Probabil că cea mai importantă veste pentru utilizatorii de computere pe care rulează Windows 11 este că zilele astea vom beneficia de o actualizare majoră a sistemului de operare.
Nu o actualizare din aceea mică, lunară în care se mai schimbă ceva, dar nu mare lucru, ci una cu adevărat interesantă.
Va apare un nou client de e-mail, ceva asemanator cu Outlook dar parte a sistemului de operare, Paint-ul din Windows va avea o mulțime de facilități noi pe care până acum le aveau doar programele mult mai specializate, lucru cu layere, selecția automată a unei porțiuni dintr-o imagine, background blur, se pare că și Snipping Tool va avea o funcție de recunoaștere a caracterelor (OCR) și astfel vom putea extrage textul din imagini, sunt curios cât de bine va funcționa chestia asta pentru limba română, și multe altele, unele mai mici, altele mai importante.
România este pe locul 47 din punct de vedere al inovației.
Eu cred că asta depinde de fiecare dintre noi.
Acolo de unde ne câștigăm pâinea, poate avem vreo idee cum am putea face lucrurile altfel, puțin mai bine. Poate indosariem altfel hârtiile, poate găsim o modalitate să lucrăm mai ușor la strungul ăla, orice chestie cât de mică contează.
De exemplu, la un moment aveam o colegă, Csila. Era nou angajat. Prima oară când s-a dus la Finanțe fata aia a văzut tot felul de anunțuri lipite pe ușă. Și s-a gândit că poate ne interesează, așa că le-a făcut o poză cu telefonul. Mi-a plăcut tare mult chestia aia.
Sau, pe când eram ucenic la tramvaie, în altă viață, obiceiul era ca sub eclisele alea care fixau piesa pe freză să se bage niște bucăți de tablă, pentru a echilibra eclisa din punct de vedere al înălțimii. Uite că sa pututToți frezorii aveau o cutie cu bucăți din astea de tablă mai groase sau mai puțin groase.
La un moment dat a venit un frezor căruia nu i-a plăcut chestia asta și când a prins un moment liber și-a făcut niște dispozitive reglabile care aveau exact rolul acelor nenumărate tăblițe.
Sau, să mă laud și eu.
Eram gestionar la ICRAL și la un moment dat, fără să-mi spună cineva să fac chestia asta, de fapt șefii mei nici nu știau că am un computer acolo, am început să-mi fac un fel de program de gestiune, cât m-a dus capul.
Nu exista niciunde așa ceva pe atunci, un program de evidență operativă chiar acolo, la magazie.
Dar, făceam și evidențele alea obligatorii pe hârtie, că așa știam că este legea, chestia asta cu calculatorul era un fel de jucărie și o muncă în plus, practic țineam două evidențe, una pe hârtie și alta pe calculator.
La un moment dat a venit un supercontrol de la ITFS și omul ăla venit în control după ce s-a mirat m-a învățat să nu fiu prost, că dacă fac chestia pe calculator de ce să o mai fac pe hârtie. Legea spune sa o faci, nu sa o faci pe hartie.
Așa că, fără să întreb pe nimeni, am renunțat la toate fișele alea de magazie, la formularele preimprimate pentru NIR-uri sau bonuri de consum și ce mai era acolo.
Mai mult, le făceam evidența pe calculator și celorlalți gestionari.
Și nu a fost rău, dimpotrivă, chestia aia mi-a schimbat tot restul vieții.
Sau chestia aia cu plicurile alea cu fereastră neagră care veneau lunar de la ANAF.
I-am scris lui Cioloș, avea el un site pentru idei din astea, și i-am povestit cum aș face eu ca să elimin toată cheltuiala cu scrisorile alea, practic i-am descris Ghișeul Unic.
Ați mai văzut plicuri din alea în ultimii câțiva ani?
În România se pot plăti dividende în avans. Să știți că ideea asta tot a mea a fost, eu i-am propus-o lui Biriș, PSD-ul a preluat-o în programul de guvernare și au modificat legislația în acest sens. Uite că s-a putut, fără să fiu pila cuiva, fără să fi fost vreodată în vreun partid.
