În această dimineață în unele locuri vom avea nori și ceață. Mai târziu va fi și puțin soare. Temperatura maximă va ajunge la 6°C. Vânt ușor și variabil.
Calitatea aerului este în această dimineață la fel ca în alte 296 de zile din an, adică nu foarte rea, dar nici ca la munte în Elveția.
Cine e curios să vada calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici.
Colterm anunță că astăzi între orele 9-14 se va întrerupe furnizarea apei calde și a încălzirii pe străzile Banatul, Bran, Clăbucet, Gorunului, Pogonici, Prahova, Smeuriș, Transilvania, Vulturilor.
Cursul BNR valabil astăzi este 4.9309/Euro, 4.7390/USD, 5.0256/CHF și 5.7413/GBP.
Numere de telefon la care timișorenii pot apela 24/24 pentru diferite servicii care necesită urgență:
Lăcătuș Deblocări Reparații uși: 0722 228 565, 0724 150 241
Electrician: 0726 154 381
Instalator: 0727 645 066, 0741 234 870
Consultații medicale la domiciliu, servicii ambulanță: 0256 970
Servicii funerare complete: 0256 529 407, 0765 256 666, 0722 607 648, 0740 244 469
Închiriere containere pentru volum mare de deșeuri: contractare@retim.ro
Aproape toată presa locală a scris în ultimele zile despre roata aceea care este amplasată cu ocazia sărbătorilor de iarnă pe Corso.
O parte din autorii articolelor o consideră interesantă, o altă parte o consideră ceva nepotrivit, care nu este o tradiție în acest oraș și își are locul mai curând la țară. Probabil opinia autorilor este influențată și de partidul care le plătește leafa.
Ceea ce puțini locuitori actuali ai orașului știu este că până de curând târgurile nu făceau parte din tradiția acestui oraș, ci mai curând erau ceva specific satelor.
Tradiția în Timișoara era mai curând reprezentată de oamenii îmbrăcați frumos care mergeau la Operă să vadă spectacolul de revelion cu “Liliacul”. Și tradiția asta continuă și acum, chiar dacă nu știm cu toții despre ea.
Târgurile cu cărnuri prăjite pe stradă, miros de vin fiert și kurtos kalacs sunt ceva relativ nou la noi în oraș, aceste manifestări au apărut după Revoluție, din câte țin minte cândva în perioada administrație Ciuhandu.
Ceea ce nu înseamnă că aceste târguri sunt ceva rău, dimpotrivă, cred că nu există cetățean al orașului care să nu treacă cel puțin odată pe acolo în perioada sărbătorilor, chiar dacă își cumpără doar două clătite pe care le mănâncă acasă. Singurul neajuns pe care eu îl percep este că oferta celor care vând tot felul de lucruri în căsuțele de acolo ar putea să fie puțin mai diversificată.
Ziua Recunoștinței în America.
Acea religie de altădată – caritatea față de săraci, recunoștința pentru darurile noastre, simplitatea creștină și o puritate a inimii – este cea care caracterizează nostalgia noastră de Ziua Recunoștinței. Tânjim după norme și moduri culturale care nu mai există în societatea noastră din ce în ce mai urbană și digitală. Ziua Recunoștinței este un festival al recoltei și, în timp ce ne gândim la recolta – fructele digitale și de înaltă tehnologie ale muncii noastre – să ne angajăm să întoarcem ceasul înapoi, chiar dacă doar pentru o zi.
Medic: „E criza mare de medicamente. Se găsesc cu greu antitermice. Nu va fi bine deloc”
Se găsesc cu greu antitermice și foarte greu antibiotice, spune dr. Sandra Alexiu, medic de familie și membru în Societatea Europeană de Boli Infecțioase Pediatrice, care vorbește de o mare „criză mare” de…
Poate ar fi de datoria guvernului să facă ceva în acest sens. De exemplu să cumpere una din fabricile de medicamente, sau să facă una nouă, și în aceasta să se producă cantitățile necesare de antibiotice, antitermice și ce mai este nevoie, iar acestea să fie livrate exclusiv populației din România, la prețuri maximale, la fel cum se vând și țigările.
Poate acest lucru ar rezolva mai mult decât finanțarea a tot felul de institute care cercetează tratamente împotriva alergiei la păpădie și care de fapt nu fac altceva decât să risipească inutil sume imense care ar putea fi folosite mult mai eficient. Apropo, am văzut că mai nou “Institutul Cantacuzino” se numește “Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Cătanele alea oare ce fac acolo în schimbul banilor cheltuiți? Care au fost beneficiile concrete pentru cetățeanul român aduse de transformarea acestui institut în unitate militară? O listă cu medicamentrele descoperite sau cel puțin cu unele care au fost produse poate vedea cineva? Sau e secret militar?
