Anton Kovacs February 2, 2021

Întrebare la Radio Erevan: „Este adevărat că în România se va trăi mai bine ?”. Răspuns: „În România, deja s-a trăit mai bine”

***

Noi proteste în Europa: 10.000 de austrieci au manifestat împotriva măsurilor de carantină în Viena. Mişcări similare în Belgia şi Ungaria

 

***

Elon Musk susține că o maimuță cu un cip implantat în cap poate juca jocuri video

Miliardarul Elon Musk susține că una dintre companiile sale a reușit să conecteze un implant la creierul unei maimuțe, care acum poate juca jocuri video. „Este o maimuță fericită”, a spus fondatorul Neuralink pe un forum dedicat discuțiilor despre proiecte futuriste.

 

***

Lovitură de stat, Armata a preluat puterea! Prima decizie anunțată! SUA amenință să intervină!

Lovitură de stat în Myanmar, acolo unde Armata a preluat puterea. Prima decizie anunțată de noua conducere: stare de urgență decretată pe o perioadă de un an! SUA amenință să intervină dacă liderii politici arestați […]

 

***

Nemiloşenia poloneză şi legea avortului

400x200.jpg

Povestea este absolut reală şi sinistră: în Polonia, este votată legea care permite avortul în cazul violului, incestului şi în situaţia în care viaţa mamei este pusă direct în pericol. Dar – şi aici începe mara discuţie – nu şi cazul în care medicii constată, fără putinţă de dubiu, după confirmări şi reconfirmări ale rezultatuliui, că fătul suferă de malformaţii severe şi nu are şanse supravieţuire sau dacă se constată prezenţa sindromului Dawn, scrie Cristian Unteanu pentru blogurile Adevărul.

 

***

 

Pentru ce „Getica” lui Iordanes este doar o ciudățenie istorică ce n-ar trebui menționată în școli

Vedem deseori menționat, prin manuale școlare sau scrierile patriotice, un autor al Antichității târzii numit Jordanes, despre care ni se spune că ar fi zis cutare sau cutare lucru despre geți. El a lăsat chiar și o carte, o scriere intitulată Getica (De origine actibusque Getarum) în care ne povestește isprăvile acestora.

E vorba acolo de goți, de triburile germanice, care dăduseră atât de mult de furcă imperiului bizantin, și a căror limbă ne este cunoscută foarte bine, întrucât hazardul a făcut să fie păstrată o parte masivă a Bibliei traduse în limba gotică de un episcop al lor, pe nume Ulfila (sau Wulfila). S-au păstrat Noul Testament aproape în întregime și câteva fragmente din Vechiul Testament, texte suficient de complexe și de lungi și bogate lexical ca să ne facem despre limba goților o idee perfect de clară, mult mai clară decât limbile germanice care aveau să fie cunoscute bine mult mai târziu, cele scandinave, sau cele ale germanilor de Vest, care aveau să dea germana, olandeza, frizona și engleza.

Bietul om, Jordanes, din Bizanțul secolului al VI-lea, a confundat denumirile, a confundat goții cu ceea ce citise la antici despre unii Getae, geții, care trăiseră prin Balcani (goții la rândul lor, ajunși în Balcani, s-au creștinat acolo, Biblia lui Wulfila e tradusă probabil pe undeva prin Dobrogea de azi, iar de la goți știm că ne-a mai rămas și tezaurul de la Pietroasa).

***

Cei goi și morți, cei vârâți în saci de plastic

Alexandru Petria

Dintr-o jenă de a gândi oroarea și-a o reda în cuvinte, am evitat să scriu, măcar câteva rânduri, despre ceea ce m-a șocat și dezgustat cel mai mult în perioada pandemiei. Mă refer la victimele covidului din spitale. La cei morți și vârâți, în pielea goală, în saci de plastic. Ca niște gunoaie, de care societatea vrea să scape, rușini de care n-ar mai vrea să știe. Demnitatea și respectul în fața morții sunt abolite. Precum într-un abator.

Zile la rând, mi-am imaginat că-i văd pe cei dragi vârâți în asemenea saci. Părinții, pe apropiați. Obsesiv. Și simțeam că-s gâtuit, fără să fiu în stare să articulez niciun sunet. Grozăvia fără o motivație logică necontestabilă era o povară care creștea doar tăcerea. Ce să zici, cum să zici, ca să rămâi ceea ce ești în fața bestialității?

Acum îi înțeleg cu adevărat pe supraviețuitorii lagărelor de concentrare și ai pușcăriilor politice, care aveau un fel de pudoare sau reținere să povestească trecutul, la documentarea pentru câte un articol. Ori pur și simplu când refuzau să-și reamintească față în față ce au îndurat. Pierzi din omenesc rostind neomenescul aplicat oamenilor. Cumva, te umpli de bestialitatea bestiilor, adevărul fiind peste limita suportabilității. Cuvintele sunt prea mici pentru nedreptățile rulate sistemic, rece, unde sentimentele sunt aneantizate.

