Astăzi aveți ce citi, avem și Jeffrey D. Sachs, și Dragoș Damian, și Marian Nazat, dar și alții. Putem citi despre covizi, despre unul dintre apostolii covidului, despre idioți care promovează războaiele, despre economie și multe altele.
Mateo Salvini spune că poporul are întotdeauna dreptate când votează.
Așa este.
Pentru că cei de acolo știu ce este mai bine pentru ei.
Și dacă au greșit ei vor trage ponoasele.
Când poporul român l-a votat pe Iliescu și-a exprimat dorința. Chiar dacă unii dintre noi, inclusiv eu, nu am fost de aceeași părere, poporul a avut dreptate.
Când britanicii au votat să se rupă de UE, au avut dreptate, chiar dacă eu personal consider că aceea a fost o prostie.
Ideea este că nu Biden, sau trepădușii săi de pe unde or fi, este în măsură să le spună rușilor ce este mai bine pentru ei, exact la fel cum nici Putin nu este în măsură să le dea lecții americanilor în privința candidatului pe care-l vor vota în acest an.
Ministrul Economiei spune că unii români vor fi înlocuiți de roboți.
De fapt ministrul nu spune nimic nou, lucrul acesta se întâmplă de când există timpul.
La un moment dat în istorie oamenii care trăgeau după ei tot felul de poveri au fost înlocuiți de animale de povară, în alt moment țesătorii care lucrau la războaiele de țesut manuale au fost înlocuiți de războaiele de țesut automate, mai târziu muncitorul care lipea sârme și componente electronice cu ciocanul ăla de lipit în fabrica de radiouri a fost înlocuit cu o mașină care lipește automat componentele, unii din muncitorii din fabricile de automobile sunt înlocuiți cu tot felul de mașini care sudează, taie, găuresc, asamblează și cine știe ce mai fac.
Eu de exemplu, ca să ajung strungar am făcut trei ani de școală, am învățat acolo rezistența materialelor, tehnologie, desen tehnic și multe alte chestii, asta pe lângă materiile pe care le face un elev obișnuit în liceu.
Acum cine dorește să ajungă strungar cam în 6 zile, face un training și de fapt strungul acela îi face toată munca automat iar strungarul nu mai trebuie decât să curețe șpanul la terminarea schimbului.
Și în toate cazurile înlocuirea omului cu o mașină a constituit un progres, pânzele și stofele țesute de mașini sunt de o calitate mai bună și mult mai ieftine decât cele țesute manual, aparatura electronică a ajuns la o complexitate de neimaginat în anii ’80, ajunge să ne amintim doar de Daciile alea făcute aproape manual, nu se potrivea ușa de la o mașină la alta. Acum toate componentele unei mașini sunt absolut identice cu cele ale altei mașini de aceeași marcă.
Diferența este că acum înlocuirea oamenilor se face nu numai în domeniul producției de bunuri, pânză, bucșe și aparatură electronică ci și în domeniile considerate „intelectuale”, vor fi înlocuiți oamenii care fac muncă intelectuală repetitivă, o mulțime de funcționari, contabili, notari și mulți alții.
Pentru că, de ce să plătesc un notar, de exemplu, care să confirme că cei doi oameni care semnează un contract sunt cei care sunt când cei doi pot semna de la distanță, folosind o identitate electronică, un stick din ăla care e folosit la autentificarea pe site-ul ANAF, sau imaginea feței sau amprenta digitală digitalizată.
Se văd deja aceste schimbări și în viitorul foarte apropiat fenomenul se va accentua, pentru că evoluția nu se face liniar ci în progresie geometrică.
În ultimele 5 zile am citit 4 cărți pe care cineva, pentru că nu apăruseră în limba română, le-a tradus automat cu ajutorul inteligenței artificiale.
Cred că traducerea a fost aproape perfectă, să spunem că i-aș fi dat nota 9.90 din 10.
Pentru un om să traducă acele 4 cărți ar fi fost o muncă titanică, numai să scrii pe calculator vreo 2000 de pagini de text îți ia o veșnicie.
Sau să luăm ziariștii de exemplu, am răsfoit în această dimineață vreo 300 de publicații, nu ar fi fost nicio problemă să iau câteva zeci de articole din toate aceste publicații și să-l rog pe ChatGPT, sau pe Gemini sau pe PI să mi le rescrie în alt stil ca să se diferențieze puțin de aceeași știre scrisă de altcineva.
Putem exemplifica chiar folosind articolul cu roboții Ministrului Economiei, puteți să-l citiți mai jos.
