Primăria Municipiului Timișoara a anunțat că se confruntă cu riscul iminent de blocare a investițiilor în infrastructură și servicii publice din cauza restanțelor guvernului. În prezent, autoritatea locală are de recuperat peste 150 de milioane de lei de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), sumă reprezentând plăți restante în cadrul proiectelor cu finanțare europeană derulate de Primăria Timișoara.
Din această sumă totală, aproximativ 53 de milioane de lei au fost avansate de la bugetul local pentru a evita blocajele. Practic, primăria s-a văzut nevoită să împrumute guvernul pentru a acoperi cheltuielile. Restanțele datează de la începutul anului, iar pentru proiectul de iluminat din zona Botanic, autoritățile locale așteaptă de 5 luni fondurile din contract. Situația necesită o soluție rapidă, deoarece aceste fonduri lipsesc în alte sectoare, iar bugetul Primăriei Timișoara este aproape epuizat. Pe măsură ce lucrările avansează, suma restantă continuă să crească, provocând dificultăți atât bugetelor locale, cât și firmelor private implicate în realizarea proiectelor, care au și ele obligații către furnizori.
Primarul Dominic Fritz a declarat că, în cazul în care ministerul nu găsește o soluție rapidă, vor fi nevoiți să acționeze în judecată instituția, deoarece primăria se confruntă cu penalități și amenințări de reziliere a unor contracte.
Situația nu este singulară pentru Timișoara, deoarece Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene înregistrează restanțe la nivel național de aproximativ 800 de milioane de euro. În acest context, Asociația Municipiilor din România (AMR), din care Primăria Timișoara face parte, a făcut un apel urgent pentru achitarea datoriilor în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene.
Proiectele care se confruntă cu întârzieri la rambursarea facturilor și sunt în pericol de blocare includ reabilitarea termică a blocurilor, reabilitarea liniilor de tramvai, înnoirea flotei de transport public și construcția de clădiri noi pentru creșe, școli și spitale. Autoritățile locale din Timișoara solicită soluționarea rapidă a acestei situații, deoarece întârzierile afectează în mod direct viața și bunăstarea comunității.