Temperatura aerului va ajunge la 28°C. Vânt din nord cu viteze de 10-15 km/oră.
Pe o scară de la 1 la 10, nota pe care o primește astăzi calitatea aerului este 9.
Cine e curios să vadă calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici sau aici sau aici.
Cursul BNR valabil pentru astăzi este 4.9561/Euro, 4.5645/USD, 5.0741/CHF și 5.8027/GBP.
E-Distribuție anunță că astăzi se va opri curentul pe străzile str. Eternitatii (p), Emil Zola (p), Ceferistilor (p), Jean Paul Marat (p), Crizantemelor (p), Alexandru Vlahuta (p), Capitan Damsescu (p), Splaiul Tudor Vladimirescu (p), Johann Nepomuk Preyer (p)
Ce s-a întâmplat în 26 iunie
1241: A fost fondat orașul Hanovra (Germania).
1819: Este patentată bicicleta.
Prima bicicletă cunoscută a fost arătată de contele de Sivrac, care în 1791 a fost văzut călare pe un „cal de lemn” cu două roți în grădinile Palais Royal din Paris. Numită celerifere, mașina avea două roți montate rigid, astfel încât nu putea fi condusă. Pentru a schimba direcția, a fost necesar să ridicați, să trageți sau să săriți roata din față într-o parte. În 1793, numele a fost schimbat în velocifere și, pe măsură ce aceste mașini au devenit din ce în ce mai populare în setul sportiv din Paris, s-au format cluburi și au avut loc curse de-a lungul Champs Elysees.
În 1817, Charles, baronul von Drais, din Sauerbrun, a conceput o roată din față capabilă să fie direcționată. I-a dat, de asemenea, o șa căptușită și o cotieră în fața corpului, care l-a ajutat să exercite forța împotriva solului. A primit un brevet în 1818, și-a luat Draisienne la Paris, unde a fost din nou brevetat și a dobândit numele de vélocipède, un termen care va continua să fie folosit până în 1869, când a intrat în uz cuvântul „bicicletă”.
Velocpedul a câștigat rapid popularitate în Franța și aproape imediat a migrat în Anglia. Acolo, unul dintre exponenții săi principali a fost antrenorul londonez, Denis Johnson. Au fost înființate academii de echitație, iar în curând mulți călăreți au fost văzuți pe străzile Londrei. Dar distracția a scăzut aproape la fel de rapid pe cât a crescut și, după începutul anilor 1820, velocipede au fost rar văzute.
În Statele Unite, WK Clarkson, Jr. din New York, i s-a acordat un brevet pentru un velocipede la 26 iunie 1819, dar nu se mai știe ce acoperă acest brevet, deoarece înregistrările au fost distruse în incendiul Oficiului de Brevete din 1836. (https://americanhistory.si.edu/)
1848: Guvernul revoluționar de la București a decretat eliberarea robilor țigani aparținând boierilor (dar nu și a celor aparținând bisericii).
1886: Chimistul Henri Moissan a descoperit fluorul, fiind distins pentru aceasta cu Premiul Nobel, în 1906.
În anii 1880, Moissan s-a concentrat pe chimia fluorului și în special pe producția de fluor în sine. Existența elementului era bine cunoscută de mulți ani, dar toate încercările de a-l izola eșuaseră, iar unii experimentatori muriseră în această încercare. Nu avea un laborator propriu, dar a împrumutat spațiu de laborator de la alții, inclusiv de la Charles Friedel . Acolo a avut acces la o baterie puternică formată din 90 de celule Bunsen care a făcut posibilă observarea unui gaz produs prin electroliza triclorurii de arsen topit ; gazul a fost reabsorbit de triclorura de arsen.
Moissan a reușit în cele din urmă să izoleze fluorul în 1886 prin electroliza unei soluții de difluorură de hidrogen de potasiu (KHF 2 ) în acid fluorhidric lichid (HF). Amestecul a fost necesar deoarece fluorura de hidrogen este un neconductor. Dispozitivul a fost construit cu electrozi de platină – iridiu într-un suport de platină și aparatul a fost răcit la -50 °C. Rezultatul a fost separarea completă a hidrogenului produs la electrodul negativ de fluorul produs la cel pozitiv, realizată pentru prima dată la 26 iunie 1886. Aceasta rămâne metoda standard curentă pentru producția comercială de fluor. După ce a demonstrat de mai multe ori producția de fluor, i s-a acordat un premiu de 10.000 de franci. Pentru prima izolare de succes, el a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 1906. (Wikipedia)
1945: A fost semnată, la San Francisco, Carta Națiunilor Unite.
1963: Exprimând sprijinul SUA pentru locuitorii Berlinului, președintele Kennedy vizitează orașul la doi ani după construirea Zidului Berlinului. Adresându-se unei mulțimi uriașe, el spune: Astăzi, într-o lume a libertății, cea mai mare mândrie este să spun: Ich bin ein Berliner.
1974: Prima utilizare comercială a codurilor de bare într-un supermarket american.
2000: Vaticanul face public cel de-al treilea secret revelat de Fecioara Maria, 13 iulie 1917, celor trei copii păstori în localitatea portugheză Fatima.
Cele trei secrete de la Fátima reprezintă o serie de viziuni și profeții care ar fi avut loc ca urmare a apariției Fecioarei Maria în fața a trei tineri păstori portughezi, Lucia Santos și verișorii ei Jacinta și Francisco Marto, începând cu data de 13 mai 1917. Cei trei copii au afirmat că au fost vizitați de către o presupusă Fecioara Maria de șase ori între mai și octombrie 1917. Apariția este acum cunoscută sub numele de Maica Domnului de la Fátima.
Potrivit interpretării catolice oficiale, cele trei secrete implică descrierea iadului, Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial și încercarea de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea.
La 13 iulie 1917, în jurul prânzului, se spune că Fecioara Maria a dat copiilor trei secrete. Două dintre secrete au fost descoperite în 1941 într-un document scris de Lucia, la cererea lui José da Silva, Episcopul de Leiria, pentru a ajuta cu publicarea unei noi ediții a unei cărți a lui Jacinta. Când a fost întrebat episcopul de Leiria în 1943 de ce nu dezvăluie și secretul al treilea, Lucia s-a luptat pentru o perioadă scurtă de timp, spunând că „nu este încă convinsă dacă Dumnezeu a autorizat-o să acționeze”. Cu toate acestea, în octombrie 1943, episcopul de Leiria i-a ordonat să-l scrie. Lucia a scris apoi secretul și l-a sigilat într-un plic care nu trebuia deschis până în 1960, atunci când [textul] „va apărea mai clar”. Textul celui de-al treilea secret a fost lansat oficial de către Papa Ioan Paul al II-lea în 2000, deși unii susțin că nu a fost descoperit întregul secret așa cum a fost scris de către Lucia, în ciuda repetatelor afirmații contrare ale Vaticanului (Wikipedia).