Nu cred că va reprezenta un risc dacă fiecare dintre noi va putea primi sfaturi de la experți cu cunoștințe echivalente unui doctorat în orice domeniu.
De fapt, ar putea fi chiar benefic.
Problema societății de azi este că absolvenții școlilor, chiar și la nivel de doctorat, sunt apreciați mai ales în funcție de diplomele pe care le obțin, dar, din păcate, cunoștințele lor practice nu reflectă întotdeauna acest lucru. Încrederea acordată nu este mereu justificată.
Acest lucru devine vizibil în momente de criză. Să luăm, de exemplu, Germania. Aproape nimeni nu ajunge acolo într-o funcție, chiar și modestă, cum ar fi cea de secretar la o primărie dintr-un sat, fără să aibă un doctorat. Și totuși, când sistemul începe să se clatine și ar fi nevoie de soluții rapide și eficiente, se constată că mulți nu știu ce măsuri să ia pentru a remedia problemele.
Dacă privim în jurul nostru, la țara noastră, situația este similară. Guvernul este plin de oameni cu doctorate, de la portarul de la intrare până la vârf. Cu toate acestea, rezultatele lasă de dorit. Chiar și zilele trecute ministrul Mediului vorbea despre cicloane care nu există, televiziunile au declanșat o isterie națională pe această temă, toți se agitau ca un mușuroi de furnici cărora cuibul le este pus în pericol, dar nimănui, nici ministrului, nici celor de la televizor, nu le-a trecut prin minte să se uite pe un site meteo unde să vadă ce se va întâmpla cu adevărat.
Economia se degradează încet, iar informatizarea administrației a dus la un haos de neimaginat. Sistemul medical a devenit o sursă de îngrijorare, iar farmacistul de azi pare la fel de bine pregătit ca o vânzătoare de la un magazin alimentar. De fapt, dacă ar face schimb de uniforme, probabil nimeni nu ar sesiza diferența, mai ales că și în magazinele alimentare se vând suplimente alimentare, ca și în farmacii.
În acest context, ar fi o adevărată binecuvântare să putem apela la sfaturile cuiva, chiar și o entitate artificială, care chiar știe ce spune. Cel puțin, o astfel de entitate nu ne-ar diagnostica automat cu Covid doar pentru că ne curge nasul și tușim.
Iar absolvenților de facultate nu ar trebui să le fie teamă că nu-și vor mai putea câștiga pâinea de zi cu zi. E nevoie de mult timp până când muncitorii de pe șantiere, fie ei mai mult sau mai puțin calificați, vor putea fi înlocuiți de entități artificiale.
*
Vecinii și prietenii noștri, ungurii, fac porturi la mare, deși nu au ieșire la mare. Își răscumpără companiile importante și fac tot felul de investiții care, în timp, vor aduce câștiguri pentru toți cetățenii de acolo. Acum vor să cumpere și de la noi compania de gaz, E.On, ca să câștige bani din vânzarea energiei către români.
De ce nu a cumpărat Statul Român această companie? Nu știu. Poate că cei cu multe studii și diplome au crezut că nu este nevoie să investim în așa ceva. Sau poate că nu mai avem bani, pentru că i-am cheltuit pe arme. Arme care vor sta în depozitele armatei, vor rugini și apoi vor fi vândute ca fier vechi. Cine știe, poate le vor cumpăra chiar ungurii și vor face din ele ace de gămălie, sateliți sau mașini.
Sau vapoare, că dacă au port vor avea nevoie și de o flotă.
***
Ursula von der Leyen a căpătat prea multă putere şi a devenit un pericol pentru Europa. Acuzațiile unui fost comisar european din partea Franţei
Fostul comisar european din partea Franţei, Thierry Breton, care a demisionat luna aceasta din cauza relaţiei sale tensionate cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a comparat-o pe aceasta cu o „împărăteasă” ce a căpătat prea multă putere şi a devenit astfel un pericol pentru Uniunea Europeană, consemnează publicaţia Politico.eu.
Departamentul de Stat pune cruce: Washingtonul nu are nicio „capacitate magică” să ajute Ucraina să schimbe fața conflictului
New York va stârpi şobolanii într-un mod „uman”, cu pastilele contraceptive
În curând, fiecare om va putea avea la dispoziție o armată de experți AI cu doctorate în orice domeniu. De ce este un pericol
Germania renunţă la orice speranţă de creştere în 2024. În cel mai bun caz, Berlinul se aşteaptă la stagnare economică
10 mld. $ șterse din capitalizarea bursieră a producătorilor auto europeni, după avertismentele Stellantis privind piața
Viktor Orbán anunță noua politică economică a Ungariei: Împrumutul pentru angajaţi care va fi similar cu împrumutul pentru studenţi, acordarea de capital pentru întreprinzătorii mici şi mijlocii, permanentizarea celei de-a 13-a pensii şi şi dublarea reducerilor fiscale acordate pentru cei care au copii
Ungurii de la MVM au bătut palma cu E. ON pentru a cumpăra activitatea de furnizare din România
Compania energetică MVM, deținută de statul maghiar, „a bătut palma” cu grupul german E.ON pentru achiziționarea companiei de furnizare a gazelor și electricității din România, E.ON Energie, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate tranzacției. Potrivit acestora, miza cea mare, după preluarea furnizării, este achiziționarea activității de distribuție.
Tranzacția dintre E.ON și MVM ar urma să fie anunțată după alegerile din România, au mai spus sursele citatate. Premierul Marcel Ciolacu a fost informat deste ințelegerile dintre cele două companii, au mai precizat pentru HotNews.ro sursele amintite.
Dezastrul din economia românească bate la ușă. Numărul firmelor private aflate în dificultate a atins un record al ultimilor cinci ani
Tudose: Nici uraganele nu mai sunt ce au fost / Reacţia lui Grindeanu
Nici uraganele nu mai sunt ce au fost, spune, ironic, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, eurodeputatul Mihai Tudose.
Nu parcați pe trotuare! Polițiștii locali din Timișoara atrag atenția că se pot lua amenzi chiar dacă se lasă loc pentru trecerea pietonilor
Nu parcați pe trotuare! Polițiștii locali din Timișoara atrag atenția că se pot lua amenzi chiar dacă se lasă loc pentru trecerea pietonilor
Oferiți o șansă animalelor fără stăpân. Va avea loc un nou târg de adopții canine și feline, la Giarmata Vii
”Ajutaţi-ne să îi ajutăm!” este sloganul sub care, la Giarmata Vii, la doar cinci minute de Timișoara, va fi organizat un nou târg de adopție a câinilor și pisicilor fără stăpân. ”Suflețelele” sunt în așteptarea unui om al lor, iar voi puteți să le îndepliniți visul. Nu toate pisicile și toți câinii au noroc de…
Caravaggio, expus la Muzeul de Artă Timişoara
Muzeul de Artă Timişoara va găzdui expoziţia Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longh, dedicată picturii lui Michelangelo Merisi da Caravaggio și artiștilor din cercul său. Biletele sunt deja puse în vânzare.