Anton Kovacs June 7, 2021

La un moment dat l-am întrebat pe un cetățean de ce nu mai pune și el mâna pe o carte, să citească ceva. Si mi-a răspuns că de ce ar mai citi el cărți dacă le-am citit eu pe toate. Adevărul e că nu le-am citit pe toate, în permanență trăiesc cu părerea de rău că apar zilnic o mulțime de cărți și eu nu voi reuși să citesc decât extrem de puține din acestea.

Ceva asemănător cu ce i se întâmpla acelui om cu cititul mi se întâmplă mie cu scrisul. Câteodată citesc ceva atât de minunat încât după aceea, un timp, nu mai îndrăznesc să scriu nimic. Ce aș mai putea spune eu după ce a spus F. Brunea Fox, sau Geo Bogza, sau atât de mulți alții.

Dar modestia îmi trece după o lună-două și atunci revin.

Oricum, eu nu sunt un ziarist din acela adevărat, care descrie, cu mai mult sau mai puțin talent, ceea ce se întâmplă, ci dimpotrivă, de obicei am tendința să îmi spun părerea despre cum s-ar putea întâmpla ceva.

Chiar  și textul de mai jos, nu este decât o unealtă. Dacă o folosiți, și mai și dați click pe titlurile articolelor pentru a le citi în întregime, nu mai este nevoie să răsfoiți mii de articole care nu vă interesează, tratează același subiect sau pur și simplu ai căror autori încearcă să vă combine să credeți sau să faceți ceva. Practic, ceea ce citiți acum este un “distilat” a ceea ce s-a scris în presă în ultimele 24 de ore, distilat din care s-au eliminat știrile false sau cele redundante.

***

În viitorul apropiat veți putea verifica dacă partenera sau partenerul vostru s-a vaccinat. Iar părinții nu vor mai spune “să nu-mi aduci curva în casă” ci “să nu îmi aduci nevaccinata aia în familie”.

***

Scrisesem zilele trecute că în Timișoara, în secolul XXI, muncitorii care mătură străzile folosesc încă mături de nuiele. Dar cei care se ocupă de această treabă au dovedit că au mai multă viziune decât mine: Așa cum în anii ‘90 de la comunicații bazate pe sârme din fier izolat cu bumbac s-a sărit direct la fibra optică, și acum se va sări de la mătura din nuiele direct la mașinile de măturat autonome care vor putea fi cumpărate începând cu anul viitor de la o firmă din Finlanda. Mi-ar fi plăcut ca acea mașină de măturat să fi fost creată la noi, că tot ne place să ne lăudăm ce deștepți suntem și ce IT-iști minunați avem. 

***

Jef Bezos merge în spațiu, acum, peste o lună. Elon Musk vrea și el să meargă pe Marte. Bill Gates își cheltuie banii cumpărând terenuri pe care studiază cum ar putea fi împăduritălumea. Aștia sunt superbogații buni, cei care fac lucruri care rămân în istorie. Mai sunt și au mai fost și în trecut din aceștia, le vedem numele pe mașini, pe clădirile muzeelor, pe spitale sau pe școli. Mai sunt și alții, din aceia care sunt și pe la noi, sau ca frezatul ăla care l-a omorât pe urs. Aștia sunt cei care nu lasă nimic în urmă, iar averea le este risipită de urmași în mai puțin de o generație.

***

Angajații Apple sunt revoltați că șeful lor îi cheamă la birou. Din păcate nu e singurul șef care nu are inteligența necesară pentru a înțelege imensele beneficii ale muncii de acasă, bineînțeles acolo unde se poate. Sunt și la noi din ăștia care au impresia că “ochiul stăpânului îngrașă vita”. Și la fel se întâmplă cu învățământul, în loc să pună mâna și să creeze un sistem de învățământ online eficient, politicienii au făcut un pas înapoi, făcând astfel ca tot sacrificiul să fi fost degeaba.

***

Ce s-au gândit cei de la Consiliul Județean Sibiu: “Ia să dăm noi o subvenție, un ajutor, ceva, pentru firmele astea de avioane, că poate ajutăm în felul ăsta niște firme locale să răzbească  și ele săracele în vremurile astea grele. O firmulită din asta a profitat, le-o fi spus contabila, încercați că nu aveți ce pierde. Si uite că au reușit, au primit pe loc un milion și ceva. Euro nu lei. Imi și imaginez cum turnul de contol din Frankfurt i-a transmis pilotului, “ia coboară pe aeroportul din Sibiu și trage o fugă la casieria Consiliului Județean, că te așteaptă ăia să ridici niște bănuți”.

***

Au găsit unii o dronă militară în Marea Neagră. Plutea pe apă de parcă era o pungă din aia de nylon aruncată de un meltean. Citisem undeva că la un moment dat au fost cumpărate niște drone, un model vechi de vreo 20 de ani, cu vreo 277 milioane 7 bucăți. Așa că existăun motiv rezonabil pentru a crede că drona aia de care plutea ca o algă și de care nu se prea interesa nimeni costă aproape 40 de milioane de dolari. Cam cât locuințele pentru 1600 de familii. Un mizilic. Au mai pierdut ei militarii și o dronă submarină în urmă cu câțiva ani, au pus-o în apă și s-a dus de nu a mai știut nimeni de ea. Despre aia nu știu cât a costat.

