În 21 noiembrie 2023, în România se sărbătorește Ziua Limbii Sârbe, o festivitate cu semnificații adânc înrădăcinate în istoria țării.
Propunerea legislativă pentru instituirea acestei zile a fost inițiată de către deputatul Gvozdenovici Slavomir, reprezentant al Uniunii Sârbilor din România, și a fost adoptată în urma unor deliberări în Senat și Camera Deputaților. Legea nr. 177/2016, promulgată la 7 octombrie 2016, marchează oficial Ziua Limbii Sârbe, iar documentul a fost publicat în Monitorul Oficial la 14 octombrie 2016.
Conform www.cdep.ro, comunitatea sârbă este atestată pe teritoriul României încă din secolul al VI-lea. De-a lungul istoriei, limbă și cultura sârbă s-au dezvoltat constant, găsind aici un mediu propice pentru afirmare. Colaborările dintre români și sârbi, atestate încă din vremuri străvechi, au contribuit la consolidarea relațiilor istorice și culturale, scrie Agerpres.
Limba sârbă, parte a familiei limbilor slave din cadrul limbilor indo-europene, este vorbită global de peste 11 milioane de oameni, conform https://slavic.ucla.edu. În cadrul manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Limbii Sârbe, comunitățile sârbe din diverse localități sărbătoresc prin evenimente culturale și artistice.
În acest an, Centrul Cultural al Uniunii Sârbilor din România din Timișoara a fost gazda unui eveniment notabil la 16 noiembrie 2023, marcând această sărbătoare cu proiecția filmului și masa rotundă intitulate ”Conacele Sârbeşti din Banatul Românesc Pierdute în Timp”, autor Nikola Lakici, conform https://savezsrba.ro/ro.
De asemenea, în perioada 6-27 noiembrie 2023, Uniunea Sârbilor din România și Consulatul General al Republicii Serbia la Timișoara organizează Zilele Culturii Sârbe la Timișoara. Aflată la cea de-a XVIII-a ediție, această manifestare culturală își propune să promoveze valorile tradiționale, contemporane și autentice ale sârbilor din Banat. Evenimentele cuprind proiecții de film, expoziții, spectacole de teatru, târguri de carte, concerte și spectacole folclorice, beneficiind de transmisie online.
foto (c) Facebook / Uniunea Sârbilor din România