie crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, dintre care 300 de lei nu vor fi taxați, rezultând un salariu minim net de 2.363 de lei.
PressOne: Mircea Geoană a plagiat în lucrarea de doctorat cel puțin 78 de pagini din cele 279
Mircea Geoană a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan într-o investigație publicată luni în PressOne.
Emilia Șercan, ironii la adresa lui Geoană după ce a publicat poze cu teza de doctorat: „Coperta, confirm și eu, nu e plagiată. Conținutul este”
Jurnalista Emilia Șercan, care luni, 1 iulie, a publicat o investigație în care susține că Mircea Geoană și-a plagiat lucrarea de doctorat, revine cu ironii la adresa potențialului candidat la prezidențiale, după ce acesta a negat acuzațiile de plagiat într-o postare pe Facebook.
Juristul Bogdan Manolea: Ministrul Finanțelor minte. Directiva UE privind e-Factura nu conține obligația de a emite facturi electronice B2B sau B2C
Juristul Bogdan Manolea susține că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a mințit vineri la Guvern când a afirmat că obligația firmelor de a încărca facturile consumatorilor în e-Factura ar fi cerută printr-o Directivă UE. „Aceasta este o minciună. Directiva 2014/55/EU privind e-factura nu conține vreo obligație de a emite facturi electronice, nici pentru B2B, nici pentru B2C. Cu atât mai puțin de a le trimite pe toate într-o bază de date unică pentru administrația fiscală”, a scris juristul pe contul său de LinkedIn.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut vineri la Guvern că obligația firmelor de a încărca facturile de la consumatori în e-Factura ar fi o obligație la nivel european, iar structura informațiilor din facturi ar fi standardizată la nivelul UE.
„În acest domeniu al standardizării facturii există directiva Uniunii Europene, care spune standardul de factură pe care îl utilizează toate statele membre. Deci nu există că România și noi, Ministerul Finanțelor, de nebuni, ne-am apucat să cerem facturi care să aibă un anumit conținut. Există directiva Uniunii Europene care privește structura informațiilor din e-Factură. La aceea ne conformăm, nu avem cum… și obligația aceasta a fost discutată și la ultima reuniune a Consiliului de Miniștri în care li s-a pus în vedere statelor membre că până în sfârșit de 2027 trebuie să treacă pe modulul e-Factura, fiind o bază de date europeană care se va face la nivelul întregii Uniuni”, a declarat vineri la Guvern ministrul Marcel Boloș.
În replică, Bogdan Manolea, jurist specializat în legislația internetului și director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, semnalează luni pe LinkedIn că afirmațiile lui Boloș nu sunt adevărate.
„Aceasta este o minciună. Directiva 2014/55/EU privind e-Factura nu conține vreo obligație de a emite facturi electronice, nici pentru B2B, nici pentru B2C. Cu atât mai puțin de a le trimite pe toate într-o baza de date unica pentru administrația fiscală.
O propunere (propunere, ai auzit Bolos?) de modificare a directivei TVA vorbește doar „la nivel de posibilitate (nu obligatie) transmiterea electronică a facturilor B2C și asta doar în cazul operatorilor extracomunitari””, scrie juristul.
Juristul Bogdan Manolea mai spune că „prezenta directivă se aplică în cazul facturilor electronice emise ca urmare a executării contractelor cărora li se aplică Directiva 2009/81/CE, Directiva 2014/23/UE, Directiva 2014/24/UE sau Directiva 2014/25/UE.”
Un alt consultant, Iulian Matache, întărește faptul că ministrul Finanțelor ar minți, subliniind că tocmai România a cerut extinderea e-invoicing-ului obligatoriu doar în relatia cu sectorul public (B2G) și la raporturile B2B, respectiv B2C.
Modificări importante ale Codului Rutier: imaginile filmate de șoferi pot fi folosite de Poliție pentru amenzi, mașina se poate reține dacă se refuză testarea pentru substanțe, camera polițistului ține loc de semnătură pe procesul-verbal
Sancțiuni pe baza filmărilor din trafic. Codul Rutier a fost modificat din nou printr-o Ordonanță de Urgență. Cea mai importantă modificare constă în faptul că polițiștii de la Rutieră pot sancționa șoferii agresivi în baza înregistrărilor audio – video surprinse de ceilalți participanți la trafic.