Citește și:  Revista presei 29.06.2020

Morții îngropați goi în saci de plastic sunt o rușine pentru civilizație.

Cum mai putem să ne pretindem oameni procedând așa, mai ales după Auschwitz, unde moartea a fost total desacralizată? Chiar n-am reținut nimic din istorie? E atâta lipsă de umanitate, că și revolta e o autosfâșiere.

 

***

Marți este așteptată o decizie privind reluarea cursurilor în școli

13972349

O decizie privind revenirea elevilor în școli, începând cu semestrul al doilea, ar putea fi luată marți de oficiali statului. Premierul Florin Cîțu declara luni că împreună cu președintele Klaus Iohannis va fi luată decizia cu privire la modul de desfășurare a cursurilor școlare începând din data de 8 februarie, adică după vacanța inter-semestrială.

***

Ce se va întâmpla cu Streinu-Cercel? Straniul caz Monica Boer și cum de unii manageri de spital scapă de responsabilitate

18claudia-monica-boermanager-spital-obre

După incendiul de la Balș nu șefii au fost primii audiați. Șapte oameni au fost uciși și Streinu-Cercel, managerul din ultimele aproape trei decenii, inclusiv din momentul în care nu s-a luat autorizația de incendiu, apare la televizor.

***

Preot la Catedrala din Timişoara: În Banat şi Ardeal nu s-a făcut corect botezul. Copiii nu au fost scufundaţi complet în apă

400x200.jpg

Lia Lucia epure, jurnalistă la Ziua de Vest, a fost revoltată, la începutul lunii ianuarie, când preotul de la Catedrala din Timişoara propovăduia teoria scufundării totale în apă a copiilor în timpul ceremoniei de botez.

Patreon

Digitalizarea va schimba structura de personal de la Consiliul Județean Timiș. Zece la sută din angajaţi vor părăsi instituţia

Nici Consiliul Județean Timiș nu scapă de valul de reduceri a personalului care a cuprins instituțiile similare după alegerile locale din toamnă. Alin Nica, președintele CJ Timiș, a anunțat o reducere a numărului de angajați cu aproximativ zece procente. Unul dintre motivele principale, digitalizarea.

 

***

 

Femeie lovită pe trecerea de pietoni, în centrul Timișoarei

politia-masina-GBZ-10.jpg

Un grav accident de circulație s-a produs, în această dimineață, în centrul Timișorei. Incidentul s-a produs în piața Mărăști când un bărbat de 30 de ani, care se îndrepta spre Iulius Mall, a lovit o femeie care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni. Victima, în vârstă de 31 de ani a fost rănită.

 

***

 

Timişoara are un nou City Manager

Primarul Dominic Fritz l-a prezentat luni într-o conferință de presă online de la sediul Primăriei Timișoara pe noul City Manager al orașului.

Acesta este Matei Creiveanu iar competențele și activitatea sa profesională de până acum se regăsesc în CV-ul pe care l-a atașat dosarului prin care a aplicat la acest post.

Screenshot_20210201-121919.jpg

 

***

USR PLUS va decide cine e prefect de Timiș

sigla-alianta-2020-usr-2.jpeg

Negocierile pentru împărțirea funcțiilor de prefect între partidele coaliției de guvernare au ajuns, după mai multe runde de discuții și amânări, la un rezultat. În Timiș, funcția de prefect ajunge la cei de la USR PLUS, cei care la nivel național au avut cel mai bun scor dintre filialele județene.

image

Petreceri și voie bună la curtea fanarioților

Apariția luxului, a balurilor în stil francez sau a legăturilor extraconjugale – toate acestea, şi multe altele, au fost paşi, buni sau răi, făcuți pe calea schimbării. S-au prefăcut, astfel, și modalități de petrecere a timpului liber, iar laolaltă cu datinile străvechi, în distracțiile cotidiene și-au făcut loc și obiceiurile occidentale.

***

Ce mai numim școală?

Cata-2020_02_03_24-OK_001.jpg

Sorin Cîmpeanu a făcut o „videoconferință online“ cu inspectorii. I-a întrebat în ce secol trăim. Să dea Domnul să nu se mai întâmple vreo tragedie. Nu de alta, dar are și domnul președinte programare la parapantă pe joia viitoare. O fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, va fi readusă la Ministerul de Interne de către USR-PLUS. Respect! O țară care nu-și respectă bătrânii nu are ce căuta în istorie.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*