1867: Împăratul Mexicului , Maximilian , a fost executat de un pluton de execuție.
Maximilian I (6 iulie 1832 – 19 iunie 1867) a fost un nobil european invitat în Mexic după războaiele și conflictele dezastruoase de la mijlocul secolului al XIX-lea. S-a crezut că instituirea unei monarhii, cu un lider care posedă o linie europeană încercată și adevărată, ar putea aduce o stabilitate atât de necesară națiunii sfâșiate de lupte.
Maximilian a sosit în 1864 și a fost acceptat de popor ca Împărat al Mexicului. Stăpânirea lui nu a durat însă foarte mult, deoarece forțele liberale sub comanda lui Benito Juarez au destabilizat domnia lui Maximilian. Capturat de oamenii lui Juarez, a fost executat în 1867.
1930: Canadianul Robin Beardmore a efectuat primul zbor cu planorul peste Canalul Mânecii.
1953: Soții Julius și Ethel Rosenberg au fost executați, în SUA, sub acuzația ca au livrat Uniunii Sovietice secretul bombei atomice. Condamnați în 1951,devenind primii civili americani care au fost executați pentru spionaj. Procesul de spionaj al secolului a durat numai 2 zile și a declanșat în întreaga lume, în contextul „războiului rece”, manifestații antiamericane.
Julius Rosenberg (născut la 12 mai 1918, New York, New York, SUA – decedat la 19 iunie 1953, Ossining, New York) și Ethel Rosenberg (născută la 28 septembrie 1915, New York – decedată la 19 iunie 1953, Ossining) au fost primii civili americani executați pentru conspirație la comiterea de spionaj și primii care au suferit această pedeapsă în timp de pace.
Ethel Greenglass a lucrat ca funcționară câțiva ani după absolvirea liceului în 1931. Când s-a căsătorit cu Julius Rosenberg în 1939, anul în care acesta a obținut o diplomă în inginerie electrică, cei doi erau deja membri activi ai Partidului Comunist din Statele Unite ale Americii (CPUSA). În anul următor, Julius a obținut un loc de muncă ca inginer civil la Corpul de Semnalizare al Armatei Americane, iar el și Ethel au început să lucreze împreună pentru a dezvălui secretele militare americane Uniunii Sovietice. Mai târziu, fratele lui Ethel, Sgt. David Greenglass, repartizat ca mașinist la Proiectul Manhattan pentru construirea bombei atomice, le-a furnizat Rosenberg-ilor date despre armele nucleare. Soții Rosenberg au predat aceste informații lui Harry Gold, un curier elvețian pentru rețeaua de spionaj, care apoi le-a transmis lui Anatoly A. Yakovlev, viceconsul al Uniunii Sovietice la New York.
Gold a fost arestat pe 23 mai 1950, în legătură cu cazul spionului britanic Klaus Fuchs, care fusese arestat pentru că a dat secrete nucleare americane și britanice Uniunii Sovietice. Arestările lui Greenglass și Julius Rosenberg au urmat rapid în iunie și iulie, iar Ethel a fost arestată în august. Un alt conspirator, Morton Sobell, coleg de facultate cu Julius, a fugit în Mexic, dar a fost extrădat.
Soții Rosenberg au fost acuzați de conspirație pentru a comite spionaj și aduși în fața justiției pe 6 martie 1951; Greenglass a fost martorul principal al acuzării. Pe 29 martie, cei doi au fost găsiți vinovați, iar pe 5 aprilie cuplul a fost condamnat la moarte. (Sobell și Gold au primit pedepse de 30 de ani de închisoare, iar Greenglass, judecat separat, a fost condamnat la 15 ani de închisoare.) Timp de doi ani, cazul Rosenberg a fost contestat în instanțe și dezbătut pe plan mondial. Constituționalitatea și aplicabilitatea Legii Spionajului din 1917, în temeiul căreia au fost judecați soții Rosenberg, precum și imparțialitatea judecătorului Irving R. Kaufman, care în pronunțarea sentinței i-a acuzat de o crimă „mai rea decât crima”, au fost probleme cheie în timpul procesului de apel. Șapte apeluri diferite au ajuns la Curtea Supremă a Statelor Unite și au fost respinse, iar cererile pentru clemență executivă au fost refuzate de președintele Harry Truman în 1952 și de președintele Dwight Eisenhower în 1953. O campanie mondială pentru milă a eșuat, iar soții Rosenberg au fost executați pe scaunul electric la închisoarea Sing Sing din Ossining, New York. Ethel a devenit prima femeie executată de guvernul SUA de la Mary Surratt, care a fost spânzurată în 1865 pentru presupusul ei rol în asasinarea lui Abraham Lincoln.
În anii de după execuțiile soților Rosenberg, a existat o dezbatere semnificativă cu privire la vinovăția lor. Cei doi au fost adesea considerați victime ale oficialilor cinici și răzbunători ai FBI.
1956: Marilyn Monroe se căsătorește cu scriitorul Arthur Miller.
1961: Kuwaitul își declară independența față de Marea Britanie.
1963: Cosmonautul sovietic Valentina Tereshkova , prima femeie care a călătorit în spațiu, s-a întors pe Pământ cu nava spațială Vostok 6.
1983: A fost inaugurat podul rutier de la Agigea, cu o lungime totală de 300 m, circulația desfășurându-se pe patru benzi.
2012: Fondatorul WikiLeaks , Julian Assange, a cerut azil la Ambasada Ecuadorului din Londra, de teama extrădării în SUA, după publicarea unor documente clasificate anterior , inclusiv imagini cu uciderea civililor de către armata SUA .
Julian Paul Assange Hawkins, născut la 3 iulie 1971, este un editor, editor și activist australian care a fondat WikiLeaks în 2006. A intrat în atenția internațională în 2010 după WikiLeaks a publicat o serie de scurgeri de informații de la analistul de informații al armatei americane Chelsea Manning.
În aprilie 2010, WikiLeaks a lansat înregistrări video ale atacului aerian de la Bagdad din 12 iulie 2007 , care au fost considerate de mai mulți dezbateri drept dovezi ale crimelor de război comise de armata americană. Agenția de presă Reuters a solicitat mai devreme filmarea printr-o cerere din Legea privind libertatea de informare din SUA , dar cererea a fost respinsă. Assange și alții au lucrat timp de o săptămână pentru a sparge criptarea de către armata americană a videoclipului, pe care l-au intitulat Crima colaterală și pe care Assange l-a prezentat pentru prima dată la Clubul Național de Presă din SUA. Prezintă soldați americani care împușcă mortal 18 civili dintr-un elicopter în Irak, inclusiv jurnaliștii Reuters Namir Noor-Eldeen și asistentul său Saeed Chmagh ( vezi https://en.wikipedia.org/wiki/File:CollateralMurder.ogv )
WikiLeaks a publicat jurnalele Războiului Afgan în iulie 2010. Acesta a fost descris de New York Times drept „o arhivă de șase ani de documente militare clasificate [care] oferă o imagine nelată și sumbră a războiului afgan”. În octombrie 2010, WikiLeaks a publicat jurnalele Războiului din Irak , o colecție de 391.832 de rapoarte de teren ale Armatei Statelor Unite ale Războiului din Irak, care acoperă intervalul 2004 până în 2009.
Assange a câștigat mai multe premii pentru publicație și jurnalism.
2014: Prințul Felipe, singurul fiu al regelui Juan Carlos I și fost Prinț de Asturia, a urcat pe tronul Spaniei sub numele de regele Felipe al VI-lea.