***

de fapt, doar 30% din apartamentele noastre sunt vândute “viniturilor”. 70% ni le cumpără alți clujenii – la prețurile umflate pe PR-ul municipal. Astfel, în realitate nu doar reciclăm inechitatea și țeapa, cu profit pentru cei foarte puțini, ci o ridicăm la “next level”, și o naturalizăm ca și auto-țeapă. Dar asta pe prea puțini și neînsemnați îi interesează. Că de fapt, în lipsă de alte idei și modele, să-i zicem mai de solidaritate socială, promovăm un fel de familism amoral, extins la nivelul urbei…

În articol este vorba despre clujeni. Dar, dacă eliminăm denumirile și amănuntele specifice Clujului, articolul ar fi putut foarte bine să fi fost despre Timișoara.

  ***

S-a dus și Cascada Bigăr săraca. Unii spun că de vină ar fi fost niște investori din zonă de vină, alții spun că nu-i așa, probabil în câteva zile vom afla adevărul. Sau toată povestea va fi băgată sub preș.

***

Lumea post-Covid: Consumatorii chinezi rămân prudenţi, creionând o imagine despre ceea ce ar putea urma la nivel mondial

Consumatorii din China sunt în con­tinuare prudenţi deşi în această ţară pandemia a fost adusă sub con­trol, iar acest lucru oferă indicii pri­vi­toare la direcţia viitoare a chel­tu­ielilor la nivel mondial, notează Bloomberg.

***

 

Jeff Bezos a anunțat că va zbura în spațiu împreună cu fratele său, pe 20 iulie

Jeff Bezos a anunțat luni că el și fratele său, Mark Bezos, vor zbura în spațiul lunii viitoare. „De când aveam cinci ani am vizitat să călătoresc în spațiu”, este mesajul postat de Bezos pe Instagram. „Pe 20 iulie voi face această călătorie împreună cu fratele meu”.

Citește și:  Revista presei–11.11.2020

***

Ultimatum dat de Rusia Statelor Unite ale Americii: Fie cooperăm, și atunci sancțiunile trebuie retrase imediat, fie Rusia se va baza pe propria stație spațială

image-2019-01-5-22896606-70-dmitri-rogoz

Moscova vrea ca SUA să ridice sancțiunile împotriva companiilor rusești în schimbul continuării participării sale la Stația Spațială Internațională (ISS) și după 2025, relatează Agerpres.

***

Renunțarea la dolar: Rusia se pregătește să transfere lichiditatea valutară în euro

Autoritățile ruse intenționează să transfere lichiditatea valutară a națiunii de la dolarul american la euro, a anunțat luni Ministerul de Finanțe al țării.

“Obiectivul nostru numărul unu este de a transforma Rusia într-o țară orientată spre euro, înlocuind astfel dolarul cu euro”, a declarat Dmitry Timofeev, șeful departamentului de control al măsurilor restrictive externe de la Ministerul de Finanțe rus.

© Getty Images / Marc Dufresne

***

Angajații Apple, revoltați în urma deciziei CEO-ului Tim Cook de ai rechema la birou trei zile pe săptămână: Personalul spune că este „ignorat” și cere un program de muncă mai flexibil

***

Cei care isi cauta parteneri pe internet vor putea vedea cine sa vaccinate anti-Covid

Site-urile de matrimoniale vor adauga functii care sa le permita utilizatorilor sa vada ce persoane s-au vaccinat, scrie Daily Mail.

***

Curățarea străzilor nu va mai fi o problemă. Trombia Free este primul vehicul autonom care face curățenie

***

Lufthansa a accesat un ajutor de stat de la Consiliul Județean Sibiu. Campania va primii 1,3 euro pe loc

Compania Lufthansa va relua frecvența zilnică a zborurilor Sibiu – Munchen urmând ca în programul de operare aferent sezonului de iarnă 2021 să atingă un nivel de 12 frecvențe săptămânale, din 1 iulie, ca urmare a accesului sprijinului listat de Consiliul Județean Sibiu.

***

O dronă militară de mari dimensiuni a fost găsită plutind în Marea Neagră

O dronă de mari dimensiuni a fost găsită plutind, în apele Mării Negre, la aproximativ 41 de mile marine de țară, de către un echipaj Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), relatează News.ro.

Un angajat al ARSVOM a fost cel care a postat pe pagina sa de Facebook mai multe poze cu drona militară.

