V.V. May 1, 2022

 

Centrul de Proiecte Timișoara este structura care se ocupă de tot ce înseamnă finanțări nerambursabile din bani publici în domeniile cultură, educație sau implicare civică și socială în orașul de pe Bega. Centrul a luat ființă sub administrația Fritz, în aprilie 2021, și este un serviciu public de interes local, aflat în subordinea Consiliului Local Timișoara. Prin urmare, cam întreaga viață culturală din Timișoara depinde, mai nou, de respectivul Centru de Proiecte, prin finanțările pe care acesta ar trebui să le ofere în mod imparțial, obiectiv și transparent.

 

Mecanismul de finanțare este relativ simplu. Pentru anul în curs, doritorii au depus proiectele, iar câțiva evaluatori independenți, organizați în diferite comisii, au aprobat cine primește banii și cine nu, în baza unor punctaje oferite. Totuși, o problemă de neregularitate apare atunci când anumiți evaluatori, girați de conducerea Centrului de Proiecte, participă și ei la același concurs cu proiecte proprii.

Schema este la limita legalității, dar profund greșită din punct de vedere etic și moral, ridicând un mare semn de întrebare asupra corectitudinii întregului proces. Mulți dintre evaluatori se cunosc între ei, unii au relații de prietenie sau de colaborare contractuală în trecut și, mai grav, dețin funcții publice tot în domeniul cultural local.

 

 

Atât timp cât există suspiciunea traficului de influență și a incompatibilității anumitor evaluatori, nu se poate vorbi de un proces obiectiv în acordarea finanțărilor nerambursabile

 

 

De exemplu, Ovidiu Andriș, pus de administrația Fritz manager interimar la Filarmonica Banatul, are un proiect de 15.000 de euro aprobat într-o comisie, în timp ce el este evaluator în altă comisie. Dana Sarmeș, director al Asociației Culturale Contrasens, este evaluator într-o comisie, dar are trei proiecte aprobate, în valoare totală de 60.000 de euro, în alte comisii. La fel, Tudorița Șoldănescu, evaluator într-o comisie și cu proiect aprobat în altă comisie. Sau Elisabeta Varga-Piatek, cofondator Asociația Pelicula Culturală, proiect de 15.000 de euro aprobat într-o comisie, evaluator în alta.

 

 

Regulamentul Centrului de Proiecte Timișoara și declarația (pe proprie-răspundere) de imparțialitate precizează că evaluatorii nu trebuie să fie rude sau afini cu niciunul dintre solicitanți, nu trebuie să dețină părți sociale, de interes sau acțiuni din capitalul solicitanților, să nu facă parte din conducerea societăților/asociațiilor solicitanților și să nu aibă niciun interes patrimonial, nepatrimonial sau de orice altă natură privind proiectele solicitanților care să le afecteze decizia de evaluare.

 

Situația absurdă nu se oprește aici. În urma contestațiilor, de exemplu cum au rămas pe dinafară evenimente culturale cu tradiție în oraș, ca Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTm, se întrunește o altă comisie formată din aceiași evaluatori (sau alții) care au deja unul sau mai multe proiecte proprii aprobate. Bugetul total fiind limitat, există riscul ca în aceste condiții anumite contestații să nu fie rezolvate cu obiectivitate, evaluatorii – sau apropiații lor – nedorind să-și pună în pericol propriile proiecte.

 

Conform surselor apropiate procesului de evaluare, Centrul de Proiecte ar fi trebuit să interzică evaluatorilor, adică celor care hotărăsc finanțarea, să participe și ei la concurs cu propriile proiecte. Altfel, tot procedeul este complet viciat și ridică suspiciuni rezonabile de incorectitudine în acordarea banilor publici. Modalitatea aceasta suspectă de a împărți banii în funcție de preferințe nu va duce niciodată la proliferarea culturii în orașul de pe Bega și nici la o Capitală Europeană a Culturii de admirat.

 

Mai trebuie precizat faptul că fiecare evaluator primește și o indemnizație consistentă pentru fiecare proiect punctat, în baza unui contract de prestări servicii.

 

Totodată, pe lângă proiectele colegilor evaluatori, comisiile au mai aprobat anul acesta și proiectele mai multor apropiați sau foști colaboratori ai actualei administrații USR, în valoare de zeci de mii de euro și acestea, tot bani nerambursabili din bugetul local.

 

Am contactat reprezentanții Centrului de Proiecte Timișoara pentru a oferi un punct de vedere referitor la situațiile prezentate, dar până la ora publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*