Redacție November 14, 2019

 

La data de 13.11.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au efectuat un număr de 8 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Timiş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi trafic de migranţi, se arată într-un comunicat de presă DIICOT.

 

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – 2018, grupul infracţional organizat cu caracter transfrontalier a acţionat în mod coordonat, în scopul comiterii de infracţiuni de trafic de migranţi, prin organizarea deplasărilor frauduloase a cetăţenilor din Irak, Iran şi Siria către state din vestul Europei, prin îndrumarea, călăuzirea, transportul, transferul şi adăpostirea acestora, prin ţările de tranzit de pe rutele Irak/Iran/Siria – Turcia – Grecia/Bulgaria/Serbia – România, cu destinaţia finală Germania, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 2.000 euro şi 20.000 euro/persoană.

Pe calea cooperării judiciare internaţionale, în luna noiembrie a anului 2018, a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă formată din autorităţile judiciare din România, autorităţile judiciare din Germania, autorităţile judiciare din Marea Britanie şi autorităţile judiciare din Ungaria.

În urma cercetărilor s-a stabilit că transporturile de migranţilor ce ajungeau pe teritoriul României, plecau din Timişoara către ţările din vestul Europei şi se derulau pe parcursul a cel puţin 20 de ore până la destinaţie şi erau efectuate de cele mai multe ori cu mijloace de transport de tip camion. Migranţii erau ascunşi pe parcursul acestor călătorii, în interiorul remorcilor, printre mărfurile transportate. Persoanele astfel transportate nu aveau acces pe parcusul călătoriei la mâncare, apă şi acces la toaletă. În anumite situaţii, din cauza lipsei oxigenului, dar în ciuda temperaturilor mai scăzute, migranţii preferau să taie părţi din prelata remorcii pentru a ventila spaţiul în care se aflau.

La data de 13.11.2019, au fost efectuate percheziţii simultane pe teritoriile Germaniei, Turciei şi României, iar în urma acţiunilor din ţara noastră, la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 4 de persoane, suspectate că au sprijinit gruparea infracţională, pentru care s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore. Acestea urmează să fie prezentate în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

În cadrul acţiunii, doi poliţişti români au participat la cele 5 percheziţii efectuate pe teritoriul Germaniei, iar doi omologi din Germania au acţionat la percheziţiile efectuate pe teritoriul ţării noastre.

În urma investigaţiilor desfăşurate, patru persoane(şoferi) au fost deja condamnate în Germania la pedepse cuprinse între un an şi opt luni şi cinci ani de închisoare, o altă persoană a fost trimisă în judecată de autorităţile maghiare, iar liderul grupării a fost arestat pe teritoriul Marii Britanii, în baza unui mandat internaţional emis de autorităţile germane şi urmează a fi extrădat. În acelaşi timp, autorităţile din Turcia au emis mandate de arestare pe numele a 14 suspecţi bănuiţi că ar fi sprijinit gruparea infracţională, iar o alta persoană (membru al grupării transfrontaliere cu atribuţii de organizare al transporturilor frauduloase de migranţi pe segmentul Serbia – Romania, România – Germania a fost reţinută pe teritoriul Greciei.

În cadrul anchetei, au fost documentată activitatea infracţională a unui număr total de 36 de suspecţi, care ar fi reuşit să organizeze de traficarea ilegală a 580 de migranţi depistaţi pe teritoriile Germaniei, Ungariei şi României.

Sumele de bani obţinute din desfăşurarea activităţilor infracţionale se ridică la aproximativ 2 milioane de euro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.

Acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenţie Bucureşti “Vlad Ţepeş”.

Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust, la sediul căruia a funcţionat o celulă operativă, pentru coordonarea activităţilor din teren şi schimbul în timp real de date şi informaţii.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie, au mai transmis procurorii DIICOT.

Citește și:  7.304 cazuri noi de COVID-19 la nivel național, în ultimele 24 de ore. 1.093 persoane internate la ATI

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*