România se pregătește pentru un nou scrutin prezidențial în mai, după anularea alegerilor din 2024. POLITICO analizează profilurile candidaților, de la primarul Capitalei la un fost preot și un fost spion. Un câștig al extremei drepte ar putea tensiona relațiile cu Bruxelles și ar apropia România de agenda lui Donald Trump.
România organizează din nou alegeri prezidențiale, după ce scrutinul din 2024 a fost anulat de instanța supremă. În cursă sunt 11 candidați, iar POLITICO avertizează că o victorie a extremei drepte ar putea afecta relațiile țării cu Uniunea Europeană și ar putea aduce o apropiere de politica lui Donald Trump.
Alegeri reluate după anularea scrutinului din 2024
Instanța supremă din România a decis anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, în urma unor suspiciuni privind finanțarea nedeclarată a campaniei lui Călin Georgescu, liderul extremei drepte. Acesta ar fi beneficiat de promovare online care ar putea fi parte a unei „operațiuni de influență rusească”, scrie POLITICO.
Cursa pentru funcția de președinte este urmărită îndeaproape de Bruxelles și Washington, în contextul în care un candidat de extremă dreapta ar putea adânci divergențele cu Uniunea Europeană și ar putea apropia România de mișcarea „Make America Great Again” a lui Donald Trump.
Cine sunt candidații?
Politico analizează în detaliu diversitatea candidaților la președinția României din 2025, oferind o imagine clară asupra profilurilor politice și personale ale acestora, de la fostul preot la fostul spion. Cursa se anunță a fi una extrem de variată, cu figuri din diferite colțuri ale societății românești și ale scenei politice.
- Nicușor Dan – Primarul capitalei României, București, se prezintă ca un candidat independent. Fost matematician și activist, Nicușor Dan este cunoscut pentru luptele sale împotriva „mafiei imobiliare” și pentru eforturile sale de a păstra spațiile verzi ale capitalei. A fost fondatorul Uniunii Salvăm Bucureștiul și al partidului USR. „Aș vrea să continui să apăr oamenii și valorile pe care le prețuiesc”, a declarat Dan.
- Crin Antonescu – Reprezentantul partidelor mari din România, PSD, PNL și UDMR, Antonescu a fost președinte interimar în 2012, după suspendarea președintelui Băsescu. Deși nu a ocupat nicio funcție politică în ultimul deceniu, Antonescu rămâne un nume cunoscut pe scena politică românească.
- Victor Ponta – Fost prim-ministru din partea PSD, Ponta a fost nevoit să demisioneze în 2015 după protestele masive legate de tragedia din clubul Colectiv. După ce a fondat propriul partid, Ponta revine pe scena politică ca independent, dorind să atragă voturile susținătorilor lui Călin Georgescu.
- Elena Lasconi – Jurnalistă de carieră și fostă primăriță, Lasconi conduce acum Uniunea Salvăm România (USR). Ea a ajuns pe locul doi în primul tur al alegerilor anulate din 2024. „Este timpul ca România să se schimbe!”, a declarat Lasconi, remarcându-și experiența în administrația locală.
- George Simion – Liderul AUR, cunoscut pentru pozițiile sale de extremă dreapta, George Simion se prezintă ca apărător al intereselor naționale. Simion a fost un susținător al unirii cu Republica Moldova și a fost interzis de mai multe ori în Ucraina, din cauza pozițiilor sale anti-ucrainene.
- Lavinia Șandru – Actriță și fostă deputată, Lavinia Șandru este acum candidată a Partidului Social Liberal Umanist. De-a lungul carierei sale, a fost implicată în mai multe partide politice și are o notorietate legată de căsătoria cu Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor și condamnat pentru corupție.
- Cristian Terheș – Fost preot și membru al Parlamentului European, Terheș este cunoscut pentru criticile sale la adresa măsurilor anti-Covid și a vaccinării obligatorii. „Cred că este important să păstrăm valorile noastre tradiționale”, a subliniat Terheș.
- Silviu Predoiu – Fost ofițer de informații, Predoiu se prezintă ca un candidat al centrului-dreapta, susținut de Liga Națională a Acțiunii. A fost un nume controversat, fiind implicat în serviciile de securitate ale regimului comunist.
- John Ion Banu – Inginer mecanic și susținător al dreptului de a purta arme, Banu a emigrat în Statele Unite, unde a înființat Liga Românilor-Americani. El este cunoscut pentru opiniile sale radicale, inclusiv susținerea pedepsei cu moartea pentru corupție și crimă.
- Daniel Funeriu – Fost ministru al Educației, Funeriu a avut o carieră semnificativă în politica din România și în Parlamentul European, iar acum se află în cursa prezidențială cu un mesaj axat pe educație și inovație.
- Sebastian Popescu – Veterinar și jurnalist, Popescu vrea să reformeze sistemul de sănătate și educație din România, punând accent pe dezvoltarea economică sustenabilă. El a fondat două site-uri de știri și a creat Partidul Noua Românie.
POLITICO menționează că aceste alegeri prezidențiale, care vor avea loc în mai 2025, vor fi extrem de importante pentru viitorul politic al României, iar impactul lor nu va fi resimțit doar în țară, ci și în Uniunea Europeană și NATO.
foto (c) Politico.eu