Un nou proiect european a fost lansat la Universitatea de Vest din Timișoara, având ca scop sensibilizarea față de discriminarea romilor aflați în probațiune. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană și se va derula pe o perioadă de doi ani.
Joi, 20 martie 2025, Universitatea de Vest din Timișoara a lansat proiectul internațional „Probationers’ Voices Reviving Memories – PRO-VOCEM” („Vocile celor care readuc la viață amintiri”), finanțat de Comisia Europeană prin programul CERV („Citizens, Equality, Rights and Values Programme”). Bugetul proiectului este de 192.720 de euro.
Cum va funcționa proiectul
PRO-VOCEM se va desfășura timp de 24 de luni și vizează creșterea gradului de conștientizare asupra rasismului, discriminării și excluziunii sociale cu care se confruntă persoanele de etnie romă aflate în probațiune, în special femeile. Proiectul pune accent pe:
- Colectarea mărturiilor persoanelor de etnie romă din probațiune și a rudelor lor mai în vârstă
- Analiza legăturilor dintre relatările personale și contextul istoric
- Organizarea de evenimente educaționale și sesiuni de teatru forum
- Cursuri de formare pentru consilierii de probațiune
- Diseminare și advocacy pentru politici mai incluzive în justiție
Grupul țintă include persoanele de etnie romă aflate în probațiune, familiile acestora, consilieri de probațiune, decidenți și publicul larg.
Cine sunt partenerii
Proiectul este realizat în colaborare cu mai multe organizații internaționale:
- Direcția Națională de Probațiune (România)
- Penal Reform International (Olanda)
- General Directorate Execution of Sentences (Bulgaria)
- Asociația Solidart – Teatrul Basca (România)
La evenimentul de lansare au participat 51 de persoane, majoritatea studenți ai UVT.
„Proiectul are ca obiectiv reducerea inegalităților prin abordarea opresiunii istorice, stereotipurilor și discriminării împotriva comunităților rome, cu un accent special pe femei. Acesta promovează egalitatea de gen și nediscriminarea prin valorificarea vocilor grupurilor marginalizate și prin susținerea unor politici și practici incluzive în cadrul sistemului de justiție”, a declarat Mihaela Tomiță, coordonatoarea proiectului din partea Universității de Vest din Timișoara.
Pentru mai multe informații, persoanele interesate o pot contacta pe Prof. univ. dr. Mihaela Tomiță la adresa de e-mail mihaela.tomita@e-uvt.ro.
foto arhivă