Redacție February 15, 2021

 

Luni, 15 februarie 2021, la sediul Primăriei Timișoara a avut loc o întâlnire referitoare la contextul actual generat de pandemie, precum și la situația refugiaților și a migranților.

 

La întâlnire au participat: primarul Timișoarei, Dominic Fritz, dr. Miljana Grbic – reprezentant OMS în România, dr. Cassandra Butu – specialist sănătate publică OMS România, dna Nisreen Rubaian – reprezentant UNHCR România, dr. Marius Ungureanu – consilier personal – Cabinet Ministru la Ministerul Sănătății, Flavius Cioca – director Direcția de Sănătate Publică Timiș, Dumitru Domășnean – director Poliția Locală Timișoara, Gabriel Vasilescu, directorul Centrului de Refugiați din Timișoara, Mihail  Erlik, comisar șef în Serviciul Județean Poliția de Frontieră.

 

„Avem la Timișoara o situație singulară în România, pentru că cei mai mulți dintre migranți ajung la Timișoara. Suntem singura autoritate din județ care asigură carantinarea  migranților și este o situație care trebuie să se schimbe. Sunt persoane fără adăpost, probleme sociale și de sănătate care trebuie gestionate și simțim că noi, ca oraș, nu avem resursele necesare. Este o problemă națională și nu trebuie lăsată Timișoara să se descurce singură”, a explicat Dominic Fritz. De aceea, primarul Timișoarei se va afla mâine, marți, 16 februarie la București pentru a se întâlni cu ministrul de Interne, Lucian Bode.

 

Dominic Fritz a prezentat și situația la zi, a subliniat că cei mai mulți migranți depistați pe străzile orașului sunt din centre pentru refugiați din alte județe, iar Poliția Locală îi poate doar îndruma să se întoarcă acolo. De pildă, ieri, 14 februarie, într-o acțiune a Poliției Locale au fost depistați 31 de migranți din 5 centre din țară, chiar și de la Rădăuți, Maramureș etc. și de la cel din Timișoara. Situația este încă stabilă și trebuie luate măsuri pentru a fi menținută sub control, una dintre măsuri fiind de carantinare în pensiuni, costul cazării fiind decontat de Ministerul Sănătății.

Citește și:  Clase modulare pentru școlile aglomerate din Timișoara

Reprezentantul UNHCR România a declarat că apreciază eforturile Timișoarei, dar măsurile luate de administrția locală sunt pe termen scurt și ar fi nevoie de politici pe termen lung, care trebuie avute în vedere de organismele de la un alt nivel. Reprezentanții instituțiilor administrației au subliniat că sunt probleme cu legislația neclară, iar Dominic Fritz le-a cerut o listă cu problemele din legislație pe care să o prezinte mâine ministrului de Interne.

 

foto: Petru Cojocaru

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*