– 1799: Piatra din Rosetta este descoperită în orașul egiptean Rosetta, de căpitanul francez Pierre-François Bouchard.
Piatra de la Rosetta este un artefact istoric faimos și extrem de important pentru înțelegerea scrierii hieroglifice egiptene. Aceasta a fost descoperită în anul 1799 în timpul campaniei militare a lui Napoleon Bonaparte în Egipt.
Piatra de la Rosetta este o placă de bazalt negru, gravată cu același text în trei scrieri diferite: scrierea hieroglifică egipteană, scrierea demotică egipteană și limba greacă. Aceasta a fost creată în timpul domniei faraonului Ptolemeu V, în jurul anului 196 î.Hr., și a fost o proclamație oficială în cinstea faraonului.
Deși texte în scrierea hieroglifică au fost găsite anterior, niciunul nu putea fi înțeles până la descoperirea Pietrei de la Rosetta. Acest artefact a captivat atenția savanților deoarece le-a oferit posibilitatea de a înțelege în cele din urmă semnificația și valorile simbolurilor hieroglifice.
În 1822, un savant francez numit Jean-François Champollion a reușit să descifreze scrierea hieroglifică de pe Piatra de la Rosetta, folosind limba greacă ca cheie de traducere. Aceasta a deschis calea către înțelegerea întregii scrieri egiptene și a adus lumii moderne o mai bună cunoaștere a culturii și istoriei egiptene.
Astăzi, Piatra de la Rosetta este expusă în Muzeul Britanic din Londra, unde este una dintre cele mai populare exponate. Ea rămâne un simbol al cunoașterii și al capacității umane de a decoda și înțelege secretele trecutului. Descoperirea și descifrarea Pietrei de la Rosetta au jucat un rol crucial în dezvoltarea disciplinei de egiptologie și au deschis noi perspective în studiul civilizației antice egiptene.
– 1858: Au fost tipărite în Moldova, primele mărci poștale. Acestea erau vestitele „Cap de bour” a căror primă emisiune cuprindea patru timbre.
– 1888: A aparut ziarul Adevărul.
– 1955: 18 laureați ai Premiului Nobel semnează o declarație împotriva armelor nucleare; mai târziu declarația a fost semnată de alți 34 laureați Nobel.
– 1958: A apărut, la București, sub conducerea lui Mihai Beniuc, revista „Luceafărul”, organ de presă al Uniunii Scriitorilor din România.
– 1964: S-a înființat, la București, studioul cinematografic „Animafilm”.
– 1973: La Roma, tânărul în vârstă de 17 de ani, John Paul Getty III a fost răpit. Autorii au cerut o răscumpărare de 17 milioane de lire sterline. Bunicul său, miliardarul Jean Paul Getty a refuzat plata și a primit un plic conținând o șuviță de păr și o ureche umană. În cele din urmă bunicul a negociat recompensa la suma de 2 milioane de lire sterline, iar Getty III a fost găsit viu în sudul Italiei, pe 15 decembrie 1973.
La acea vreme, John Paul Getty III, în vârstă de 16 ani, era nepotul miliardarului american J. Paul Getty, unul dintre cei mai bogați oameni din lume. La data răpirii, Getty III locuia în Roma, Italia, unde se bucura de o viață plină de petreceri și excese.
În dimineața zilei de 10 iulie 1973, Getty III a fost răpit de către un grup de bărbați înarmați. Răpitorii au ținut tânărul în captivitate timp de mai multe luni, solicitând o sumă impresionantă de răscumpărare în schimbul eliberării lui. Însă situația s-a complicat atunci când s-a descoperit că bunicul lui Getty III, J. Paul Getty, a refuzat să plătească răscumpărarea.
J. Paul Getty era cunoscut pentru economiile sale excesive și pentru faptul că era zgârcit. Acesta a considerat că plata răscumpărării ar deschide ușa unor potențiale noi răpiri în familia sa și, prin urmare, a refuzat să plătească. Răpitorii, la rândul lor, s-au simțit frustrați de refuzul lui Getty de a coopera și au luat măsuri extreme pentru a-și face auzită cererea.
Într-un moment de disperare, răpitorii au tăiat urechea lui Getty III și i-au trimis-o împreună cu o scrisoare de amenințare la o agenție de știri din Roma. Aceasta a dus la o creștere a presiunii publice asupra lui J. Paul Getty și a determinat implicarea autorităților italiene și americane.
În cele din urmă, după aproximativ cinci luni de captivitate, Getty III a fost eliberat. Răpitorii au fost capturați și puși sub acuzare. Cu toate acestea, evenimentele nu s-au încheiat aici. Getty III a suferit traume grave în timpul răpirii și a luptat cu probleme de sănătate și dependență de droguri pentru tot restul vieții.
În ciuda refuzului inițial al bunicului său de a plăti răscumpărarea, ulterior J. Paul Getty a ajuns la un acord cu răpitorii și a plătit o sumă redusă în schimbul eliberării nepotului său.
Răpirea lui John Paul Getty III a fost un caz care a captivat atenția opiniei publice internaționale și a scos la iveală latura întunecată a bogăției și a puterii. Această poveste tragică a rămas în istorie ca un exemplu al consecințelor devastatoare pe care le pot avea deciziile financiare și lipsa de empatie asupra vieților umane.
John Paul Getty al III-lea a devenit dependent de cocaină și heroină și în 1981 a luat o supradoză, suferind un accident vascular cerebral care l-a lăsat paralizat și aproape orb.
John Paul Getty al III-lea a murit în 2011d după o boală prelungită, înconjurat de clanul Getty la conacul său din Buckinghamshire. Avea 54 de ani.
– 1975: A avut loc primul zbor cosmic, cu primul echipaj Soiuz-Apollo din istoria cosmonauticii.