Polițiștii cer procent din valoarea lemnului confiscat în trafic. „Ar fi motivant“
Președintele Corpului Național al Polițiștilor din Suceava, Marius Ciotău, este de părere că polițiștii ar trebui să primească un procent din valoarea lemnului pe care îl confiscă în trafic.
Măi sindicaliștilor din poliție, eu nu am nimic cu voi dar lucrurile nu pot să funcționeze în felul în care doriți voi.
Nu putem să dăm leafă polițiștilor pentru că se numesc polițiști, și după aceea să le mai dăm și un supliment la leafă pentru că își îndeplinesc atribuțiile înscrise în fișa postului. Și chestia asta ar trebui să fie valabilă pentru oricine, fie că e polițist, medic, birocrat care se ocupă de fonduri europene sau orice altceva.
Ţările UE nu au ajuns la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale
Ţările membre UE şi-au exprimat joi divergenţele de opinie cu privire la o propunere a Comisiei Europene destinată plafonării preţului gazelor naturale, pe care majoritatea celor 27 de state au apreciat-o ca fiind…
Regulamentul propus recent de Comisia Europeană pentru corecţia preţului gazelor naturale reprezintă mai degrabă o invitaţie la scumpiri, şi nu un mecanism de plafonare, a scris pe Facebook ministrul…
În Polonia, s-ar putea ca pacea să nu fie dorită
AUTOR: GEORGE FRIEDMAN
Charles Darwin și controversele care au făcut înconjurul planetei
În urmă cu 163 de ani (1859) era publicată „Originea Speciilor”. Lucrarea naturalistului britanic Charles Robert Darwin avea să producă o serie de controverse care au înconjurat planeta. Context Charles…
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) anunță că va analiza din nou teza de doctorat a lui Lucian Bode, după ce jurnalista Emilia Șercan a scris joi că ministrul de Interne ar fi plagiat cel puțin 18,5%…
Pe 25 noiembrie 2021 guvernul Ciucă era învestit de către Parlament și marca mariajul oficial dintre PNL și PSD după ruperea vechii coaliții de guvernare. Între scandalurile de plagiat și crizele din numeroase domenii, succesele Executivului au fost și o luptă continuă între liberali…
Dumitru Prunariu donează un teren în Timiș. Condiția: CJT să amenajeze un centru educațional
Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român, a donat Consiliului Județean Timiș (CJT) un teren în satul Groși, comuna Margina, pe care l-a moștenit de la bunicii săi. În viitor, CJT va amenaja acolo un centru…
Un frumos exemplu care ar trebui să fie urmat și de către alții.
Sunt convins că dacă cei care au 7 case ar dona una pentru a fi transformată în centru social, sau un loc în care copiii să învețe lucruri utile, sau un teren din cele 12 ar fi donat pentru a fi transformat în azil pentru bătrânii singuri, țara asta ar avea mult de câștigat.
Și ar fi și un exemplu de patriotism, mult mai sugestiv decât să stăm cu mâna la piept pe lângă niște popi, uitându-ne cum trec cătanele pe strec, de ziua națională.
TIMISOARA. Vesti bune de la Ministerul Dezvoltarii pentru Timisoara. A fost aprobata cererea de finantare cu bani europeni prin PNRR pentru cumpararea de noi mijloace de transport in comun pentru oras.
Este o știre pozitivă care nu poate decât să ne bucure.
Dar această achiziție de noi mijloace de transport ar trebui completată și de asigurarea, cel puțin pe străzile importante, a unor benzi dedicate transportului în comun, salvărilor și a celorlalte mașini de utilitate publică.
Pentru că mai importanți sunt cei 100 de oameni din troleibuz decât unul dintr-un autoturism.
Stăteam ieri într-o stație de troleibuz, lângă Continental, și mă uitam la troleibuzul 15 cum a stat nu mai puțin de 7 minute la 100 de metri de stație, neputând să-și continue drumul din cauza miilor de mașini din fața sa care mergeau probabil spre Mall, că acolo pâinea e mai bună decât la butica din Giroc. Stă salvarea și plânge în 700, sau în Calea Șagului, pe Gheorghe Lazăr sau altundeva, pentru că nu poate ajunge la pacient sau la Spitalul Municipal, timp în care pacientul suferă sau moare, pentru că nu poate să treacă de autoturisme. Și la fel se întâmplă peste tot, pe tot parcursul zilei. Așa ceva nu este admisibil.
Restricții de circulație în zona centrală
Având în vedere repetițiile pentru defilarea de 1 decembrie, care vor avea loc marțea viitoare, în 29 noiembrie, și se vor desfășura în intervalul orar 8-13, Inspectoratul de Poliție Județean anunță restricții…
Regizorul Andrei Șerban lucrează pentru prima dată la Timișoara
Textul tânărului autor britanic Robert Icke, The Doctor, va fi prezentat în premieră în România pe scena Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” în viziunea scenică a renumitului director de scenă Andrei Șerban…