1869: Este inaugurat Canalul Suez, după 10 ani de construcție, cale navigabilă ce traversează istmul Suez, unind Marea Mediterană cu Marea Roșie.
În 1858, Ferdinand de Lesseps a înființat Compania Canalului Suez cu scopul expres de a construi canalul . Construcția canalului a durat din 1859 până în 1869. Canalul a fost deschis oficial pe 17 noiembrie 1869. Oferă navelor o rută directă între Atlanticul de Nord și nordul oceanelor Indian , prin Marea Mediterană și Marea Roșie, evitând Atlanticul de Sud și Oceanul Indian de Sud. și reducerea distanței de călătorie de la Marea Arabiei la Londra cu aproximativ 8.900 de kilometri.
Canalul se întinde 193 km (120 mile) între Port Said în nord și Suez în sud, cu canale dragate de apropiere la nord de Port Said, în Marea Mediterană și la sud de Suez. Canalul nu trece pe cel mai scurt traseu peste istm, care este de numai 121 km (75 mile). În schimb, utilizează mai multe lacuri: de la nord la sud, Lacul Manzala, Lacul Timsah și Bitter Lakes — Marele Lac Amar și Micul Lac Amar.
1872: Este înființată Academia Navală Mircea cel Bătrân, din Constanța.
1918: Apare la București, săptămânal sau bisăptămânal Socialismul, organul Partidului Socialist și al Uniunii sindicale.
1950: Organizația Națiunilor Unite decide acordarea independenței Libiei.
1970: Douglas Engelbart primește patentul pentru primul mouse de calculator.
Douglas Carl Engelbart (30 ianuarie 1925 – 2 iulie 2013) a fost un inginer și inventator american și un pionier timpuriu al computerelor și al internetului. Este cel mai bine cunoscut pentru munca sa de înființare a domeniului interacțiunii om-calculator, în special în timp ce se afla în laboratorul său Augmentation Research Center din SRI International, care a dus la crearea mouse-ului computerului și dezvoltarea hipertextului , computerelor în rețea și precursorii interfețe grafice cu utilizatorul. Acestea au fost demonstrate la The Mother of All Demos în 1968. Legea lui Engelbart, observația că rata intrinsecă a performanței umane este exponențială, poartă numele lui.
1970: Odată cu lansarea Lunochod 1 de către Uniunea Sovietică în Mare Imbrium, ca parte a programului Luna, începe prima utilizare a unui vehicul lunar.
1989: Au loc manifestațiile anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul Revoluției de catifea.
1992: La Bruxelles este parafat un acord prin care România obține statutul de asociat al Comunității Economice Europene.