Cele mai multe dintre procesele de concediere abuzivă din Timișoara sunt câștigate de angajații dați afară. Acest fapt se întâmplă de cele mai multe ori din pricina nerespectării procedurilor de concediere.
La Curtea de Apel Timișoara, instituția unde sunt pronunțate sentințele definitive pe această linie, peste 80 de dosare de concediere abuzivă au ajuns din anul 2021 până în prezent pe masa judecătorilor.
„Din experiența profesională pe care o am ca judecător la Secția de Litigii de muncă, vă pot spune că ponderea solițiilor de admitere a acestui tip de litigiu este destul de mare, uneori chiar peste 50 de procente. Cauza reală a acestei situații este în principal încălcarea de către angajatori a procedurii de concediere, care este expres reglementată de Codul Muncii și sancționată cu nulitate absolută de același act normativ. Se întâmplă spre exemplu ca înainte de a se putea cerceta dacă un salariat se face vinovat de săvârșirea unei abateri disciplinare, concedierea să fie anulată pentru că decizia emisă de angajator nu cuprinde toate mențiunile pe care legea le prevede”, a declarat la Radio Timișoara judecătorul Raluca Panaitescu, purtător de cuvânt al Curții de Apel Timișoara.
Judecătorul Raluca Panaitescu a mai explicat că în legislația muncii sunt prevăzute foarte multe aspecte pe care angajatorul trebuie să le respecte în momentul în care decide să concedieze un angajat. Totodată, reglementările din Codul Muncii sunt de așa natură încât să ofere salariaților protecție în fața angajatorului, care ar putea comite abuzuri din poziția dominantă pe care o deține în fața salariatului.
sursa: Radio Timișoara