Redacție April 14, 2019

Miercuri, 17 aprilie a.c., BNR sărbătorește 139 de ani de la înființare. Cu această ocazie sucursalele regionale și agențiile BNR din țară vor fi deschise  vizitatorilor între orele 11:00 și 19:00.

Sucursalele regionale care așteaptă vizitatorii sunt: Timiș, Cluj, Constanța, Dolj și agențiile BNR din Argeș, Bacău, Bihor, Galați, Gorj, Maramureș, Mureș, Sibiu și Suceava. (Reţeaua teritorială a BNR)

Clădirea în care se află acum sediul filialei judeţene Timiș a Băncii Naţionale a României este una dintre cele mai importante clădiri ale oraşului Timișoara. Construcția ei a început în anul 1903 şi a fost terminată doar într-un singur an, evenimentul fiind unul de anvengură deoarece era vorba de filiala băncii austro-ungare.

Clădirea de pe Bd. I.C. Brătianu, nr. 1 (lângă Poșta Mare) a fost proiectată de arhitectul Josef Hubert, iar la lucrări a participat şi antreprenorul Alois Schlosser. Lucrările fundaţiei au fost foarte anevoioase, deoarece a trebuit să aibă loc și amenajarea depozitelor blindate ale băncii. Faţada se remarcă prin decoruri specifice barocului vienez târziu combinat cu stilul Secession. Clădirea este înconjurată de o grădină care, la rândul ei, este împrejmuită cu un gard realizat din zidărie şi un grilaj de fier. Sediul B.N.R. din Timișoara re două intrări care dau într-un hol elegant, cu coloane şi ghişee impunătoare. O scară interioră duce la etaj, unde sunt spaţii la fel de sobre şi de elegante, pe măsura unui edificiu cu o asemenea destinaţie.

Ocazia de a vizita sediul B.N.R. din Timișoara nu ar trebui ratată. Timișorenii sunt așteptați miercuri, 17 aprilie, în intervalul 11:00 – 19:00 pentru a vizita superba clădire de pe Bd. I.C. Brătianu, nr. 1, dar și pentru a afla detalii despre clădire și despre istoria ei.

Citește și:  Traseul liniei școlare S3 se prelungește până la Piața Gheorghe Domășneanu (AEM)

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*