Nicoleta C. May 20, 2022

 

Asociația Culturală Oaza Team invită timișorenii la al treilea weekend al atelierului de film Istoria cinemaului povestită tinerilor din scaunului regizorului, avându-l invitat pe Cristi Puiu. Vor avea loc două întâlniri, sâmbătă 21 mai și duminică 22 mai, de la ora 17:00, în sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.

 

Primele întâlniri au avut loc la Sala Multifuncțională a CJT în 6 și 7 mai, cînd au fost proiectate filmele Harakiri (1962), de Masaki Kobayashi și La Nuit américaine de François Truffaut. Apoi, pe 13 și pe 14 mai, la Casa Artelor (Sala Studio) au fost proiectate filmele Cría Cuervos (1976) de Carlos Saura și Mamma Roma (1962) de Pier Paolo Pasolini.

Ceea ce propune Cristi Puiu cu acest eveniment este o incursiune subiectivă în istoria cinemaului sub forma unui serial. Vor fi prezentate filme istorice sau filme uitate, genuri și școli de film, care au marcat istoria cinematografiei sau au contribuit într-un fel sau altul la formarea sa ca artist.

Desfășurarea evenimentelor este prevăută a fi pe parcursul lunilor mai-iunie și septembrie-noiembrie, odată la două săptamîni, în zilele de vineri și sâmbătă de la ora 17. Proiecțiile vor avea loc alternativ la Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș (Intrarea de pe strada Henri Coandă) și la Casa Artelor (Strada Ep. Augustin Pacha nr. 8). Proiecțiile vor fi precedate de prezentarea filmelor, a contextului în care au fost alese, fiind urmate de discuții conduse de regizorul Cristi Puiu. Evenimentul se adresează în special tinerilor între 14 și 25 de ani.

 

***

Cristi Puiu s-a născut în anul 1967, la București. Începe, în 1992, studii de pictură la École supérieure d’art visuel din Geneva, pe care le abandonează pentru a se înscrie la secția de film. A regizat: Marfa și banii (2001), Moartea domnului Lăzărescu (2005), Aurora (2010), Sieranevada (2016) Malmkrog(2020).
A primit numeroase premii, dintre care amintim trofeul Un Certain Regard in 2005 pentru Moartea Domnului Lazărescu și în 2020 premiul pentru cel mai bun regizor pentru Malmkrog, in sectiunea Encounters, a Festivalului de film de la Berlin.

Oaza este un proiect cultural cu și pentru tineri, care își propune introducerea lor în lumea artelor, înțelegerea sensului artei în cetate. De ce există arta? Cine are nevoie de ea? Şi îi este ea necesară cuiva, cu adevărat?
…este extrem de clar că scopul oricărei arte, […], este acela a-şi explica sieşi şi celor din jur, de ce trăieşte omul şi care este sensul existenţei sale, de a le explica oamenilor care este motivul apariţiei lor pe această planetă. Şi chiar dacă nu le explică, măcar le pune această problemăNu numai artistul își pune toate aceste întrebări, ci şi cel care receptează arta […] (Andrei Tarkovski)

***

Citește și:  Azi în Timișoara, 23 martie 2022

 

Evenimentul este organizat de Oaza în parteneriat cu Consiliul județean Timiș, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Flight Festival, cu sprijinul Mandragora și Iadasarecasa, și finanțat de Printopia, Avaelgo și Asociația Firește.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*