Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română (ASFR), entitate cu personalitate juridică distinctă, a fost înființată prin divizarea parțială a Autorității Feroviare Române (AFER) și absorbția Organismului de Licențe Feroviare Român (OLFR), în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, și finanțată integral din venituri proprii.
Aceasta are atribuții principale de autoritate națională de siguranță și de licențiere pentru transportul feroviar și cu metroul, de certificare și autorizare de siguranță, autorizare/atestare personal, supraveghere în domeniul feroviar și transport cu metroul, de autorizare a liniilor ferate industriale, precum și cu alte atribuții prevăzute de legislația în vigoare aplicabilă.
ASFR, prin structurile sale, în calitate de autoritate națională de siguranță, îndeplinește o serie de atribuții specifice, printre care: acordă/suspendă/retrage licențele de transport feroviar din România pentru operatorii care efectuează transport feroviar, operatorii care efectuează numai manevră feroviară, operatorii care efectuează transport urban cu metroul, intermediarii activităților de transport pe calea ferată și operatorii care efectuează unele categorii de servicii de transport feroviar care nu intră în sfera de aplicare a Legii nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spațiul feroviar unic european, cu modificările și completările ulterioare.
De asemenea, activitatea ASFR în teritoriu se face prin Inspectoratele de Siguranţă Feroviară Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. Inspectoratele de Siguranţă Feroviară sunt structuri teritoriale din cadrul ASFR, fără personalitate juridică, care se regăsesc în structura organizatorică a ASFR aprobată prin ordin al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, având atribuţii de deplasare la locul producerii accidentelor sau incidentelor, de efectuare de inspecţii de stat având ca scop verificarea măsurilor luate în vederea restabilirii circulaţiei feroviare şi atribuţii în legătură cu autorizarea şi certificarea de siguranţă.
Prin înființarea Autorității de Siguranță Feroviară Română, se dorește îmbunătățirea condițiilor de siguranță și calitate a transportului feroviar și cu metroul, precum și creșterea nivelului de încredere în aceste moduri de transport.
!activitatea ASFR în teritoriu se face prin Inspectoratele de Siguranţă Feroviară regionalele CFR. Inspectoratele de Siguranţă Feroviară sunt structuri teritoriale din cadrul ASFR, FĂRĂ RESPONSABILITATE JURIDICĂ, care se regăsesc în structura organizatorică a ASFR aprobată prin bla-bla, având atribuţii de deplasare la locul producerii accidentelor sau incidentelor, (ADICĂ POSTFACTUM) de efectuare de inspecţii de stat (ADICĂ CÂND GARNITURILE STAU ŞI NU SE DEPLASEAZĂ?) având ca scop verificarea măsurilor (HÂRTII) luate (HÂRTII) în vederea restabilirii circulaţiei feroviare („Hai să reprăm bucata cu pricina…” şi atribuţii în legătură cu autorizarea şi certificarea de siguranţă (HÂRTII).
Mai are România o infrastructură feroviară? Mai are material rulant, nu performant, dar sigur?
S-a furat etatizat, parlamentarizat şi rommanesc… S-au desfiinţat o mulţime de linii, unele recent după darea în folosinţă… lucrări noi de infrastructură găseşti doar dacă prin nou/recent înţelegi peste 3 decenii.
O mulţime de locomotive stau şi aşteaptă reviziile şi modernizările, timp în care sunt vandalizate şi se fură din ele tone de cupru fiind pictate de graffitişti funcţionali…
Nu prea mai există producţie de cap-uri motoare sau vagoane… şi dacă sunt (probabil sunt din kit-uri)…
Semnalizarea feroviară lasă şi ea de dorit…
Aş mai scrie dar am de lucru…
Unde ai găsit o poză cu o locomotivă „ţais”?
Acum vreo 2 ani, am făcut-o în Gara de Nord, dar am așteptat special momentul.