Și iată acum un nou articol, cu același subiect, scris în cam o secundă, de o mașină care m-a costat 25 de euro + TVA:
Transformarea locurilor de muncă în era digitală: Cum să facem față schimbărilor aduse de roboți și Inteligența Artificială
În lumea în continuă evoluție a tehnologiei, întrebarea despre cum vor fi afectate locurile de muncă ale oamenilor de către avansurile în robotică și Inteligența Artificială devine din ce în ce mai relevantă. Cu toate acestea, ministrul Economiei, Radu Oprea, aduce o perspectivă echilibrată și proactivă în această dezbatere, subliniind importanța adaptării și pregătirii pentru schimbare.
Conform declarațiilor ministrului, unele locuri de muncă vor fi într-adevăr înlocuite de roboți și de automatizare, în special acelea care implică activități repetitive și rutiniere. Un exemplu elocvent în acest sens este UiPath, o companie românească inovatoare, care a reușit să intre pe piața globală, fiind listată la bursa de la New York. UiPath aduce cu sine soluții de robotică care preiau acele sarcini repetitive, cunoscute pentru a fi desfășurate de oameni, în special în fața calculatoarelor.
Cu toate acestea, ministrul Oprea nu vede această schimbare ca pe o amenințare, ci mai degrabă ca pe o oportunitate. El argumentează că este esențial să ne adaptăm la schimbare și să fim pregătiți să ne reorientăm către alte domenii de activitate. Acest lucru implică o abordare proactivă în privința pregătirii și recalificării forței de muncă.
În lumina acestor schimbări, este crucial ca indivizii care dețin astfel de locuri de muncă să își evalueze abilitățile și să identifice noi oportunități. În loc să privim automatizarea ca pe un pericol pentru locurile de muncă tradiționale, ar trebui să ne concentrăm pe modul în care putem utiliza această tehnologie pentru a ne îmbunătăți eficiența și pentru a accesa noi domenii de dezvoltare profesională.
***
Originea COVID-19 și responsabilitatea SUA
De Jeffrey D. Sachs*
NEW YORK | 18 martie 2024 (IDN) — Guvernul SUA (USG) a finanțat și susținut un program de cercetare de laborator periculoasă care ar fi putut avea ca rezultat crearea și eliberarea accidentală în laborator a SARS-CoV-2, virusul care a provocat pandemia COVID-19. În urma focarului, USG a mințit pentru a-și acoperi posibilul rol. Guvernul SUA ar trebui să corecteze minciunile, să găsească faptele și să repare cu restul lumii.
Un grup de îndrăzneți căutători de adevăr – jurnaliști, oameni de știință, avertizori – au descoperit o cantitate mare de informații care indică originea probabilă de laborator a SARS-CoV-2. Cel mai important a fost munca îndrăzneață a The Intercept și US Right to Know (USRTK) , în special a reporterului de investigație Emily Kopp la USRTK.
Pe baza acestei lucrări de investigație, Comisia pentru Supraveghere și Responsabilitate a Camerei, condusă de republicni, desfășoară acum o investigație importantă în cadrul unei Subcomisii Selecționate privind Pandemia de Coronavirus . În Senat, vocea principală pentru transparență, onestitate și rațiune în investigarea originii SARS-Cov-2 a fost senatorul republican Rand Paul.
Dovezile unei posibile creări de laborator se învârte în jurul unui program de cercetare multianual condus de SUA, care a implicat oameni de știință din SUA și China. Cercetarea a fost concepută de oameni de știință din SUA, finanțată în principal de Institutul Național de Sănătate (NIH) și Departamentul de Apărare și administrată de o organizație americană, EcoHealth Alliance (EHA), o mare parte a activității având loc la Institutul Wuhan. de virologie (WIV).
SUA datorează întregul adevăr și, probabil, compensații financiare ample, restului lumii, în funcție de ceea ce dezvăluie faptele în cele din urmă.
Al treilea este ca Adunarea Generală a ONU să stabilească o responsabilitate juridică și financiară riguroasă pentru guvernele care încalcă normele internaționale de siguranță prin activități de cercetare periculoase care amenință sănătatea și securitatea restului lumii.
* *Dr. Jeffrey D. Sachs este profesor la Universitatea Columbia, director al Centrului pentru Dezvoltare Durabilă de la Universitatea Columbia și președinte al Rețelei ONU de Soluții pentru Dezvoltare Durabilă. El a fost consilier la trei secretari generali ai ONU și este avocat pentru ODD în subordinea secretarului general António Guterres .
