Colterm se pregătește pentru sezonul rece, având în stoc o cantitate importantă de cărbune și gaz. Potrivit societății de termoficare din Timișoara, rezervele de cărbune se ridică la peste 14.000 de tone, dintre care 6.309 de tone au fost achiziționate în luna iunie. În ceea ce privește gazul, s-a înmagazinat până în prezent o cantitate de 45.860 de MWh, iar consumul curent pentru luna iulie va fi asigurat de furnizorul de gaz Lord Energy.
Pe lângă asigurarea stocurilor de combustibil, Colterm continuă procesul de retehnologizare a sistemului de termoficare. Reprezentanții companiei menționează că s-au efectuat lucrări pe 8,2 kilometri de rețea primară, dintr-un total de aproape 9,2 kilometri. De asemenea, lucrările de reabilitare a rețelelor secundare de termoficare au fost finalizate în proporție de 100%, având în vedere că au fost reabilitați peste 20 de kilometri de rețea secundară.
În ciuda eforturilor depuse de Colterm, numărul cererilor de debranșare și deconectare individuală continuă să crească. Până în prezent, au fost înregistrate 469 de cereri de deconectare individuală și 34 de solicitări de debranșare, dintre care 17 sunt case individuale și 17 sunt blocuri care includ 151 de apartamente. Această tendință ridică probleme pentru sistemul centralizat de termoficare.
De asemenea, Colterm se implică într-un proiect cu finanțare europeană, intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”. Lucrările pe Lotul 1, referitoare la rețelele primare, sunt în desfășurare și au fost finalizate pe o lungime de 8.200 de metri, reprezentând 89,3% din totalul planificat de 9.183 de metri. Pe Lotul 2, rețelele secundare de termoficare au fost reabilitate în proporție de 100%, pe o lungime de 20.497 de metri.
Colterm a anunțat că se află și în procesul de reparații și întreținere la CET Sud, cu unele obiective deja finalizate, cum ar fi rețelele de termoficare din incinta CET Sud și mașina 2 de cărbune de 1200 t/oră. Lucrările în desfășurare includ reparații la cazanul de abur nr. 3 de 100 t/oră, la instalațiile de transport cărbune (benzi de transport) și la instalațiile electrice PRAM-AMC aferente cazanelor de abur nr. 1, 2 și 3.
foto (c) Inquam Photos / Virgil Simonescu