Anton Kovacs December 3, 2019

 

1586 Sir Thomas Herriot, întors dintr-o expediție în Columbia, aduce în Anglia primii cartofi…

1967 La spitalul Groute Schuur din Africa de sud Dr. Christiaan Barnard efectuează primul transplant de inimă. Pacientul este Louis Washkansky.

1984 Dezastrul Bhopal: La o fabrică de pesticide a firmei Union Carbide din Bhopal, India, are loc o scurgere de 45 de tone de izocianat de metil și alți compuși toxici. Cifra oficială este de 2.259 morți. Alte estimări apreciază numărul oamenilor morți ca fiind de până la 16.000 (inclusiv persoanele decedate ulterior) și peste jumătate de milion de răniți.

 

***

 

La 3 decembrie 1967 avea loc primul transplant de inimă umană, operație efectuată de chirurgul sud-african, Christiaan ( „Chris“) Barnard la Spitalul Groote Schuur din Cape Town.

Pacientul care a beneficiat de transplantul de inimă a fost Louis Waskansky, un diabetic în vârstă de 53 de ani, care suferea de insuficiență cardiacă severă și care nu mai avea nicio altă alternativă pentru a rămâne în viață.

Donatoare a fost Denise Darvall, o femeie în vârstă de 25 de ani care suferise o vătămare cerebrală gravă ca urmare a unui accident de circulație.

 

Christiaan Barnard

 

Deși pacientul, domnul Louis Washansky, a murit după numai 18 zile, Barnard a efectuat curând un al doilea transplant, iar acest pacient a dus o viață activă timp de aproape 19 luni. Remarcabil, al cincilea și al șaselea pacient al lui Barnard au trăit aproape 13 și, respectiv, 24 de ani.

 

Louis Washansky, după operația de transplant de inimă

 

Barnard a introdus ulterior operația de transplant de inimă heterotopică în care inima donatoare acționa ca o pompă auxiliară, lucru care prezenta unele avantaje în acea epocă timpurie.

Citește și:  16 decembrie

 

Echipa care a participat la primul transplant de inimă

 

Denise Darvall, donatoarea inimii transplantate

 

Clădirea unde s-a efectuat acestă operație a fost transformată în muzeu în onoarea acestor pionieri ai medicinei, a primului donator și a beneficiarului.

Profesorul Christiaan Barnard a murit în Cipru, Grecia, la 2 septembrie 2001.

 

 


Rubrică realizată cu sprijinul Info KAM Technologies


 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*