Ion V. Ionescu, legendă a Poli Timișoara, a murit la 88 de ani
Profesorul Ion V. Ionescu, zis Jackie Ionescu, cel mai de succes antrenor din istoria Politehnicii Timișoara, a murit la 88 de ani, a anunțat astăzi clubul, citat de GOLAZO.ro.
Legendă a Poli Timișoara, antrenorui Ion V. Ionescu a promovat jucători precum Păltinișanu, Jivan, M. Giuchici, Coraș, Duckadam, Iosif Rotariu, Stoicov, S. Vlaicu, Hanganu, C. Liță și Luțu.
„Aseară, la ora 22.00, prof. Ion V. Ionescu, legendarul antrenor de fotbal, a plecat la Domnul la vârsta de 88 de ani, împlinită pe 2 mai 2024.”, este scris în articolul publicat pe site-ul Politehnicii Timișoara.
Înmormântarea va avea loc miercuri, la ora 15:00, la cimitirul din Calea Șagului, în Timişoara.
Clarificări de la STPT: Aplicația Tranzy a funcționat fără sincope de la lansarea în Timișoara
Societatea de Transport Public Timişoara (STPT) doreşte să facă unele clarificări după ce în online au apărut critici vizavi de noua aplicaţie, Tranzy. Deși campania electorală s-a încheiat, știrile false și dezinformarea continuă să fie o problemă majoră, susţin cei de la STPT. Reprezentanţii STPT afirmă că aplicația Tranzy “a funcționat fără sincope de la…
Ce facem astăzi, 2 iulie 2024, în Timișoara?
EURO 2024: România – Olanda, orele 17 și 19. Puteți urmări meciul în direct, de aici:
Piața Libertății
Piața Traian
În Spatele Casei
Under the Bridge
Casa Calfelor
Unlock Games
Terasa Food Court, Iulius Town
Parcarea supraetajată, Shopping City
Pride TM 2024. Reguli de supraviețuire | performance | Centrul de Proiecte | ora 19
Seară de Mafia, FITT, ora 19
50% Off Tuesday, D’arc, ora 19. Bilete: 30 de lei.
FREE Beginner dance lessons in English – la FITT, de la ora 19:30.
KIZOMBACHATA Social Gathering – la 700 Office, de la 22:15. Preț susținere eveniment: 20 de lei.
Frankie Benjamin Sessions #6, Nemesis Art Club, ora 23:55. Donație: 30 de lei.
Marian Nazat: Marlon Brando despre culisele Holywoodului (3)
„Laurence Olivier a devenit o legendă în rolul lui Heathcliff în La răscruce de vânturi; cu chipul lui frumos, era foarte potrivit pentru rol şi un foarte bun actor. Dar romanul lui Emily Bronte despre doi iubiți nefericiți mișcase până la lacrimi jumătate de planetă și oferea unul dintre acele roluri care-i favorizează pe actori. Nimeni nu-și închipuise că filmul avea să facă din Olivier o personalitate colosală și că avea să modeleze percepția lumii asupra lui pentru totdeauna. Publicul a păstrat în memoria sa colectivă imaginea mitică a lui Olivier ca Heathcliff, așa cum l-a ținut minte pe Jimmy Dean gonind într-un vechi Ford Mercury cu două uși sau pe mine mergând pe motocicletă. Actorii n-au cum să anticipeze miturile pe care le pot genera când acceptă un rol. Humphrey Bogart a fost un interpret eficient, dar nu grozav ca actor. Mă îndoiesc că a înţeles mesajul subtil din Casablanca sau că s-a gândit la posibilitatea ca acesta să devină un film-fetiș, dar rolul lui în această peliculă a influențat pentru totdeauna modul în care îl vedea publicul. Charlie Chaplin a fost unul dintre puţinii actori care a avut intuiţia să-și creeze conștient propriul mit, cel al Micului Vagabond, pe care apoi l-a exploatat.”
Concluzia sosește brusc și neiertător: „Mă enerva faptul că starurile de cinema erau transformate în idoli; Hollywoodul era doar un loc unde oamenii, printre care și eu, făceau bani, exact ca într-un orășel industrial din New England sau pe un câmp petrolier texan.”