Nicoleta C. January 30, 2021

 

Parlamentul din Portugalia a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de lege care autorizează „moartea asistată medical”, care face din această ţară catolică al patrulea stat european care legalizează eutanasia.

 

Textul a fost aprobat cu 136 de voturi la 78 şi patru abţineri, constând într-o majoritate de voturi ale Partidului Socialist. Legea prevede ca numai portughezii majori, care locuiesc în ţară şi care se află „într-o situaţie de suferinţă extremă, care prezintă leziuni ireversibile” sau care suferă „de o boală incurabilă” vor putea să recurgă la sinuciderea asistată.

Cererea bolnavului aflat la sfârşitul vieţii este necesar să fie validată de către mai mulţi medici şi de către un psihiatru atunci când există îndoieli cu privire la capacitatea persoanei respective de a face o asemenea alegere „liberă şi clară”. La momentul respectiv, medicul pacientului este necesar să se asigure o ultimă dată de voinţa acestuia de a-şi pune capăt zilelor, în prezenţa unor martori.

Moartea asistată va putea să aibă loc în instituţii ale serviciului naţional de sănătate sau în orice alt loc „ales de pacient”, în măsura în care va dispune de „condiţiile clinice şi de confort adecvate”.

Biserica Catolică şi-a exprimat „indignarea” faţă de o lege care reprezintă un „recul fără precedent”, într-un comunicat al Conferinţei episcopale.

 

În Europa, mai sunt încă trei ţări au aprobat eutanasia, şi anume: Belgia, Olanda şi Luxemburg.

 

sursa: news.ro

Citește și:  BREAKING NEWS. România adoptă certificatul verde

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*