Muzeul Naţional al Banatului (MNB) expune începând de azi o expoziţie de fotografie cu numele „Contribuţia Femeilor din Banat în Primul Război Mondial”. Expoziția va fi deschisă publicului pe toată durata lunii februarie.
În fotografii se regăsesc femei din acea perioadă care au ajutat bolnavii şi familiile nevoiașe, au lucrat în bucătăriile populare din cartiere, în căminele de copii și s-au implicat în viaţa medicală şi protecţia sanitară a Timişoarei.
La Timişoara, încă din a doua jumătate a secolului XIX luaseră fiinţă mai multe asociaţii de femei care s-au implicat şi în anii Primului Război Mondial, cu predilecţie în acţiuni de caritate, constituire a diferitelor fonduri de caritate, scrie Agerpres.
Un rol important în viaţa medicală şi protecţia sanitară a Timişoarei, în anii războiului, au deţinut-o călugăriţele mizericordiene care s-au ocupat şi de tratarea bolnavilor din Spitalul General.
Mobilizările bărbaţilor bănăţeni pe front, urmate de rechiziţionările desfăşurate sub supravegherea armatei, numeroasele sechestrări de bunuri materiale, precum şi abuzurile de tot felul ale autorităţilor, comise asupra celor rămaşi acasă s-au soldat cu urmări nefavorabile şi pentru agricultura din Banat şi în general pentru mediul rural bănăţean. În aceste condiţii, întreaga povară a căzut pe umerii femeilor şi copiilor care cu greu făceau faţă îndatoririlor gospodăreşti, evidenţiază MNB.
Mai multe detalii despre expoziție găsiți pe Agerpres…