V.V. December 4, 2021

 

Spectacole și concerte, patinoar, carusel, trenuleț și mașinuțe pentru copii, colinde, cântece și dansuri tradiționale, demonstrații de virtuozitate culinară sunt ingredientele pentru sărbători magice, în primul Parc de Crăciun din vestul țării, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

 

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș însuflețește cu cele mai frumoase daruri artistice atmosfera de sărbători a Parcului de Crăciun. Vor fi prezentate obiceiuri și povești fermecătoare de Crăciun, cântece și jocuri bănățene ce aprind sufletele pătimașilor, renumiți soliști ai folclorului, tineri artiști talentați și colinde străvechi.

 

  • Duminică, 5 decembrie 2021, de la ora 18:15, Ansamblul Profesionist Banatul va aduce pe scena mare a Muzeului Satului Bănățean folclor autentic, jocuri tradiționale și artiști faimoși: Ciprian Roman, Cristian Fodor, Carmen Popovici Dumbravă și Petrică Miulescu Irimică. Orchestra Ansamblului Banaul va fi condusă de dirijorul Sebastian Roșca, coregrafia este creația maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu. Tabloul sărbătorilor de iarnă va fi întregit de ansambluri și formații artistice din Voiteg, Comloșu Mare și Sânnicolau Mare. Spectacolul va fi prezentat de Daniela Băcilă.

 

  • Elevii Școlii de Arte din Timișoara vor colinda și vor încânta publicul la Muzeul Satului Bănățean în 12 decembrie, de la ora 18:15, alături de foarte îndrăgiți interpreți bănățeni: Adrian, Oana și Raluca Stanca și Stana Stepanescu. Banatul autentic, așa cum „trăiește” în amintirile noastre și în poveștile bunicilor noștri, va stârni bucurie și emoție celor prezenți la acest eveniment generos, pentru toate vârstele. Ansambluri și formații folclorice din Găvojdia, Checea și Ghiroda aduc laolaltă colindători din județul Timiș.

 

  • În 19 decembrie, de la ora 18:15 Ansamblul Profesionist Banatul și invitații săi, Ramona și Georgiana Vița, Nicu Novac, Bogdan Toma și Colindătorii din Țara Pădurenilor, restaurează cu delicată minuție, în Parcul Crăciunului de la Muzeul Satului Bănățean, atmosfera colindelor de altădată și a tradițiilor de Crăciun. Momente coregrafice, cum ar fi „Zvoanele” sau „Fată bănățeană”, care poartă semnătura inconfundabilă a cuplului Brândușa și Nicolae Stănescu, vor da farmec spectacolului. Prezintă Felicia Stoian, dirijor: Sebastian Roșca. Din județul Timiș vor sosi pe scena Muzeului Satului Bănățean colindători: din Giarmata, Chevereș, Nițchidorf și Ansamblul „Junii Timișului.”
Citește și:  Rata de infectare COVID-19 a scăzut azi la 5,98 la mia de locuitori, în Timișoara. Vezi cât este în restul județului

 

 

 

 

Parcul de Crăciun de la Muzeul Satului se deschide azi, de la ora 16:30 și va rămâne deschis până în 23 decembrie 2021, mai puțin în zilele de luni. Aleea comercianților așteaptă amatorii de cumpărături de la ora 17:00 în timpul săptămânii și de la ora 15:00, sâmbăta și duminica. Patinoarul, caruselul, trenulețul și mașinuțele tamponabile vor fi gratuite și accesibile de marți până duminică, între orele 11:00 – 21:00. Intrarea este liberă, dar se face doar în baza certificatului verde, conform legislației în vigoare.

 

***

Parcul de Crăciun este finanțat de Consiliul Județean Timiș. Și-au adus aportul șase instituții de cultură: Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul Satului Bănățean Timișoara, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș, împreună cu Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”. În eveniment este implicată și Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului, alături de Centrul Multifuncțional Bastion și Biroul de Cultură al Consiliului Județean Timiș.

***


Publicația Info Timișoara poate să rămână independentă, onestă și puternică doar cu ajutorul cititorilor. Cu această ocazie le mulțumim atât celor care ne susțin lunar pe Patreon, cât și celor care le vor urma exemplul:

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*