A gândi despre sfințenie și despre rolul social al bisericii este ceva ce vine la pachet cu acțiunea propusă de Consulatul Republicii Macedonia de Nord la Timișoara, prin consulul onorific Pavel Dupța, și anume expoziția „De la Skopje la cer”, dedicată vieții și activității Maicii Tereza de Calcutta, vernisată azi, 30 octombrie 2023, în parteneriat cu Casa Memorială Maica Tereza din Skopje, și Consiliul Județean Timiș (în foaierul acestei instituții fiind prezentate exponatele) și finanțată de Ministerul Culturii al Republicii Macedonia de Nord.
Cităm din discursul Excelenței Sale Pavel Dupța: „Valoarea unei societăți este dată și de capacitatea ei de a-și rezolva nevoile prin voluntariat. Maica Tereza, azi sfântă, grație convențiilor umane, trece de îndiguiri politice sau eventuale granite ale credințelor felurite exact datorită capacității ei de a nu permite granite acțiunilor ei de voluntariat, ajutând acolo unde era nevoie, dincolo de credință, rasă, sex sau culoare politică.
Și azi, când ne gândim la o imagine ce să călăuzească o acțiune de voluntariat prin care sunt ajutați cei bolnavi, cei slabi, cei fără casă sau familie, ne gândim la fragila dar atâta de puternica măicuță plecată de aici, de lângă noi, din țara pe care am bucuria și onoarea să o reprezint, cu valențele ei culturale, în Timișoara, exemplul ei mișcând, ulterior, o lume întreagă.
De aceea, exact pentru filiația născută peste tot pe glob față de Maica Tereza, ne bucurăm să putem avea aici oameni și lucruri care să ne vorbească despre strădania ei, făcându-ne părtași, pentru o clipă, la această grandoare de a oferi, din puținul tău, celui ce are și mai puțin. Un mesaj rămas actual, în ani, și care va bucura și lumina mereu prin replicarea sa.”
Sigur, activitatea misionarei din Calcutta este și contestată – să nu uităm poziția jurnalistului britanic Christopher Hitchens, care spunea: „Aceasta ne duce înapoi la corupția medievală a bisericii, care vindea indulgențe celor bogați în timp ce săracilor le predica focurile infernului și continența. [Maica Tereza] nu era o prietenă a săracilor. Era o prietenă a sărăciei. Ea spunea că suferința este un dar de la Dumnezeu. Și-a petrecut viața opunându-se singurului leac pentru sărăcie, și anume emanciparea femeilor și eliberarea lor dintr-o variantă animalică de reproducere forțată”.
Cu toate aceste imputări (pe care ar fi util ca istoria să le lămurească), imaginea Maicii Tereza de Calcutta, de azi, e majoritar una a celei care ajută suferinzii, nu îi convinge că suferința lor îi apropie de mântuire, chiar dacă, poate, această față cinică a fost cea adevărată a actualei sfinte a Bisericii Catolice. Ceea ce, deocamdată, leagă numele ei de îndemnul spre voluntariat și spre empatia față de cei suferinzi. Oricum, expoziția vernisată azi îndeamnă la cugetare pe teme sociale, ceea ce este de lăudat.
Ramona Băluțescu