Ministrul Economiei spune că unii din
Vicepremierul italian de extremă dreapta Matteo Salvini s-a distanţat luni de răspunsul critic al Occidentului faţă de victoria categorică a lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale, spunând că decizia alegătorilor trebuie acceptată, transmite Reuters.
Ministrul maghiar de externe: Franța incită la război mondial
În ultimii doi ani şi un pic, situaţia din Europa este acum cea mai critică, ameninţarea unui război mondial devine din ce în ce mai puternică, a scris ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Economiei: Unii români vor fi înlocuiți de roboți
Românii ale căror atribuții la serviciu sunt repetitive și pot fi înlocuite de roboți și de Inteligența Artificială trebuie să se pregătească pentru alte locuri de muncă, a afirmat ministrul Economiei, Radu Oprea. Întrebat „dacă ne vor lua roboții joburile”, ministrul a răspuns: „Unele da, dar trebuie să le transformăm în alte locuri de muncă”. […]
„România a devenit exportator net de energie”, se laudă reprezentanții Guvernului, ori de câte ori au ocazia. „Și vom continua să exportăm, România consolidându-și statutul de lider regional în sectorul energetic”, spunea, recent, ministrul energiei Sebastian Burduja. Însă, ceea ce evită acesta să spună este că aceste exporturi sunt departe de a deveni mai rentabile decât importurile. Pe scurt, aducem în țară energie mai scumpă decât cea trimisă peste graniță, arată date de la Statistică transmise la solicitarea HotNews.ro.
Mama unui elev de clasa a VI-a a semnalat pe Facebook faptul că într-o culegere de matematică folosită de elevi la clasă, avizată de Ministerul Educației, sunt enunțuri care fac trimitere la legenda tunelurilor megalitice dacice. Editura precizează, pentru HotNews.ro, că „enunțurile problemelor sunt în general ficțiuni”, dar va lua în calcul revizuirea textelor problematice din edițiile viitoare ale culegerilor de exerciții. „Lucrarea este o culegere de matematică, nu are nicio legătură cu teoria conspirațiilor”, a transmis și CNPEE (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație).
La NATO, speranțele sînt dispăRutte
Iohannis i-a presat pe Nicu și Marcel să mute alegerile prezidențiale așa încît lui să-i vină la îndemînă să candideze la sinecuri în UE și în NATO. Nicu și Marcel n-au zis nu și le-au pus în septembrie, fiindcă astfel scăpau de amenințarea lui Geoană, care nu mai avea destul timp să plece de la summit-ul NATO din 15 iulie, și apoi să adune semnături și să-și facă campanie electorală într-o singură lună, luna august. Poporul n-a fost întrebat despre aceste modificări, el urmînd să fie întrebat abia la urne.
Două documente desecretizate din arhivele CIA scot la iveală informații interesante despre rezervele naturale de aur ale României, în epoca lui Nicolae Ceaușescu.
Iată o promisiune electorală absolut realistă care va genera prezența la vot și, desigur, vot.
România este țara care are cei mai mulți proprietari de apartamente din Uniunea Europeană, aproape 95% dintre români stau bine-mersi în propriile locuințe, deși dau foarte mulți bani din veniturile lunare pe întreținere. Pentru comparație, în țările bogate din vestul Europei, procentul de proprietari este de 50-60%, iar cei care stau în chirie nu își dau toți banii pe întreținere. Dar nu există cultura de a fi proprietar cum este cea din România, care s-a format după perioada comunistă când, începând cu 1994, românii și-au putut cumpăra apartamentele la prețuri de nimic.
Apoi, în timp, în loc să investească în plasamente financiare, fonduri de investiții, bursă, bitcoin, companii de tehnologie etc., românii au investit în imobiliare – asta li s-a oferit, în asta au băgat bani. Nici chiar criza din 2008 nu a frânat apetitul pentru imobiliare, nici chiar pandemia, războiul și inflația costurilor de întreținere nu au putut opri românii să investească în locuințe. Nu este de mirare că foarte mulți concetățeni sunt semi-rentieri, chiar dacă muncesc undeva, le mai vin lunar câteva sute de euro din închirierea de apartamente. Generațiile mai tinere vor primi moștenire cel puțîn două locuințe, de la bunici și părinți, astfel încât vor avea o sursă sigură de rentă lunară.
Marii câștigători sunt 10-15 municipii importante, în primul rând cele academice și cele industriale, care atrag studenți și angajați care, evident, au nevoie să locuiască undeva. Explozie după explozie a pieței imobiliare în orașe metropolitane din România, prețuri amețitoare la achiziția apartamentelor de tot felul, chirii exorbitante… Și nici nu au intrat încă străinii, se așteaptă să vină ucrainieni, israelieni, arabi etc., care să investească sau cumpere imobiliare.