De aceea, sfatul meu este să fiți curajoși, dacă aveți vreo idee, dați-i înainte și faceți cum merge mai bine. Numai așa țara asta va putea evolua. Și nu așteptați neapărat răsplata, să vă dea cineva o primă pentru ce ați făcut. Poate o să vă dea dar adevărata răsplată este satisfacția că ați făcut o chestie bună. Credeți că mi-au dat Fritz sau Lațcău vreodată ceva pentru că le-am spus cum cred că ar trebui să facă una și alta? Nici pomeneală, dar la o zi după ce am povestit despre asta, toaleta aia încuiată cu lacăt a dispărut, s-a schimbat și textul de pe butonul ăla de la semafor, mașinile nu mai pot parca în parc pentru că acolo sunt acum niște bolarzi și probabil mai sunt și altele pe care nu le mai țin minte. Asta e răsplata.
Dacă stați și faceți numai ce vă spune altcineva să faceți, nici nu veți avea dreptul să vă plângeți că ne merge rău.
Ben Oni Ardelean își face un partid nou.
O veste destul de proastă pentru liberali.
Pentru că omul ăsta când va pleca își ia și familia cu el.
Zeci de mii de oameni disciplinați, ca o armată, care îl votează exact pe cel care le este indicat, și care au fost infiltrați într-o mulțime de instituții importante ale administrației.
I-au prins pe unii care își înregistrau în contabilitate facturi fictive ca să nu plătească atât de mult TVA.
Să nu faceți niciodată prostia asta că sigur veți fi prinși.
Să vă explic de ce:
Există o declarație pe care fiecare firmă din țara asta trebuie să o trimită periodic în format electronic la ANAF. Se cheamă declarația 394.
Acolo se scrie de la cine ai cumpărat într-o anumită perioadă, lunar sau trimestrial, și care este valoarea cumpărărilor.
La fel se procedează și cu vânzările.
Ceea ce raportezi tu se confruntă cu ce au vândut alții.
Dacă tu de exemplu spui că ai cumpărat de 1000 de lei+TVA de la Florea Cioacă SRL, și Florea Cioacă SRL nu spune și el că ți-a vândut de 1000 lei+TVA, acolo undeva, la ANAF se aprinde un beculeț, cred că roșu.
Pentru că este clar că ai înregistrat o factură fictivă. Sau că Cioaca ăla nu a raportat o vânzare.
La fel dacă Florea Cioacă SRL spune că ți-a vândut de 500 lei și tu nu ai raportat că ai cumpărat de la el, înseamnă că nu ai vrut să înregistrezi marfa respectivă pentru că vrei să o vinzi „la negru”.
Și când se aprind beculețele alea vine cineva să vadă ce s-a întâmplat, poate că femeia de serviciu a dat tras cu mopul cablul ăla de rețea, sau poate că tu ai făcut factura dar a greșit fata aia de la contabilitate. Dar întotdeauna, dacă faci o șmecherie din asta ești prins.
Tot vor unii să elimine trotinetele de pe străzi.
E cea mai mare prostie care se poate face.
Trotinetele reprezintă o evoluție, în sfârșit oamenii au învățat să circule cu un mijloc de transport ieftin, care nu consumă mult, nu necesită nici infrastructură scumpă. Mașinile sunt răul, nu trotinetele.
Eliminarea trotinetelor nu ar însemna decât un pas înapoi, o involuție.
Aici la noi, în biserici, o să aibă loc un festival de orgă.
Eu aș spune să mergeți. Muzica aia e frumoasă și puteți să stați acolo o oră sau cât aveți chef să stați, închideți ochii, ascultați muzica și în timpul ăsta puteți să vă gândiți la ce ați făcut bine în viață, ce nu ați făcut bine, ce ați putea să faceți pe viitor, lucruri din astea.
Și când plecați de acolo veți fi mult mai înțelepți și mai fericiți decât la intrare.
***
Topul celor mai inovatoare țări din lume. România este pe locul 47
Elveţia a fost desemnată încă o dată cea mai inovatoare ţară din lume, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), informează DPA.
Socialiștii europeni îl felicită pe Marcel Ciolacu pentru pachetul de măsuri fiscale: „Bună treabă!”
Socialiștii europeni au salutat miercuri măsurile fiscale asumate de Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu. „Bună treabă”, i-au transmis aceștia prim-ministrului român.
Deputatul de Timiș Ben Oni Ardelean, unul dintre cei mai importanți lideri ai PNL, a anunțat că va părăsi echipa de conducere a partidului și va pune bazele unei mișcări politice cu doctrină conservatoare. „Informațiile care au început sa curgă cu privire la un nou construct politic de amploare, în România, sunt adevărate. Această inițiativă […]
Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 1.157.736 lei între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu familia de către Ioniţă Alexandru Cătălin, fost Director General al Direcţiei Generale Anticorupţie – Ministerul Afacerilor Interne, în perioada exercitării funcţiei publice, anunţă instituţia, precizând că a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea …
Medicii Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba nu au văzut fractura la mână a unei fetițe de 5 ani, pe care mama a dus-o la un consult.
