Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” s-a desfășurat săptămâna aceasta la Timișoara, în perioada 10-13 aprilie. Evenimentul a fost organizat sub înaltul patronaj al președintelui României și sub egida Guvernului, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării de către Alianța Timișoara Universitară, UEFISCDI cu participarea Academiei Române și a reunit peste 1.000 de participanți din țară și din străinătate.
Universitățile din România își doresc să se implice în proiecte de cercetare și inovare împreună cu românii care trăiesc în străinătate, conform declarațiilor rectorului Universității de Vest Timișoara, Marilen Pirtea, la încheierea conferinței „Smart Diaspora 2023”.
Potrivit rectorului, cercetătorii români din străinătate au venit cu anumite așteptări, care au fost întrecute prin prezentarea infrastructurii de cercetare, proiectelor și finanțărilor europene la nivel înalt din România. Aceștia doresc să se integreze în echipele de cercetare din România și să colaboreze pentru a genera valoare adăugată, având în vedere că fără cercetare și inovare, România nu se poate dezvolta.
De asemenea, rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a subliniat că UPT are colaborări cu Diaspora prin proiectele de cercetare derulate, dar mai este și un alt fel de colaborare, profitând că anul acesta Timișoara este Capitală Europeană a Culturii. În opinia sa, important este ce se va întâmpla concret post-eveniment, iar el își dorește să aducă în UPT trei-patru personalități din diaspora care să țină ore sau să inițieze colaborări în domeniul cercetării.
În general, evenimentul a reprezentat o oportunitate pentru cercetătorii români de a întâlni alți cercetători din țară și din străinătate și de a discuta despre proiecte comune de cercetare și inovare. Concluzia generală este că dorința cercetătorilor români din străinătate de a se implica în proiectele de dezvoltare ale României este foarte mare și că există potențial pentru colaborare în acest sens.
foto (c) Inquam Photos / Virgil Simonescu