Astăzi va fi tot cald i șfrumos ca și ieri. Temperatura aerului va ajunge la 24°C. Vânt ușor și variabil.
Pe o scară de la 1 la 10, nota pe care o primește astăzi calitatea aerului este 9. Cine e curios să vadă calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici sau aici.
Cursul BNR valabil pentru astăzi este 4.9353/Euro, 4.4915/USD, 5.0133/CHF și 5.5968/GBP.
E-Distribuție anunță că astăzi se va opri distribuția energiei electrice pe străzile Oglinzilor (p), Astrilor (p), Aleea Martir Naghy Eugen (p), Orion (p), Calea Sever Bocu (p), Aleea Amicitiei (p), Aleea Martir Gheorghe Iosub (p), Legumiculturii (p), Leandrului (p) și Orșova.
Colterm anuntă că astăzi se va opri distribuția apei calde pe străzile Martir Gh. Iosub, Martir D-tru Osman, Leandrului, Sever Bocu și Amiciției.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Preluarea deşeurilor voluminoase de la o anumită adresă, contracost: radu.ungur@retim.ro sau gabriela.hanes@retim.ro. Nu uitaţi să menționați în email toate detaliile legate de deșeurile pe care vreţi să le predaţi (ajută dacă atașaţi și niște poze).
Ce s-a întâmplat în 2 Mai
74: Sinuciderea iudeilor din cetatea Masada; intrarea armatelor romane în „cetatea morților”.
Masada (o romanizare a termenului ebraic מצדה, Metzadá, care provine din מצודה, metzudá, „cetate”, „fortăreață”) a fost o fortăreață antică cu o poziție strategică însemnată, pe o colină situată la marginea de răsărit a pustiului Iudeei, pe malul vestic al Mării Moarte. Colina se află la o altitudine de 63 metri deasupra nivelului mării, și la o înălțime de 450 metri față de nivelul Mării Moarte.
Fortăreața a fost edificată în sec. I î.C. și extinsă în timpul domniei regelui iudeu Irod cel Mare (74-4 î.C.). După cucerirea Ierusalimului de către împăratul roman Titus Flavius Vespasianus în anul 70 d.C., Masada a fost ultimul refugiu al rezistenței antiromane a iudeilor.
Se știe că cei circa 970 de iudei din Masada au preferat să se omoare, după un îndelungat asediu (între anii 70-73 d.C.), pentru a nu cădea în mâinile luptătorilor romani, care i-ar fi luat în robie. Deoarece sinuciderea era interzisă de religia lor, au fost trași la sorți câțiva bărbați care să-i omoare pe toți ceilalți asediați; după aceasta, ultimii rămași s-au omorât ei între ei. Totuși, două femei și cinci copii s-au ascuns, nu au fost omorâți și au putut povesti mai târziu cele întâmplate.
Rezistența împotriva unor forțe militare mult superioare și moartea asediaților constituie până azi un simbol al dorinței de libertate în rândurile evreilor. Curajul lor a fost admirat chiar și de către romani (Wikipedia)
1497: Navigatorul John Cabot pornește în călătoria sa spre continentul american.
1536: Regina Anne Boleyn a Angliei, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea, este arestată și închisă sub acuzația de adulter, incest, trădare și vrăjitorie.
1635: La Paris, se deschide Jardin Royal des plantes médicinales, grădina regală de plante medicinale. Grădina a fost plantată sub instrucțiunile medicilor regelui Ludovic al XIII-lea, Jean Hérouard și Guy de La Brosse. Cinci ani mai târziu, ea a fost pusă la dispoziția publicului.
1869: La Paris se deschide un loc de divertisment muzical sub numele de Folies Trévise. Se va dezvolta ca un teatru de vodevil și cabaret și va deveni cunoscut sub numele de Folies Bergère.
La barul de la Folies Bergère – Édouard Manet
1945: Oficialii Uniunii Sovietice au anunțat căderea Berlinului. Generalul Helmuth Weidling semnează predarea Berlinului către Armata Roșie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
1989: Ungaria și-a deschis frontiera cu Austria și a început demontarea gardului de sârmă ghimpată de la Hegyeshalom. Începutul căderii Cortinei de Fier.
— Gardul este distrus, spuse Németh. Ori trebuie refăcut, ori abandonat.
… Granița dintre Ungaria comunistă și Austria capitalistă era asigurată de un gard electrificat din oțel inoxidabil, lung de două sute patruzeci de kilometri. În mod firesc, era costisitor de întreținut, înnoirea întregului gard ar fi costat milioane.
— Dacă trebuie reînnoit, atunci, reînnoiți-l, spuse Gorbaciov.
— Nu, zise Németh. Poate că era agitat, dar era hotărât. … Nu am banii necesari și nu am nevoie de gard, continuă Németh. Este o instalație a Tratatului de la Varșovia. Dacă-l vreți, voi ar trebui să-l înnoiți.
— Acest lucru nu se va întâmpla, spuse Gorbaciov. Uniunea Sovietică nu mai are atâția bani. Acum zece ani, barilul de petrol costa patruzeci de dolari și nu puteam face nimic. Cât costă acum, nouă dolari? Suntem faliți.
— Lăsați-mă să mă asigur că ne înțelegem, spuse Németh. Transpira și își ștergea fața cu o batistă. Dacă nu plătiți, nu înnoim gardul, iar acesta nu va mai funcționa ca o barieră eficientă. Oamenii vor putea pleca în Austria, iar noi nu îi vom opri.
Se făcu din nou o liniște profundă. Apoi, în cele din urmă, Gorbaciov oftă și spuse:
— Așa să fie.
— Dar, dacă ungurii pot să iasă, atunci, toată lumea poate. Cum îi veți opri pe cehi, pe iugoslavi, pe polonezi…
— Nu o vom face.”
În ziua de 2 mai, granița Ungariei cu Austria era deschisă.
Deschiderea nu fusese făcută discret. Guvernul ținuse o conferință de presă la Hegyeshalom, locul în care drumul de la Budapesta spre Viena traversa granița. Poate că încercau să provoace reacția sovieticilor. Cu o mare ceremonie, în fața a sute de camere străine, alarma electronică și sistemul de supraveghere fură întrerupte pe întreaga frontieră. (Capătul veșniciei – Ken Follet)
2011: Teroristul Osama bin Laden este ucis de către membrii unor forțe speciale americane din Abbottabad, Pakistan, în cursul operațiunii cu numele de cod Operațiunea Neptune Spear.