Fotografiile rare din perioada 1908-1910 și imaginile din cărțile poștale oferă o perspectivă unică asupra modului în care Timișoara s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Acestea arată clădiri, străzi și locuri publice care s-au transformat în cursul anilor. De la Piața Unirii, cu Palatul Vicariatului Ortodox Sârb și Palatul Băncii de Scont, la Biserica ortodoxă română cu hramul „Sfântul Ilie” și Podul Traian de pe Bulevardul 16 Decembrie 1989, până la Piața Sfântul Gheorghe cu Palatul Casei de Economii, aceste imagini sunt o sursă valoroasă de informații privind istoria Timișoarei.
Piața Unirii – 1908
Actuala Piața Unirii, denumită în trecut Losoncy Ter și Dom Platz, la intersecția actualelor străzi Vasile Alecsandri (fosta Hunyady Utca) și strada Gheorghe Lazăr (denumită atunci Szerb Utca).
În partea dreaptă a imaginii, cu o frumoasă trăsură cu doi cai albi în față, ne apare Palatul Vicariatului Ortodox Sârb, construit în anul 1748.
Următorul edificiu, văzut din colț, este fostul Palat al Băncii de Scont, construit între anii 1906 și 1908 după planurile arhitecțiilor Marcel Komor și Dezso Jakab, alte surse indicându-l pe arhitectul Odon Lechner.
În partea stângă a imaginii se află fosta casă „La Elefant” existentă în anul 1746.
Fabric. Biserica „Sfântul Ilie” – 1909
Biserica ortodoxă română cu hramul „Sfântul Ilie”. Prima biserică cu acest hram, s-a construit între anii 1825 și 1826, după planurile arhitectului Augustin Fischer. Biserica s-a aflat la trecerea podului „Mihai Viteazul” din Piața Sarmisegetuza, în Calea Dorobanților, unde după trecerea podului pe partea dreaptă, este o troiță – locul altarului fostei biserici „Sfântul Ilie” care, din cauza hidrocentralei, a fost demolată în anul 1913, nu înainte de terminarea construcției noii biserici „Sfântul Ilie”.
Iosefin. Piața Alexandru Mocioni – 1909
În trecut Piața Kuttl, ulterior Piața Ștefan Fortună, astăzi Piața Alexandru Mocioni, cu cele două linii de tramvai. Pe Bulevardul Regele Carol I (fostul Bulevardul Tinereții) exista linia dublă pe care circula tramvaiul spre Gară și pe Strada Crizantemelor. În partea stângă exista linia de tramvai, fosta nr. 5, care circula spre Fratelia.
Piața Sfântul Gheorghe – 1910
Piața Sfântul Gheorghe cu Palatul Casei de Economii în dreapta imaginii. În clădirea din spatele Palatului, pe strada Praporgescu, în acele timpuri exista Casa Kossac, în care a funcționat renumitul laborator fotografic, furnizor al Curții Regale. Tramvaiul electric din imagine circula dinspre Piața Libertății spre Strada 9 Mai.
„Regionala de Căi Ferate Timișoara” și „Podul Traian” – 1910
„Regionala de Căi Ferate Timișoara” și „Podul Traian”, Bulevardul 16 Decembrie 1989 a mai fost numit în trecut și Bulevardul 6 Martie, Bulevardul Carol I și Hunyadi Ut. În dreapta bulevardului, Palatul Societății de Hidroameliorări Timiș-Bega, proiectat de arhitectul Lipot Baumhorn și construit de Karl Hart, între anii 1900 și 1902, cu două niveluri. În anii următori, 1904-1906, s-a mai ridicat un nivel, de către arhitectul Arthur Tunne. Podul metalic „Hunyadi” a fost demontat în anul 1913 și a fost remontat în dreptul străzilor A. Mureșanu și Ady Endre, pentru a fi folosi numai de pietoni (la Fabrica de Lanțuri).
Noul pod de beton a fost dat în circulație în anul 1917. S-a terminat definitiv abia după război, renunțându-se la elementele decorative.
– va urma –
Felicitari,cele aratate de dumneavoastra sunt un adevarat tezaur,multumim !