Viceprimarul general al Capitalei, Stelian Bujduveanu, a declarat că ia în calcul propunerea unui referendum în ceea ce privește o potențială interzicere serviciilor de închiriere a trotinetelor electrice în București, pe modelul urmat de autoritățile…
Ion Cristoiu: Patriotismul n-ar trebui să fie laudă
COMENTARIU Lelia Munteanu: În Valea cu Sfinţi la Ferestre
Facturi fictive, înregistrate în contabilitate. Prejudiciul – de peste 1,6 milioane de lei
”În această dimineaţă, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, pun în executare 9 mandate de percheziţie domiciliară la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane fizice, pe raza judeţului Prahova şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză penală în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii […]
În 2001, România descoperea, la nivel guvernamental, informatica. Descoperise computerele cu ceva vreme înainte, când devenise foarte bănos să furnizezi statului român prespapieruri formate din unitate centrală și monitor, plus, pentru chitanțe, tastatură și mouse. De fapt, unitățile centrale erau ținute sub birouri, fiind prea mari și încurcând vizibilitatea între colegii așternuți la bârfă în cele opt ore de program bugetar. De mai mare trecere se bucurau însă suporturile de mileuri de 13 sau 15 inci. Dacă le și băgai în priză, din când în când, răspândeau o lumină albăstruie plăcută și liniștitoare.
Ce sunt urmele albe lăsate de avioane pe cer. Controversa a reapărut pe internet
Controversa urmelor albe de pe cerul senin a reapărut pe internet, în special pe rețelele sociale. Aceasta apare pe măsură ce se conturează inclusiv mesaje extremiste sau naționaliste. Jurnalistul de știință Alexandru Mironov a explicat, la Digi24, cum se formează acestea.
Primăria Timișoara obligă administratorul Ștrandului Termal la plata a 7 milioane de lei plus 30.000 de euro/lună până la eliberarea spațiului. Primăria Municipiului Timișoara a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu GPG Company SRL (Ștrandul ZHH/fostul Termal), care…
Tramvaie și autobuze electrice moderne zac nefolosite, în timp ce timișorenii aşteaptă zeci de minute în stații și circulă în condiții mizere. Consiliera locală Roxana Iliescu cere demisia directorului STPT, Constantin Cocheci
Timișoara sărbătorește anul acesta 25 de ani de înfrățire cu orașul german Gera. Momentul aniversar este marcat printr-o serie de schimburi culturale și diplomatice între cele două orașe.
Un proiect cultural de amploare în cadrul evenimentului aniversar este spectacolul „Gurre-Lieder” de Arnold Schoenberg, realizat de către Filarmonica Banatul din Timișoara, în colaborare cu Filarmonica Altenburg Gera.
Producția implică patru concerte susținute de peste 350 de artiști de la Filarmonica Banatul, Opera Națională din Timișoara, Liceul de muzică „Ion Vidu” Timișoara, Corul de copii Rutheneum Gera, Orchestra și corul Althenburg Gera Theater.
Primele două spectacole au avut loc, săptămâna trecută, la Gera, iar acum a venit rândul Timișoarei să ofere acest moment artistic. Cele două reprezentanții ale concertului „Gurre-Lieder” de Arnold Schoenberg vor fi susținute de către artiștii din cele două orașe partenere, în zilele de joi și vineri, de la ora 19.00, în Parcul Rozelor din Timișoara. Acest proiect cultural este finanțat de Primăria Timișoara și de Ministerul Federal al Culturii din Germania.
PROGRAM. TimOrgelFest, o nouă ediție în bisericile din Timișoara
,,Inedit” este cuvântul folosit de organizatorii evenimentului pentru a descrie cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional TimOrgelFest. Manifestarea va avea loc în perioada 1-29 octombrie la Timișoara.
Ce facem astăzi, 28 septembrie 2023, în Timișoara?
Joi, 28 septembrie, începe Nordic Film Festival la Cinema Victoria, iar în Parcul Rozelor are loc deschiderea Stagiunii 2023-2024. Puteți merge și la diverse spectacole, concerte în oraș sau petreceri pe malul Begăi.