Britanicii lucrează la un soft care va decide dacă ești un posibil criminal înainte de a comite vreo crimă.
Nici noi nu ne lăsăm mai prejos.
Într-o mișcare ce pare inspirată direct din paginile unui roman de spionaj românesc de tip „Cireșarii, varianta SRI”, Curtea Constituțională a decis că foștii ofițeri din cadrul serviciilor de informații pot deveni judecători sau procurori.
Adică exact ce ne lipsea pentru a desăvârși simbioza dintre băieții cu ochi albaștri și băieții cu robă neagră.
Este o veste excelentă pentru toți cei care au visat la o justiție în care dosarul penal se deschide înainte să comiți fapta.
În sfârșit se va face prevenție.
Nu o să mai facem anchete după comiterea faptelor, această metodă este depășită.
Cu noile cadre specializate în interceptări, filaj și dosare operative, nu mai ai nevoie de probe.
Ai doar „suspiciuni rezonabile” și o rețea de prieteni din vechile timpuri care știu exact ce să întrebe și ce să ignore.
Unii ar putea spune că o astfel de decizie ar putea ridica probleme de imparțialitate sau că s-ar crea o breșă între serviciile secrete și puterea judecătorească.
Dar să fim serioși: în România, breșa aia era deja un bulevard.
Acum doar s-a montat oficial indicatorul cu „Acces liber – parcare pe trotuar permisă”.
Această decizie deschide calea unei noi generații de magistrați.
Nu doar că vor înțelege codurile – penal, civil, de procedură – dar vor înțelege și codurile Morse, semnalele luminoase din dotarea flotei, și vor ști când e momentul să tacă.
Mai ales să tacă.
Un procuror care știe să folosească microfoane ambientale în loc de martori este un câștig net pentru sistem.
Un judecător care poate citi un raport clasificat cu aceeași ușurință cu care citește un rechizitoriu e o mină de aur pentru celeritatea actului de justiție.
Timpul înseamnă bani, iar în România, uneori, și libertate.
Vor fi câțiva critici care vociferează.
Cei care încă mai cred în separația puterilor în stat sau în ideea că justiția trebuie să pară măcar neutră, dacă nu și să fie.
Dar aceștia sunt probabil aceiași indivizi care cred că parlamentul ar trebui să legifereze pentru popor, nu pentru diverse grupuri de influență. Utopiști.
***
Echipaj internațional format din SUA și Rusia a ajuns cu succes la Stația Spațială Internațională

Viktor Orbán: Vom realiza cel mai mare program de reducere a impozitelor din Europa

Mai mulți lideri USR, printre care Dominic Fritz, i-au cerut Elenei Lasconi să se retragă din cursa prezidențială

Elena Lasconi, mesaj tăios pe grupul intern: „Găşti din USR mi-au cerut să mă retrag. Nicușor Dan va fi un preşedinte marionetă, o variantă mai nefericită a lui lohannis”
Kelemen Hunor: Dacă un chirurg poate să lucreze până la 65 de ani, un magistrat de ce nu poate?
Kelemen Hunor explică proiectul de lege privind pensionarea magistraților la 65 de ani.
„Ieri (luni – n.r.) am luat decizia să intrăm cu un proiect de lege, azi, mâine, în această săptămână, în Parlament, privind vârsta de pensionare a magistraților și metoda de calculare a pensiilor, pentru că altfel am pierde 263-264 de milioane de euro (…). La 65 de ani pentru cei care vor intra de acum înainte și la 65 de ani treptat pentru cei care sunt în sistem, sigur, pentru că ei când au intrat, erau niște condiții (…). Metoda de calculare a pensiilor se face tot pe 65%, nu la 85% din suma din venitul pe ultimele 48 de luni, dacă nu mă înșel (…). Nu are o problemă de constituționalitate”, afirmă el.
Liderul UDMR se întreabă: „Dacă un profesor, dacă un învățător, dacă un chirurg poate să lucreze până la 65 de ani, un magistrat de ce nu poate? Care este stresul în plus față de un neurochirurg, față de un învățător? (…) Ei spun că sunt supraaglomerați. Toată lumea este supraaglomerată, suprasolicitată. Și învățătoarea care trebuie să aibă grijă de viitorul României, prin copiii noștri și chirurgul care umblă pe creierul tău, dacă ești bolnav sau îți deschide cutia toracică, ăla nu are stres?”.
Foștii ofițeri din cadrul serviciilor de informații vor putea ocupa funcții în magistratură, a decis CCR

Judecătorii de la Curtea Constituțională a României (CCR) au decis marți că foștii ofițeri din cadrul serviciilor informații pot ocupa funcții magistratură. Astfel, judecătorii CCR au admis excepția de necostituționalitate care vizează atât legea de…
Bogdan Teodorescu a murit. Analistul politic avea 61 de ani

Cunoscutul analist politic Bogdan Teodorescu a murit, marți, la vârsta de 61 de ani, potrivit unui anunț al jurnaliștilor Radu Tudor și Dan Andronic, citat de Gândul. „O minte limpede, un analist de elită, un…
Doamna Didina. O poveste despre imobiliare

Am un prieten dezvoltator imobiliar. Am stat ieri la o cafea cu el și, dintr-una într-alta, am dat-o în combinațiile imobiliare ale momentului. București, zona de nord, prețuri mari. Omul nu este orientat către afacerile cu vile destinate centaurilor financiari ai momentului, ci către blocuri unde un apartament de 100 de metri pătrați costă cât o casă cu etaj și curte mare în sudul orașului. Intrând în zona lui de activitate, prietenul și-a aprins un trabuc, a sorbit din paharul cu Jack în care zăngăneau trei cuburi de gheață, apoi s-a așezat mai confortabil în fotoliu.
Va fi decorat cu plante cataratoare iluminate cu proiectoare. Podul subred din Timisoara pentru modernizarea caruia se ‘bat’ 5 constructori. Va costa aproape 10 milioane de euro

12 străzi din cartierul Blașcovici, modernizate

12 străzi din cartierul Blașcovici, modernizate. În această săptămână, demarează modernizarea a 12 străzi din Blașcovici. În prezent, există tronsoane puternic degradate sau neasfaltate…
Cine va construi viitorul Institut Oncologic Timișoara. Vor fi implicate 15 firme

În urmă cu cinci zile a fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru viitorul Institut Regional de Oncologie Timișoara. Este un contract important pentrui infrastructura medicală a zonei de vest a României, o investiție în valoare de 1,15 miliarde de lei. Interesul pentru acest proiect a fost unul ridicat, au fost nu mai puțin…