După mai bine de 40 de ani, barajul Oravița Mică, construit în secolul al XVIII-lea, a fost reabilitat și redat în funcțiune. Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a recepționat ieri lucrările de refacere a barajului și de amenajare a albiei râului Oravița în intravilanul localității Oravița, județul Caraș-Severin.
Reabilitarea unui simbol istoric pentru siguranța comunității
Barajul Oravița Mică, aflat într-o stare avansată de degradare și cu un lac de acumulare colmatat în proporție de 92%, a necesitat intervenții complexe. Lucrările, începute în primăvara anului 2019, au inclus consolidarea corpului barajului, refacerea paramentului amonte și aval, amenajarea descărcătorului de suprafață și instalarea unei aparaturi moderne de măsurare și control. Lacul de acumulare, decolmatat complet, are acum o capacitate de 43.000 metri cubi.
„Prin aceste lucrări sunt asigurate toate condițiile de apărare împotriva inundațiilor a comunității locale, lacul de acumulare Oravița Mică împreună cu lacul de la Oravița Mare având capacitatea să atenueze viiturile de pe pârâul Oravița”, a declarat Marius Ungurean, directorul tehnic de Investiții al ABA Banat.
Regularizarea albiei râului Oravița
Pe lângă refacerea barajului, au fost executate lucrări de regularizare a albiei râului Oravița pe o lungime de aproape 3 km, între acumulările Oravița Mare și Oravița Mică, precum și aval de acestea. Intervențiile au inclus decolmatări, curățări și consolidări, pentru a mări capacitatea de scurgere a apei și a preveni inundațiile.
Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la 9,2 milioane de lei, finanțate din bugetul de stat. Proiectul a suferit întârzieri din cauza pandemiei și a nealocării fondurilor în timp util, deși contractul fusese semnat încă din noiembrie 2018.