Indicele Robor la trei luni a continuat să crească şi a urcat ieri la 8,11% pe an. La începutul acestui an, indicele era de 3,02%. Aproape jumătate dintre creditele în lei acordate în România sunt calculate în prezent în funcţie de acest indice.
În aceste condiții foarte mulţi români se află în situaţia de a plăti rate cu 50% sau chiar 80% mai mari decât anul trecut.
Ce pot face oamenii care au credite la bănci şi sunt afectaţi de această creștere
O primă soluţie este trecerea la indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor, astfel încât ratele să scadă pentru o perioadă de 1-2 ani. Pentru a trece de la Robor la IRCC oamenii trebuie să mergă la banca unde au creditul şi să depună o cerere, o cerere care se rezolvă de regulă în 30 de zile. Dacă banca refuză trecerea la IRCC, soluţia este să apeleze la Centrul de Soluţionare a Litigiilor din Domeniul Bancar, CSALB.
O altă variantă este refinanţarea creditelor, ţinâd cont de ofertele băncilor. Pentru cei care rămân fără loc de muncă singura soluţie este amânarea ratelor pentru două-trei luni, până reuşesc să se reangajeze.
Pentru cei aflaţi într-o situaţie dificilă, adică fără posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă, falimentul personal sau darea în plată sunt alte două soluţii, care îi pot face să scape de povara unui credit pe care nu mai pot să îl plătească.
Specialiștii, citați de Rador, atrag atenţia că atât timp cât inflaţia se va menţine la un nivel ridicat, de peste 15%, dobânzile vor continua să crească. Aceștia mai spun că este de aşteptat ca Robor să atingă un procent de 9% în perioada următoare.