Nicoleta C. January 23, 2020

 

Senatul francez a adoptat, miercuri, o lege care va permite femeilor care nu sunt într-o relaţie şi cuplurilor de lesbiene să folosească fertilizarea in vitro, fiind prima reformă socială majoră din mandatul preşedintelui Emmanuel Macron, informează Reuters.

 

Legea a fost adoptată de către Senat cu 160 de voturi „pentru” şi 116 „împotrivă”, partidul centrist al lui Macron fiind depăşit numeric de republicanii de centru-dreapta.

Actul normativ face parte dintr-un pachet legislativ în domeniul bioeticii, care în luna octombrie a anului trecut a fost în primă lectură în plenul Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului unde partidul lui Macron deţine majoritate.

Legea va relaxa unele reguli guvernamentale stricte ale Europei occidentale privind sarcinile asistate, promise de Macron în campanie. Cu toate acestea, senatorii au respins un articol adoptat de Camera inferioară, care permitea ca fertilizările in vitro să fie decontate prin asigurarea socială în Franţa.

Potrivit legii franceze în vigoare, fertilizarea in vitro este posibilă doar pentru cuplurile formate din persoane de sex opus.

Reproducerea medicală asistantă, cum este fertilizarea in vitro pentru toate femeile este largă răspândită în ţări precum Belgia, Marea Britanie, Spania. În Franţa a fost intens dezbătut subiectul asistenţei medicale pentru drepturile cuplurilor gay.

 

„Ceea ce a fost acceptat pentru cuplurile heteroxuale trebuie să fie recunoscut şi pentru cuplurile homosexuale”, a spus senatorul partidului socialist David Assouline.

 

Legalizarea, în urmă cu şase ani, a căsătoriilor gay în Franţa a dus la proteste masive de stradă, chiar dacă influenţa Bisericii Catolice părea să fie în scădere.

Franţa a devenit mai liberală din punct de vedere social. Sondajele arată că majoritatea populaţiei franceze sprijină reformarea bioetică.

Citește și:  Şase spitale din judeţul Timiș vor primi aparatură medicală prin schema de minimis

Unii opozanţi ai legii privind bioetica se tem că acest act normativ va deschide calea către legalizarea surogatului, unde mama surogat este inseminată cu spermă şi ovul sau ar putea rămâne gravidă folosind propriul ovul – tehnică a cărei popularitate creşte la nivel global, în special în rândul comunităţii LGBT, al cuplurilor care vor să devină părinţi.

 

Mediafax

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*