***

 

Ghid de turism, despre cauza prăbuşirii Cascadei Bigăr: ”Apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie a Romsilva”

Un ghid de turism a afirmat, luni seară, că Cascada Bigăr s-a prăbuşit după ce apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie. În replică, Romsilva a transmis că păstrăvăria a fost construită în perioada 1986-1988, iar în ultimii 33 de ani nu s-au făcut niciun fel de intervenţii în zonă. Romsilva reiterează ideea că Cascada Bigăr s-a prăbuşit din cauze naturale şi publică imagini cu momentul prăbuşirii.

”Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a declarat, luni seară, la Deutsche Welle, ghidul de turism Mircea Jumanca şi activist pentru protecţia mediului.

”Prăbușirea cascadei Bigăr, minunea din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița nu este deloc o surpriza. Întreg bazinul hidrografic este habitat prioritar care trebuia strict protejat și nu a fost. Este o certitudine că păstrăvăria Romsilva nu avea ce căuta în acel bazin hidrografic.

***

Clujeanul, PR-ul și dezvrăjirea

La Cluj-Napoca, “Inima Transilvaniei” care bate ritmul unei dezvoltări urbane alerte, orice proiect este două: un proiect politic și unul real, legătura dintre ele fiind neunivocă – ca să rămânem în termeni politicoși.

Precum știe mai tot clujeanul, Someșul e navigabil politic de vreo 8 ani. Turnul Pompierilor e gata politic de 3 ani. 10,000 de garaje sunt demolate politic de 12 ani. CMID-ul e gata politic de 8 ani. Pe Podul Porțelanului se circulă politic de 3 ani. Mai putem adăuga Filarmonia Politică, Cășile Sociale Politice, Parcul Farmec Politic, Parcul Feroviarilor Politic, Centura Politică, Centrul Cultural Transilvania Politic, Pationarul Politic, Aquaparkul Politic și etc. și etc. și etc. Dintre toate aceste proiecte, în realitatea lor 3D, nu e gata niciuna. Nici la anu’ n-o să fie. În schimb, pentru a camufla golurile, sunt o grămadă de alte ficțiuni publice în aer.

***

Munți din România. Care sunt cele mai mari vârfuri din Munții Carpați

Munți din România. Care sunt cele mai mari vârfuri din Munții Carpați

România se află în centrul geografic al Europei și 31% din întreaga suprafață a țării este ocupată de munți cu altitudini între 800 și 2.543 de metri. Un procent de 36% este ocupat de dealuri, iar restul, de 33%, de câmpii.

***

Curs

Peste 1000 de timișeni pot rămâne fără salarii! Fabrica timișoreană a fost mistuită de flăcări în proporție de 90 la sută

Fabrica de frigidere Frigoglass, aflată în localitate Parța, lângă Timișoara, a fost distrusă în proporție de peste 90 la sută de un incendiu ale cărui cauze nu au fost încă stabilite. Fabrica are peste 1.000 de salariați, iar soarta acestora este acum incertă.

***

Galerie foto: 150 de ani de branduri românești, creație publicitară și obiecte din perioada antebelică, interbelică și comunistă a muzeului pop-up Made in RO, găzduit de Iulius Town

Pasionații de mărci românești, publicitate și grafică, dar și cei care au doresc să (re) descopere atmosfera din casele românilor din perioada interbelică și comunistă și din magazinele care au născut atâtea povești amuzante sunt invitați să viziteze muzeul pop-up de publicitate și branduri românești „Made in RO”, din Iulius Town. Miile de exponate, printre care și o colecție impresionantă de branduri din Banat, vor introduce vizitatorii într-o călătorie nostalgică și plină de umor. Intrarea este liberă, iar evenimentul acesta cuprins și în programul celei de a XVI-a ediții a Nopții Muzeelor, care va avea loc în date de 12 iunie!

***

O veste bună pentru timișorenii nostalgici: Se redeschide baza Uszoda

p2

  “Redeschidem Baza Uszoda, de care se leagă multe amintiri din copilărie, pentru comunitate, chiar în această vară”, a declarat primarul orașului, Dominic Fritz pe Facebook. “Am mers zilele trecute până la fostul centru de natație din Parcul Central (Scudier), împreună cu mai mulți colegi din Primăria Timișoara pentru a găsi o soluție de a valorifica […]

***

STPT modificat temporar traseele liniilor E4, E4 barat și S13

E4, E4 barat și S13 vor avea trasee deviate începând de marți. Se fac reparații la trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Aeroportului, care vor dura până joi.

 

***

 

București, că capitala țării ești

Catavencii-512_23-09-iunie-2021-mic_24_0

București a rămas fără toaletele smart înainte de începerea Euro 2020. Un lucru foarte bun. Ar fi făcut o imagine foarte proastă Capitalei printre suporterii străini: uite-i, bă, pe ăștia, stau cu gunoaiele pe străzi, dar își pun toalete smart. Parizerul pentru copii Martinel ar conține metale grele. Dintre ele, amintim: Slayer, Metallica, Megadeth. Produsul va fi reintrodus pe piață în scurt timp sub numele Mortinel. România trebuie să revină acolo unde îi e locul, asta e clar.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*