Nicoleta C. August 19, 2020

 

O zi de spitalizare, susţine medicul timişorean Virgil Musta, poate salva viaţa pacienţilor care sunt testaţi pozitiv cu COVID-19.

Acesta a explicat că acestor pacienţi li se administrează imediat în spital tratamente personalizate împotriva bolii, fără de care aceasta poate evolua rapid spre forme severe.

Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului  „Dr. Victor Babeş” Timişoara, a menţionat că potrivit noilor reglementări legale, persoanele depistate ca fiind infectate cu SARS-CoV-2 au obligaţia să se interneze minim 24 de ore în spital pentru evaluare, perioadă în care li se fac o serie de analize. Dacă analizele sunt în parametrii normali, pacienţii pot merge acasă la cerere, în autoizolare. În schimb bolnavilor ale căror analize sunt modificate, li se recomandă să rămână internaţi în spital pentru a începe un tratament specific.

Conform doctorului Virgil Musta, în cazul celei de-a doua categorii de pacienţi, există pericolul ca, în doar câteva ore, boala să evolueze către o formă severă.

„Am avut pacienţi care se simţeau bine, nu aveau simptome de COVID-19 sau erau uşor simptomatici şi au ales să plece acasă. După patru – cinci zile, s-au decompensat rapid şi, din păcate, au ajuns în Secţia de Terapie Intensivă”, a declarat, miercuri, Virgil Musta.

Potrivit acestuia, elementele care arată că boala poate evolua spre o formă severă sunt limfopenia, creşterea proteinei C reactivă, a feritinei, a lactatului şi a D-Dimerilor.

„Evaluarea făcută pacienţilor simptomatici ne-a permis încadrarea mai exactă într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie personalizată pe forma ei şi pe patogenia existentă şi nu pe boală. Acest lucru ne-a făcut să obţinem rezultate bune în tratamentul pacienţilor cu COVID-19. Mai mult, tratamentele pot fi administrate doar în anumite ferestre de timp. Dacă le depăşim, tratamentul nu mai este la fel de eficient. Cu alte cuvinte, este necesară o evaluare precoce şi administrarea rapidă a unui tratament personalizat”, a explicat medicul infecţionist Virgil Musta.

De la începutul pandemiei, în Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara au fost internaţi 1.089 de pacienţi cu COVID-19. Tot în această unitate s-au înregistrat 90 de decese, dar şi 712 pacienţi au fost declarați vindecaţi.

Citește și:  Piaţa gazelor este liberalizată complet din 1 iulie, însă tarifele consumatorilor casnici rămân deocamdată aceleaşi

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*