Să fim înțeleși, votanții din orașele mari, inclusiv București, nu sunt studenții și angajații care vin acolo la studii sau muncă, care ar prefera prețuri de cumpărare și chirii mici. Votanții sunt rezidenții proprietarii de locuințe, care vor să le vândă sau să le închirieze cât mai scump. Votanții sunt tot eșafodajul de afaceri pe verticală și orizontală care este implicat în imobiliare.
Marian Nazat: Privind îndărăt, cu mâhnire…
Atunci, în decembrie 1989, în ciuda scepticismului meu funciar, chiar am crezut într-o renaștere națională. Sigur, habar n-aveam cum se va realiza ea, dar o simțeam ca pe o înfăptuire inevitabilă. Ce, după iarnă nu vine primăvara? Pe de altă parte, cui îi ardea în clipele acelea de exaltare colectivă să despice firul în patru? Să fim serioși ! Trăiam euforic orice clipă și atât! Nu toți, bineînțeles, dar asta am aflat-o mai târziu, când păpușarii din umbră au ieșit la lumină… Însă nu numai la noi era așa, ci în întregul bloc ex-sovietic. De pildă, într-o zi de 1 ianuarie 1990, Václav Havel a rostit un discurs de început de eră nouă greu de uitat: „Doar câţiva dintre noi erau în stare să clameze sonor că puterea nomenclaturii nu trebuie să fie nelimitată şi că fermele speciale, care produc alimente curate ecologic şi de bună calitate doar pentru cei aflaţi la putere, trebuie să trimită acele produse la şcoli, la căminele de copii şi la spitale, dacă agricultura noastră nu are capacitatea să le ofere tuturor. Regimul precedent – înarmat cu ideologia lui intolerantă şi arogantă – reducea omul la o forţă de producţie şi natura la un mijloc de producţie. Prin aceasta, ataca deopotrivă atât esenţa lor, cât şi relaţia lor reciprocă. Reducea nişte oameni talentaţi şi autonomi, muncind cu competenţă în ţara lor, la condiţia de şuruburi şi piuliţe ale unei maşinării urât mirositoare şi zgomotoase, monstruos de uriaşă, al cărei sens real nu este clar nimănui. O maşinărie care nu poate decât să se uzeze lent, dar inexorabil, cu toate şuruburile şi piuliţele ei.”[1] Vasăzică, în angrenajul statului de origine marxist-leninistă deveniserăm de-a valma niște piese de schimb a căror valoare de întrebuințare nu interesa prea mult ideologia comunistă.
“Medicul” timișorean fără pacienți care cerea, în pandemie, ca toți românii să fie închiși în casă, în timp ce soția sa se plimba prin lume
Grup industrial chinez Hexing a deschis un centru de inovație în Timișoara Industrial Park I
Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica Timișoara își deschide porțile pentru elevii interesați de domeniul informaticii, oferind sesiuni gratuite de pregătire pentru examenul de bacalaureat și de admitere la facultate, începând de azi, 18 martie 2024.
Aceste sesiuni de pregătire vor fi desfășurate online, prin platforma Zoom, pentru a asigura accesul la informație în condiții sigure și convenabile pentru toți participanții.
Fiecare lecție va aborda aspecte teoretice fundamentale, iar participanții vor avea ocazia să-și testeze cunoștințele și să-și exerseze abilitățile prin rezolvarea unor modele de subiecte relevante pentru examenul de informatică.
Această inițiativă vine în sprijinul elevilor care doresc să se pregătească temeinic pentru examenele importante din parcursul lor școlar și universitar, oferindu-le resurse și ghidare din partea unor profesioniști în domeniu.
TIMISOARA. Se modernizeaza Sectia Exterioara a Penitenciarului Timisoara de la Buzias. Dupa o investitie de peste 11 milioane de euro, vor fi create 276 noi locuri de detentie. Astfel, va putea gazdui pana la 368 de detinuti care isi ispasesc pedepsele in regim semideschis sau deschis.
Penalii cu „penalii”!! PNL Timiș a racolat un primar condamnat la închisoare
PNL Timiș s-a lăudat în această dimineață că a înrolat un primar care a fost ales din partea Partidului Social Democrat și l-a prezentat pe Ilie Golubov, edil al comunei Remetea Mare, drept o mare valoare. Ce au uitat liberalii să spună, însă, este că acesta a fost condamnat la 8 luni de închisoare.
Ce facem astăzi, 19 martie 2024, în Timișoara?
Marți puteți merge la spectacole și ateliere.